Objavljeno: Ned, lis. 1st, 2017

Ante Glibota: Otvoreno pismo Predsjednici RH i predsjedniku Vlade RH

Tko je inicijator prijedloga za veleposlaničku poziciju gospodina FilipaVučka  u Republici Francuskoj?

  • MP
Gospođo Predsjednice RH i gospodine Predsjedniče Vlade RH

Jutros sam primio pismo od jednog uglednog hrvatskog povratnika iz dijaspore, gospodina Luke Krilića u kojom me izvješćuje o novoimenovanom veleposlaniku RH u Francuskoj, šaljući mi u prilogu svog pisma presliku novinskog teksta pod naslovom »Filip Vučak-Mali Sanader u Vatikanu » objavljenog 16. listopada2011. godine na portalu  Tjedno.hr pod referencom http://www.tjedno.hr/filip-vuak-mali-sanader-u-vatikanu-i-neki-tajni-crkveni-poslovi/.
Tekst i sadržaj ovog napisa me zaista iznenadio po jednoj velikoj količini informacija, kojim se zapravo diskvalificira jedna takova osoba, ne samo za diplomatsku službu, već i za bilo kakovu javnu funkciju ili službu! Za ovuinformaciju sam saznao vog jutra, 30 rujna2017., ne ranije . Gospodina Vučaka ne poznajem osobno, niti sam o njemu do sada nešto čuo, dobrog ili lošeg!

U skladu s javnim interesom za takovo stanje, slobodan sam vam postaviti i nekoliko javnih pitanja, na koje kao građanin Republike Hrvatske, ali i kao građanin Republike Francuske, konačno kao građanin Union européenne, imam pravo na odgovor, glede ovog imenovanja, a kojeg ste predmjevam, dakako, potpisali i usaglasili prethodnom procedurom, u skladu sa vašim ustavnim prerogativima.
Moja javna pitanja su sljedeća :

  1. Je li vam ovaj tekst »Filip Vučak-Mali Sanader u Vatikanu » bio poznat prije akta usaglašavanja i imenovanja gospodina Filipa Vučaka za dužnost veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Francuskoj?
  2. Tko je inicijator prijedloga za veleposlaničku poziciju gospodina FilipaVučka  u Republici Francuskoj?
  3. Je li povjerenstvo Sabora RH za imenovanje izvšilo potrebite provjere, i u kojem se sastavu povjerenstva glasovalo za istoimenovanje.Tko je bio za, tko protiv ili suzdržan prigodice glasovanja o ovom imenovanju?
  4. Citirani javni napis govori o vrlo teškim optužbama u kojem se stavljaju u upitnost ne samo gospodin FilipVučak, već i pravne službe RH. Pitam se nije li mjestu, za sve te navode, da se isti provjere i konačno procesuiraju, da oni koji nisu procesuirali određene pravno upitne radnje, a javno su obzanjene, trebali bi također odgovarati pred licem pravde, u duhu normi pravne države i javno objavljenih upitnosti,  koje ostaju bez očekivanog pravnog odgovora pravne države. U konačnici takvim radnjama ugrožavaju se i potkopavaju temeljni državni interesi, uz sve druge i nesagledive civičkene odgovornosti, pa i sudioništva u krivičnim radnjama?

U nadi što promptnijeg odgovora primite gospođo Predsjednice RH i gospodine Predsjedniče Vlade RH srdačne pozdrave.

Paris, 30. rujna 2017.

  • Ante Glibota,  Vice-Predsjednik Europske Akademije Znanosti, Umjetnosti i Književnosti (EASAL)

Komentari

komentara