Objavljeno: Uto, ruj. 18th, 2018

Berba Plavca malog na Pelješcu – Ante Marlais: Zadovoljni smo količinom i kvalitetom

„Prošle godine smo brali oko 0,8 kg grožđa po trsu, a ove očekujemo i do 1,2 kg i to vrlo zdravog ploda…“

  • Tekst i foto JL

Berba Plavca malog (Plavac mali crni) na poluotoku Pelješcu u punom je jeku. Pelješki vinogradari i vinari ove godine imaju razloga za zadovoljstvo kako količinom tako i kvalitetom ploda naše najpopularnije i gospodarski najznačajnije crvene (crne) sorte grožđa. Početku berbe, u petak 14. rujna, nakratko smo se pridružili obitelji Marlais u mjestu Ponikve koja plavac mali njeguje na 15-ak tisuća trsova i čija su vina sve zapaženija na izbirljivom eno gastronomskom tržištu.

Prije nekoliko dana završili smo berbu bijelih sorti rukatac, pošip i dubrovačka malvasija od kojih radimo naše bijelo vino – kupažu „Dišpet“. Zadovoljni smo s kvalitetom, a i  količine su veće no što smo se nadali. To su mladi vinogradi bijelih sorti s ukupno 6 tisuća trsova.  Počeli smo s berbom plavca malog kojeg imamo  15-ak tisuća čokota urod kojega je ove godine veći od lanjske, a i kvaliteta je vrlo dobra. Vrijeme nas je ove godine poslužilo, malo kiše i obilje sunca, što je rezultiralo visokim sladorom, pa s pravom očekujemo i vina vrlo visoke kvalitete. Nakon prvog mjerenja plavac mali je pokazao 20,5 % šećera što je jako dobro. Prošla, 2017. godina je, što se tiče kvalitete,  bila izvrsna, ali je 2016. bila i kvalitetom i količinom još bolja. Za ovogodišnju berbu, koja još traje, procjenjujem da će biti na razini 2016. Prošle godine smo brali oko 0,8 kg grožđa po trsu, a ove očekujemo i do 1,2 kg i to vrlo zdravog ploda – što je u konačnici i najvažnije
kaže Ante Marlais čija vina su na tržištu od 2010. i svake godine osvajaju sve veći broj poklonika plemenite kapljice. Uz spomenutu bijelu kupažu „Dišpet“ vinarija Marlais nudi rose od plavca malog „Rapsodija“, zatim „Plavac mali“ s mlađih vinograda, te vino „Škrapa“ sorte plavac mali ubranih u vinogradima starim 50 -60 godina. Od 2015. u ponudi je još i „In Veritas“ – polusuho crveno vino također od plavca malog čiji šećeri su dosegnuli 25-26%, a potom sa zaustavljenom fermentacijom na, kako kaže Marlais, nekih 20 do 30 grama ostatka šećera.

Premda je turistička sezona na izmaku to se ne bi moglo reći za pelješke vinara čije podrume i kušaonice vina, pa tako i vinariju Marlais, svakodnevno posjećuju skupine turista. Neki od njih idu i korak dalje od kušanja vina, pa su se tako u berbi, ali i početku prerade, u vinogradu Marlaisovih, na nekoliko sati pod jakim rujanskim suncem, okušali Igor, Galina i Viktorija Shadrin, turisti iz Rusije.

 

Komentari

komentara