Objavljeno: Sub, srp. 7th, 2018

Bigbelly Solar – novi sustav prikupljanja javnog otpada u Makarskoj

Bigbelly Solar je prvenstveno pametan spremnik za prikupljanje i odvajanje reciklabilnog javnog otpada

  • MP

Makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić i direktor Makarskog komunalca Željko Bagarić, uz predstavnike tvrtke Bigbelly Solar, jučer su na gradskoj rivi predstavili novi sustav za prikupljanje otpada na javnim površinama.

Zadovoljstvo mi je da se Makarska uključila u svjetski trend moderniziranja sustava gospodarenja otpadom. Najvažnije za kazati o ovom spremniku je to da je ekološki najprihvatljiviji. Radi na solarnu energiju, a zahvaljujući ugrađenoj preši za otpad može zamijeniti spremnik kapacitete od 600 do 800 litara. Njegova popunjenost mjeri se u realnom vremenu tako da će djelatnici Komunalca u svakom trenutku imati informaciju o njegovoj popunjenosti. Odlučili smo isprva postaviti četiri spremnika duž gradske rive, a u pregovorima smo za nabavku novih šest kojima bi pokrili područje makarske plaže. Cijena spremnika je 70 tisuća kuna u što su uključene i usluge prikupljanja podataka i upravljanja sustavom putem softwarea CLOUD
kazao je dogradonačelnik Makarske Dražen Nemčić predstavljajući novi sustav prikupljanja otpada na javnim površinama. Sustav, za sada, ima spremnike za odlaganje plastike (boce) i mješovitog otpada, a velika je pozornost posvećena zaštiti od namjernog ili nenamjernog oštećenja.


O sustavu Bigbelly

Što je Bigbelly Solar?

Bigbelly Solar je prvenstveno pametan spremnik za prikupljanje i odvajanje reciklabilnog javnog otpada.

Po čemu je Bigbelly Solar toliko pametan?

Bigbelly Solar ima ugrađene senzore, GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komunicira sa softverom za upravljanje koji se nalazi u oblaku, što omogućuje slanje signala kada ga je potrebno isprazniti. Osim toga, Bigbelly ima izuzetno snažnu prešu koja komprimira otpad kada se napuni i time stvara mjesto za dodatnu količinu otpada. Bigbelly Solar 100% energije koja mu je potrebna dobiva direktno od sunca pomoću fotonaponskog panela koji je smješten na vrhu spremnika. Zbog toga se može postaviti posvuda, bez potrebe dodatnih priključaka, jer je potpuno neovisan. Potrebno je svega sat vremena sunca u mjesec dana kako bi spremnik neometano radio i izvršavao sve svoje funkcije.

Na koji način Bigbelly Solar pomaže okolišu?

Bigbelly Solar zahvaljujući integriranoj preši za otpad ima pet do sedam puta veći kapacitet od uobičajenih spremnika za otpad. Time se sprječava da kamioni za prijevoz otpada prevoze “zrak” i štedi se mnogo nepotrebnih vožnji do pojedinih lokacija. Na taj se pak način smanjuje emisija CO2! Bigbelly Solar se prazni samo kada je zaista pun jer pomoću CLEAN management aplikacije sam javlja kakvo je trenutno stanje u spremniku.

Kako Bigbelly Solar štedi novac?

Bigbelly Solar omogućava da poduzeće koje prikuplja otpad učinkovito koristi svoje zaposlenike i vozila za prijevoz otpada, s obzirom na to da se kante prazne ciljano, tj. samo one koje su zaista pune. Komprimiranjem otpada broj vožnji do lokacija gdje se nalaze spremnici za otpad može se smanjiti za do 80%!
Bigbelly Solar je zahvaljujući svojem inteligentnom konceptu vodeći sustav na svjetskom tržištu u pametnom prikupljanju i odvajanju javnog otpada! (bigbellysolar.hr)

Komentari

komentara