Objavljeno: Pet, ožu. 23rd, 2018

14. “Dani kršćanske kulture” u Šibeniku: “Stabat mater” – dirigent Maro Rica

Pergolesijevo djelo za sopran, alt, gudački orkestar i basso continuo izvodit će solistice Ivana Krajina Barun (sopran), Martina Menegoni (mezzosopran) i OMG

  • MP
  • VoxArtis

Anslambl okupljen oko udruge Vox Artis izvest će u subotu 24. ožujka u katedrali sv. Jakova u Šibeniku korizmeni koncert, kapitalno djelo klasične glazbe, “Stabat mater” G. B. Pergolessija.

Nakon koncerata u Zagrebu i Pregradi, prvi projekt udruge Vox Artis predstavit će se u Šibeniku u sklopu programa 14. “Dana kršćanske kulture”.

Ciklus je osmišljen nakon poziva Udruge, nedavno osnovane s idejom organiziranja događaja na kojima profesionalni glazbenici odabiru vrhunska djela svjetskih kompozitora koja će izvoditi, od rane glazbe do recentnih uradaka, s naglaskom na duhovnu glazbu
napominje Ivana Supić, osnivačica Udruge i voditeljica projekta.
Prikladno za korizmeno vrijeme, glazbenici su za prvi projekt odabrali jednu od najpoznatijih verzija djela “Stabat mater”, koje je do sada doživjelo više od 200 glazbenih kompozicija. Pergolesijevo djelo za sopran, alt, gudački orkestar i basso continuo izvodit će solistice Ivana Krajina Barun (sopran), Martina Menegoni (mezzosopran) i OMG – Orkestar mladih glazbenika, uz dirigenta Mara Ricu. Diplomirana sopranistica Ivana Krajina Barun osvojila je niz nagrada na državnim natjecanjima, usavršavala se u Bratislavi i Beču, održavala koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno djeluje kao vokalna pedagoginja i stalna članica Zbora HRT-a.

Martina Menegoni

Mezzosopranistica Martina Menegoni se po završetku Muzičke akademije usavršavala u inozemstvu, gdje često nastupa. Redovita je gost solistica u HNK u Zagrebu, a nastupila je i diljem Hrvatske kao solistica uz Zagrebačku Filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a i dr. Surađuje s Wien International Soloists Ensemble i solistica je ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem glazbe hrvatskih kompozitora diljem i izvan Hrvatske.

Na inicijativu dirigenta Mara Rice prošle je godine osnovan OMG – Orkestar mladih glazbenika. U potrazi za iskustvom sviranja u orkestru, zainteresirani studenti okupili su se i osnovali udrugu kako bi promicali njegovanje glazbene kulturne baštine među mladima. S nekoliko nastupa iza sebe, smatraju da je najbolje učiti sviranjem, osobito tijekom ovakvih suradnji s iskusnim izvođačima.

Koncertima u Zagrebu u Crkvi sv. Antuna Padovanskog i u Pregradi u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije pokazalo se da ovaj način suradnje, pri kojemu glazbenici odabiru djela i partnere po vlastitom nahođenju, dovodi do osobito snažnih i upečatljivih interpretacija, a zadovoljna publika i organizatori nakon prva dva koncerta dovoljan su razlog za posjet šibenskoj Katedrali u subotu 24. ožujka u 19 sati. Ulaz je besplatan.

  • Više informacija pronađite na službenom Facebook događaju.

Komentari

komentara