Objavljeno: Uto, lip. 26th, 2018

11. Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“

Dubrovnikom će od 30. lipnja do 6. srpnja odzvanjati najljepše operne arije

  • MP
  • Iva Cikojević

Kraj lipnja i početak srpnja u Dubrovniku su rezervirani za najljepše operne arije velikih skladatelja. Jedanaestu godinu za redom u gradu se održava Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“ koji, a za čiju je organizaciju Dubrovački simfonijski orkestar zadužen već šestu godinu. Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“ nosi ime i organizira se u znak sjećanja na svjetski poznatog opernog pjevača, tenora Tina Pattieru, rođenog Cavtatu, gradiću udaljenom dvadesetak kilometara od Dubrovnika. Tino Pattiera bio je veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te član Berlinske državne opere, a često je nazivan nasljednikom velikog Enrica Carusa. Glazbeni direktor festivala je izraelski dirigent Noam Zur koji je ujedno i šef dirigent simfonijskog orkestra Salte u Argentini te koji iza sebe ima nastupe u prestižnim svjetskim dvoranama.

Ove godine u gradu će gostovati vrsni operni izvođači iz inozemstva i Hrvatske: sopranistica Nikolina Pinko, švedska mezzosopranistica hrvatskih korijena Katija Dragojević,  tenor Lucian Corchis iz Rumunjske i bariton Dimitris Tiliakos, dok će im se kao solisti na jednom recitalu pridružiti i dubrovački glazbenici: pijanistica Stefani Grbić i hornist Toni Kursar.
Prvi koncert bit će posvećen velikom Mozartu gdje ćemo čuti arije iz poznatih opera „Cosi fan tutte“, „Don Giovanni“, „La Nozze di Figaro“ i drugih djela Wolfganga Amadeusa. Drugi koncert je dugogodišnjem sponzoru festivala, Dubrovačkim vrtovima sunca u samom hotelu, a nosi naziv „Guardi le stelle“, dok je 3. srpnja na programu recital pod nazivom „German Lied“. Njemačke pjesme na ovom recitalu izvodit će sopranistica Nikolina Pinko i bariton Dimitris Tiliakos, uz klavirsku pratnju Stefani Grbić i hornista Tonija Kursara.

Velika završnica festivala održat će se 6. srpnja, a taj koncert koji nosi naziv „La ci darem la mano“- Opera Gala. Ovaj koncert će se održati u prekrasnom ambijentu Dubrovnika, ispred samog Kneževog dvora. Dubrovački simfonijski orkestar, zajedno sa solistima i maestrom Zurom, priprema najpoznatije operne arije Mozarta, Verdija, Bizeta, Rossinija, Puccinija, Wagnera ali i hrvatskog skladatelja Iva Tijardovića, dok je tema ove glazbene večeri ljubav, ljubomora i sve ono između toga!
Dubrovniku zasigurno ne nedostaje kulturnih događanja, a osobito uz Dubrovački simfonijski orkestar koji uz redovne koncerte tijekom godine, organizira niz festivala i glazbenih ciklusa. Među njima su Stradun Classic, ciklus barokne glazbe Orlando Furioso, nakon ljeta nas čega festival Dubrovnik u pozno ljeto, zatim Jesenji glazbeni moskar, a sada, Dubrovnikom će odzvanjati naljepše operne arije.

  • Ulaznice  za koncert  mogu se kupiti u uredima DSO-a (Slanica) od 9-14 sati radnim danom, online na webu www.dso.hr, u gift shopu Dubravka na Pilama, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u kulturno info centru Luža, te na ulazu jedan sat prije početka koncerta, a cijene su od 100 do 400 kuna.
    Dodatne informacije dostupne su na web stranici DSO-a i na broj telefona 417 110 i 091 613 7314.
Od Mozarta i Verdija do Wagnera i Tijardovića
Najljepše svjetske arije u Dubrovniku na 11. Festivalu ‘Tino Pattiera’

Zahvaljujući Dubrovačkom simfonijskom orkestru koji je prije šest godina preuzeo organizatorsku ulogu renomiranog međunarodnog Festivala opernih arija ‘Tino Pattiera’, nazvanog u znak sjećanja na slavno ime svjetskih opernih kuća prve polovine 20. stoljeća, tenora Tina Pattieru rodom iz Cavtata, od 30. lipnja do 6. srpnja Dubrovnikom će odzvanjati najljepše svjetske arije velikih skladatelja. Na ljetnim pozornicama Kneževa dvora i Dubrovačkih vrtova sunca, na četiri koncerta, 11. izdanje Festivala ugostit će vrhunske operne izvođače iz Hrvatske i cijeloga svijeta, između ostalog sopranisticu Nikolinu Pinko, švedsku mezzosopranisticu hrvatskih korijena Katiju Dragojević, tenora Luciana Corchisa iz Rumunjske te baritona Dimitrisa Tiliakosa, dok će dirigentsku palicu preuzeti cijenjeni izraelski maestro, Noam Zur, koji je ujedno i umjetnički direktor festivala. 
Velika završnica festivala rezervirana je za 6. srpnja, kada će se u ‘režiji’ Dubrovačkog simfonijskog orkestra, uz njihove soliste i maestra Zure, u magičnom ambijentu pred Kneževim dvorom, održati Opera Gala, s najpoznatijim opernim arijama Mozarta, Verdija, Bizeta, Rossinija, Puccinija, Wagnera, ali i hrvatskog skladatelja Ive Tijardovića, i to na vječnu temu ljubavi, ali i ljubomore te svega između toga.

  • *Dubrovački simfonijski orkestar*

Komentari

komentara