Objavljeno: Čet, tra. 11th, 2019

Biser mora 2019: Dan pizza, pizzaiola, craft piva i malteške kuhinje

U srijedu je održan i okrugli stol Gastronomija kao inspiracija turističke fotografije. Svoja viđenja o tome su iznijeli književnik i publicist Veljko Barbieri, profesionalni fotograf Prof. Pero Dragičević…

  • MP
  • ŠKMER
  • Foto Bruno Dubravec/Škmer

Krajem prvog dana Bisera mora 2019 (utorak, 9. travnja) upriličeno je u Svpetrvs hotelima svečano otvaranje te dodjela prvih nagrada za učenike srednjih škola koje su se nadmetale od jutra, a u srijedu nastavile su se borbe za titule u nizu kuharskih kategorija, kao i prvo natjecanje pizzaiola, gastro, vinske i pivske craft prezentacije te master classovi iskusnih mediteranskih chefova.

08.04.2019.

Na samoj svečanosti otvaranja u utorak u 18 sati članovi međunarodnog žirija pozdravili su natjecatelje i uzvanike plesnom točkom uz pjesme AC/DC, Queen i hitom Despacito Lousie Foncija oboružani kuhinjskom priborom, a potom se okupljenim obratio Marion Duzich, vlasnik Svpetrvs hotela.

Obećavam vam svima koji ste ovdje fantastičnu budućnost u hotelskom i restoranskom poslu. U tome ima puno više istine nego kad smo Miro Bogdanović (1954-2017), utemeljitelj ovog festivala, i ja počeli ovu našu zajedničku priču prije 10 godina u Supetru. Budućnost u ugostiteljstvu je kulinarstvo, a bez njega ni nema ugostiteljstva. Bez obzira koliko su vam dobri kreveti i imate predivno imanje, ako nemate fantastičnu kuhinju, vi nemate ništa. Ulažući energiju i ljubav, ako ste doista radnik i želite biti najbolji u svom polju, vaša budućnost je nevjerojatna
kazao je u svom pozdravnom govoru Duzich. Ivo Bašić, glavni državni tajnik u Ministarstvu turizma na otvaranju je poručio kako domaću gastronomija valja dodatno unaprijediti, iako se posljednjih godina tom planu napravilo puno toga.
Gastronomija kada govorimo o turizmu je važan motiv dolaska na neku destinaciju. U tom dijelu jesmo napravili puno, ali ima još puno prostora kako bi napravili i iskorake dalje. Možemo sebi postaviti pitanja; kakvu gastronomija želimo sutra, koji su preduvjeti kako bi se to zaista i ostvarilo te koja je to ponuda u gastronomiji koja će sutra zadovoljiti suvremenog gosta 21. stoljeća
rekao je Ivo Bašić.

Splitski županijski ogranak Hrvatske gospodarske komore ove je godine organizacijski partner ŠKMER-a. Razlog tome je i zajednički angažman oko rješavanja problema nedostatka djelatnika u ugostiteljstvu koje ŠKMER educira i prekvalificira za rad u HoReCa sektoru svojim radionicama i profesionalnim treninzima u Kuharskoj Akademiji.

Već 14 godina se odvija ova manifestacija kroz koju je prošlo 15.000 ljudi iz 30-ak zemalja. Najznačajnija su imena naše gastronomije upravo ovdje, a bez ljubavi za ovaj posao, bez posvećenosti ugostiteljstvu nema sreće za hrvatski turizam. Mi u Gospodarskoj komori ćemo se i dalje truditi u promoviranju ovakvih i sličnih manifestacija, a ona i ima i veći značaj u ovom trenutku jer promovira se i unaprjeđuje struka u trenutku kad nedostaje radne snage. Nadam se da ćemo uz izuzetnu snagu, energiju i viziju organizatora dogodine imati još i veći 15. Biser mora
rekao je Tomaš, predsjednik HGK za Splitsko-dalmatinsku županiju. Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice Grada Supetra istaknuo je da Biser mora deset godina otvara turističku sezonu na Braču, a tako, kako je najavio, možemo očekivati i ubuduće, budući da se radi o ključnim partnerima uz Grad Supetar i TZ Splitsko-dalmatinske županije te Ministarstvo turizma.

