Objavljeno: Uto, ruj. 12th, 2017

Australski news.com.au nahvalio hrvatski turizam: „Zašto svi na Instagramu iznenada putuju u Hrvatsku“

Hrvati su opušteni, i toliko su otporni na žurbu da imaju i riječ za to – Fjaka (f’yukka), piše Colley uz opasku da to ne treba miješati s lijenošću jer to je sasvim umjetnički oblik

U šarmantnom i nadahnutom osvrtu, objavljenom početkom rujna u turističkoj rubrici, na hrvatsku turističku ponudu australski portal news.com.au nije štedio na pohvalama. „Zaboravite grčke otoke ili Vijetnam ukoliko želite na svom Instagramu objaviti vrijedne slike s odmora, Hrvatska je pravo mjesto ove sezone.“, poručuje Danielle Colley u tekstu pod naslovom „Zašto svi na Instagramu iznenada putuju u Hrvatsku“. Na pitanje zašto je Hrvatska iznenada postala najnovije turističko „hotspot“ odredište za turiste iz cijelog svijeta Colley nudi jednostavan odgovor: To je nevjerojatna destinacija gdje svatko može pronaći nešto za sebe.Bilo da se želi pronaći dio povijesti civilizacije, avanturu, akcijsku sportsku zabavu ili otok koji nikad ne spava – Hrvatska je pokrivena.

  
Ali to nije jedini razlog što se Australci tamo okupljaju, piše nadalje Danielle Colley, pa  se osvrće na nacionalnu gastronomiju u kojoj, kako kaže, roštilj (barbeque) zauzima važno mjesto. Bez obzira na to jesu li odresci od tune, od tikvica ili neko jelo od hobotnice, koje želiš, Hrvatska radi BBQ tako da se može natjecati s Australcima na njihovom terenu (dvorištu), piše Colley ne propustivši spomenuti ćevapčiće (gramatički ispravno napisane u članku, a što je i za neke domaće ljude još uvijek nepoznanica op.ur.) opisujući ih kao „kobasicu bez kože“. Ako pak  roštilj i salata nisu vaš izbor, možete kušati svinjetinu pripremljenu na  mnoštvo, kako kaže, ugodnih načina, sir i svježe proizvode koji pršte okusom sunčeve svjetlosti Ako imate vremena, piše nadalje, možete probati jelo “pod zvonom” čiji okus priziva pjesme Richarda Marxa.

Hrvati su opušteni, i toliko su otporni na žurbu da imaju i riječ za to – Fjaka (f’yukka), piše Colley uz opasku da to ne treba miješati s lijenošću jer to je sasvim umjetnički oblik. Definiran je kao “uzvišeno stanje uma i tijela kojem teži cijelo čovječanstvo “. Hrvatsko more opisuje kao kristalno čisto i sigurno za kupanje – bez za život čovjeka opasnih bića i organizama, a od kulturne, prirodne i povijesne baštine Danielle Colley podsjeća na osam svjetskih baština UNESCO-a. Od zidina Dubrovnika do Starog grada Splita, srednjovjekovni nadgrobni spomenici –  stećci, slapovi Nacionalnog parka Plitvička jezera…pozivajući da se obvezno posjete kako bi se razumjela povijest koja datira prije Isusa iz Nazareta. Uglavnom, uz fotografije koje je autorica teksta sama snimila, inače freelance novinarka, nahvalila nas je na rijetko zanimljiv i šarmantan način, podsjetivši nas pri tome i koliko važnu ulogu u smislu promocije destinacije danas imaju objave na društvenim mrežama. Na kraju teksta Colley ističe još jednu prednost Hrvatske: Tradicionalno, odmor na Mediteranu uključuje prodaju bubrega ili vaše djece, međutim, Hrvatska je i dalje vrlo pristupačna destinacija.

Hvala Danielle Colley, a cijeli izvorni tekst možete pročitati OVDJE

Komentari

komentara