Objavljeno: Sri, ožu. 22nd, 2017

22. ožujka – Svjetski dan voda: „Otpadna voda“

Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima

  • MP
  • JU PP Biokovo

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama održanoj 1977. godine u Mer del Plati, Argentina. Nakon preporuke konferencije UN o okolišu i razvoju (UNCED) održane u Rio de Janeiru 1992. godine, Opća skupština UN je rezolucijom odredila 22. ožujak 1993. godine kao prvi službeni  Svjetski dan voda.
Već 24-tu godinu zaredom 22. ožujka – Svjetski dan voda obilježava se diljem svijeta putem različitih aktivnosti  s ciljem podizanja javne svijesti i skretanja pažnje na važnost i značaj vode i vodnih resursa, te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. 

Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom „Otpadna voda“ / „Wastewater“, te se i ove godine obilježava putem različitih aktivnosti diljem svijeta. Svi smo zagađivači kada je riječ o otpadnoj vodi, pri svakoj uporabi vode proizvedemo otpadnu vodu koja otječe u kanalizacijski sustav. Voda koja prolazi kroz nas i naše domove je na putovanju kroz svoj vodeni ciklus, a reduciranjem i ponovnom uporabom, koliko je to moguće, doprinosimo zaštiti našeg najdragocjenijeg resursa. Potreba za obradom otpadne vode je rastuća iz godine u godinu, a poražavajuća je činjenica da je otpadna voda sve zagađenija  i  da 80% otpadnih voda koje su neobrađene završe u prirodi.

Kakva je situacija sa vodom na Biokovu?

Biokovski hrbat oblikovan je u mezozoijskim vapnencima, koji propuštaju vodu. Nakon što kišnica padne na vapnenac, voda jednim dijelom ponire, drugim dijelom otječe, a trećim isparava. Voda koja se skuplja pod zemljom, otječući nailazi na flišnu barijeru koja ne propušta ili slabo propušta vodu. Zbog toga na kontaktu krednih vapnenaca i eocenskog fliša, duž Makarskog primorja, postoji veći broj izvora, od kojih se neki potocima slijevaju prema moru. Veći izvori su Vepric (100 L/sek), Vrutak iznad Makarske (50 L/sek), izvori Vrutak (50 L/sek) i Grebice kod Podgore (50 L/sek), Smokvina u Bastu i drugi. Ti izvori i vodotoci izdašniji su u razdoblju topljenja snijega na Biokovu, dok ih jedan dio presušuje u ljetnom periodu.

Kada je kontakt vapnenačkih stijena i fliša na morskome dnu, odnosno na mjestima gdje vapnenačke stijene dopiru do mora, voda izbija na morskom dnu u obliku slatkovodnih izvora – vrulja. Ovaj fenomen hidrografije krša zapaža se na morskoj površini posebno u jesenskom, zimskom i proljetnom periodu. Jedna od najvećih i najpoznatijih vrulja u Jadranu, nalazi se na lokalitetu «Vrulja», između Piska i Brela. Taj izvorski kompleks koji izbija po cijelom obodu zaljeva, može se promatrati sa prijevoja Dubci (288 m), gdje se biokovske stijene strmo ruše u more. Duž Makarskog primorja vrulja još ima između Podgore i Drašnica – Mala Vrulja i Klokun, te u uvali Žrnovnica kod Gradca.

Zbog oskudice izvorne vode čovjek je na Biokovu uglavnom bio i još uvijek je upućen na kišnicu, koja se sabire u raznim manje propusnim površinskim udubljenjima nastalim prirodnim (lokve, kamenice) ili umjetnim putem (bunari). U prošlosti su, u opskrbi vodom na Biokovu, veliko značenje imale i jame ledenice u kojima se led zadržava tokom cijele godine. Siromašno stanovništvo vadilo je led iz tih ledenica i na magarcima ih prenosilo i prodavalo u Primorju za turističke potrebe (npr. jama Stara ledenica).

Kako će JU „PP Biokovo“ obilježiti ovogodišnji Svjetski dan voda?

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i ove godine će već tradicionalno obilježiti Svjetski dan voda akcijom čišćenja bunara na području Parka prirode Biokovo, s ciljem osiguranja rezervoara  vode za životinje u Parku, te očuvanja ovih značajnih staništa i vrsta koje u njima obitavaju. Ove godine, u suradnji sa udrugom „Brolanenses“ u srijedu 22. ožujka, obaviti će se čišćenje bunara Vodice, koji je ujedno i jedna od postaja poučno edukativne staze „Putovima drevne Berulije“ na zapadnom dijelu Parka, a na području općine Brela. U večernjim satima istog dana (srijeda navečer), stručni savjetnik geolog Hrvoje Škrabić održati će edukativno predavanje za polaznike speleološkog tečaja speleološko – alpinističkog kluba Ekstrem iz Makarske s posebnim naglaskom na vode u Biokovskom podzemlju, te nastanak špilja i jama uslijed korozivnog djelovanja vode.

Komentari

komentara