Objavljeno: Sri, pro. 12th, 2018

Adventski foto retrovizor: Zgode i nezgode makarskog Božićnog grada 2018

…a danas, u srijedu 12. prosinca, mogli bismo se osladiti tortom makaranom na večeri tradicije uz nastup FA Tempet

  • MP

Ušli smo, eto, i u drugu polovicu drugog tjedna došašća, a šumica i proplanci makarskog Božićnog grada 2018. žive sve veselije. Još samo kada bi se nebo malko udobrovoljilo i obuzdalo svoju nestašnost. U petak, 7. prosinca, bilo je u svjetlucavom gradiću sadržajno, edukativno, mirisno i okusno uz promociju biokovskog krumpira u organizaciji PP Biokovo i Tip Extrem agencije. Od motike do lonca. Krumpiri u savijači, krumpiri u fritulama, krumpiri u lovačkom gulašu makarskih lovaca, a u velikoj teći mladih kuhara makarske Srednje strukovne škole. Sve to je uz pravi šušur s pozornice podržala raspjevana Zorica Andrijašević Donna. I sve je slutilo na početak jednog radosnog vikenda u Božićnom gradu.

[nggallery id=2530]

Zvijezde subotnje večeri trebali su biti Gustafi. Sjajni glazbenici koje su mnogi s nestrpljenjem očekivali. Ali jao! Nesmiljeni prognostičari najavili dažd, a organizatori, zlu ne trebalo, odgodili koncert istarske skupinu za u nedjelju 9. prosinca. I kad te neće, onda te neće. Nije dalo Gustafima niti u nedjelju, već je zašijunalo i stopilo onako – svojski. Uzalud vam trud svirači, vidimo se nekom drugom zgodom. Šteta.

[nggallery id=2531]

Kažu da nakon kiše dolazi sunce, ali u ponedjeljak je došla bura. Opet nevolje u šumici do mora.  Tako valjda mora biti, pa prosinac je. No život ide dalje, a Božićni su grad, kako se priča, posjetili i neki kojima se dio ugostitelja nije baš obradovao. No i to je sastavni dio života i samo naivnima iznenađenje. A dica kližu li kližu – na klizalištu tik uz more. Pa di to ima u Lijepoj našoj?

[nggallery id=2532]

Jučer, u utorak, posve druga priča, sasvim drugačija slika. Šuška se , druži se, a u pozadini skupina Adria (uskočili u termin klape Grabin) šansonira i šlagira na dalmatinski način.  Ne boj te se – nema gladi. Poručuju iz OPG-a Milići i TO Sirko. Domaće kobasice, panceta, pečenica, kulen, čvarci, kaštradina…, ma nema čega nema.

Tik do – čudo neviđeno! Cijeli sir za 50 kuna! I opet domaći proizvod.  Kvaliteta? Izvrsno, provjereno. Čudo da se ne prodaje i bolje, ali vrijedni ljudi ne daju se smesti i uplašiti hladnoće, kiše i bure. Pa se, eto, nadaju da se ni kupci neće dati smesti. Ajmo ljudi, što ste se stisli, domaće je domaće.  Do njih širi se miris fritula Miči. Polako se stvara red, a na drugom kraju čudnoga grada dimi se originalni leskovački roštilj iz kućice Peper grilla. Nema gladi u makarskom Božićnom gradu 2018., a danas, u srijedu 12. prosinca, mogli bismo se osladiti tortom makaranom na večeri tradicije uz nastup FA Tempet.

[nggallery id=2533]