Objavljeno: Wed, May 10th, 2017

Baška Voda: Smotra puhačkih orkestara Županije Splitsko-dalmatinske

Nakon službenog dijela programa, planirani defile  mjestom je otkazan zbog lošeg vremena, no, domaći glazbari  su iskoristili pauzu do svečane večere da podupru nogometaše Uranie

  • MP
  • MG

S obzirom da se  događanje  odvija u Baškoj Vodi, ako isključimo politička zbivanja, onda riječ može imati ili nogomet ili glazba. A upravo je ova potonja zaslužna za nedjeljnu feštu u Hotelu Hrvatska u Baškoj Vodi. Dok mnogi nositelji  političkih lista za skore lokalne izbore muku muče kako dopuniti liste kandidatkinjama i zadovoljiti zakonske kvote, čini se da u amaterskim, tj. volonterskim udrugama  s tim nemaju problema.

Kad žena uzme stvar u svoje ruke 

Tako ćemo na našem području često zateći žene kao predsjednice i voditeljice lokalnih udruga, a jedna od njih je i Općinska glazba Baška Voda koja je ove nedjelje  bila domaćin 9. Smotre puhačkih orkestara Županije Splitsko-dalmatinske. Od 6 prijavljenih orkestara, jedina žena kao predsjednica glazbe je upravo  na čelu  baškovoškog orkestra,  gospođa Mirjana Rošćić.  Svoju ljubav prema muziciranju  je prenijela iz makarske glazbe. Naime, ona je jedna od  prve četiri  glazbarke u stoljetnoj povijesti rada Gradske glazbe Makarska.
Godine 1985.  nakon čak 160 godina, u Gradsku glazbu Makarska uključene  su  prve  ženske članice, a jedna od njih je bila i klarinetistica  Mirjana  Roščić. Naravno, zasluge za uključenje ženskih članova u makarsku glazbu pripadaju maestru Aleksandru Srziću koji je tada preuzeo kormilo makarske glazbe od  kapelnika i profesora Joška Buble. Stoga i ne čudi činjenica zašto je  maestro Aleksandar Srzić , svim  orkestrima na ovoj smotri poklonio svoje dvije skladbe. Vizionar i entuzijasta, ne prestaje sa amaterskim radom niti u mirovini.

 

No, vratimo se na tekuća događanja.  Izlučno  županijsko natjecanje iznjedrilo je pobjednika u C kategoriji – Hrvatsko glazbeno društvo Zrinski iz Donjih Kaštila, koje će predstavljati Županiju na državnoj smotri ove   godine. Od 6 prisutnih orkestara, iako su neki od njih nastupili  izvan konkurencije baš iz razloga što su višestruki pobjednici i što su odlučili pružiti šansu i drugim orkestrima,  svih orkestri su izveli  najavljeni program na visokoj razini uz sveopće ovacije publike. Spomenimo Gradsku glazbu Imotski, peterostrukog državnog prvaka, sa brojim međunarodnim i državnim priznanjima, a  koja je na ovoj smotri izvela skladbu  Morlački ples, autora profesora maestra Tonća Ćićerića, predsjednika Zajednice puhačkih orkestara županije Splitsko-dalmatinske. Predpremijeru skladbe je   nedavno izveo  Vojni orkestar,   a ista je,  kako je to naglasio profesor maestro Ivan Glibota Crni,   jedna od  najboljih skladbi hrvatskih autora.
Prema riječima stručnog selektora gospodina Đorđa Radovnikovića, dalmatinski puhački orkestri svojim radom i zalaganjem opravdavaju ukazano povjerenje i garancija su opstanka amaterskog muziciranja na ovom području. Nakon službenog dijela programa, planirani defile  mjestom je otkazan zbog lošeg vremena, no, domaći glazbari  su iskoristili pauzu do svečane večere da podupru nogometaše Uranie i čestitaju im na pobjedi  i skorom ulasku u treću ligu. O atmosferi na večeri najbolje govore slike. Mladost, uz potporu starijih glazbara, združena u pjesmi i veselju,  guštala je onako kako to samo muzičari znaju.  Našlo se vremena i za rođendansku čestitku  domaćinima uz prigodnu tortu i pjesmu do kasno u noć.
Na kraju  zaključimo da  kad žene uzmu stvar u svoje ruke, fešta ne može izostat!

Komentari

komentara