 

10.4.2019. Dan pizza, pizzaiola, craft piva i malteške kuhinje

U srijedu održano je i prvo natjecanje pizzaiola Bisera mora. Natjecatelji su se okušali pred stručnim žirijem u kojem su bili Ratko Tomić Toma (pizzeria Bokamorra, Split), Ivan Vanjak (pizzeria O’Hara, Zagreb), Saverio Ciampi (svjetski prvak u izradi pizze) te Andrea Basilico, talijanski chef. Pobijedio je Talijan Berardino Aversa, a drugo je mjesto osvojio Siniša Malešić iz BiH. Treće mjesto pripalo je Mirku Vujević, pizzaiolu iz Hrvatske, a zatim je Saverio Campi izveo akrobatske bravure s tijestom koje su ga odvele na svjetski vrh. Ciampi je, dodajmo, između brojnih nagrada, osvojio prvo mjesto u pravljenju Napoletana pizze na “Olimpiadi della Pizza 2007” u Salsomaggiore Terme, a 2012. godini na Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu bio je drugi u kategoriji pravljenja napuljske pizze. Uporedo je Siniša Anđelić, suvlasnik pivovare LAB Split – Craft Brewery koji stoje iza brenda Barba, goste Bisera mora uveselio Barbinom pivskom pričom i s desecima boca iz asortimana 13 njihovih craftova (Barba, Punica, Englez…). LAB Split je nedavno nagrađen za svoj Barba Imperial IPA kao najbolje domaće pivo za 2018. godinu po glasačima američke web stranica “RateBeer”.

Guido Debono, predsjednik Udruženja kuhara Malte, spremio je u srijedu specijalitet svoje zemlje bragoli, zanimljivu kombinaciju govedine, maslina, pancete i kuhanih jaja nalik “španjolskim ticama”. Debono je bio je šef kuhinja prestižnih hotelskih kuća (Ramla Bay Hotel, Verdala Hotel, Seabank Hotel) na Malti, a sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća zadužen i za okuse Round Hill Hotela na Jamajci.
Imali smo prilike kušati i vrhunska jela Gorana Staničića, breljanskog chefa, koji je spremao ; mariniranu i naglo zapečenu tunu s bademom,uz prilog pirea od jabuke i umaka od hrena. Bio je tu galantin od tune koja je bila fermentirana u šećeru i krupnoj soli na podlozi od miješane salate s kaparima, motarom i crnim maslinama. Za treće jelo je bila mišanca, samoniklo divlje zelje s tunom u sauru, a za desert Staničić je poslužio punjenu suhu smokvu s orasima u umaku od naranče i mente. Ovaj poprilično samozatajni kuhar je poznat da je svojom kuhinjom oduševljavao šahovsku legendu Garija Kasparova, a pokazao je i da uvelike nadvisuje svojim umijećem razvikanije domaće chefove.

U srijedu je održan i okrugli stol Gastronomija kao inspiracija turističke fotografije. Svoja viđenja o tome su iznijeli književnik i publicist Veljko Barbieri, profesionalni fotograf prof. Pero Dragičević, prof. i urednik portala Skitopisi – Darko Stipaničev, Karin Mimica iz Svjetske organizacije turističkih novinara i pisaca o turizmu (FIJET), splitski grafičar i fotograf Boris Kragić, jedan je od pionira turističke fotografije.

Često su upravo fotografije pokretači da negdje krenemo na put, a imaju i terapeutski utjecaj; osjećamo okuse, širi se njima i dobre osjećaje. Kuhar napravi lijepo jelo, objavi na društvenim mrežama, a gosti tagiraju destinaciju. Tako se kompletan marketing pojednostavljuje. a takva fotografija, pored profesionalnih fotki, donosi veliki plus za promociju gastronomije nekog kraja
istaknula je Karin Mimica. Dragičević je, pak, istaknuo, kao u SAD i nekim europskim zemljama fotografiranje hrane u restoranu je kršenje autorskih djela i time se obezvrjeđuje rad profesionalnih fotografa koji u snimanje jela ulažu puno vremena te koriste mnoštvo skupe tehnologije kako bi dobili kvalitetnu fotografiju. Barbieri je istaknuo kako je kod nas povezivanje hrane i destinacije još u povojima i neadekvatno.
Čime se mi to predstavljamo svijetu… s 4-5 fotografija hrane u turističkim publikacijama, kao što su pašticada i brujet. Druge europske zemlje su otišle puno dalje i na fotografijama spajaju povijesni, ambijentalni i gastronomski dio. Mi smo tu još zaostali
rekao je između ostalog Barbieri.

Nagrade – timovi srednjih škola:
SGTŠ RADOVLJICA ZLATO
SGTŠ LJUBLJANA ZLATO
JU Srednja ugostiteljsko turistička
škola Sarajevo
ZLATO
Šolski center Velenje- Šola za storitvene dejavnosti bronza
JU Škola za srednje i više stručno
obrazovanje „Sergije Stanić“
srebro
SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM MARIBOR – TIM1 srebro
SCHOOL SAHARINI bronza
SCUOLA LINUSSIO bronza
RESURNI CENTAR PERUTA
 IVANOVIĆ
srebro
TUŠ SPLIT srebro
SREDNJA ŠKOLA „JURE KAŠTELAN“
OMIŠ – TIM 1
srebro
SREDNJA ŠKOLA METKOVIĆ – tim 1 bronza
SREDNJA ŠKOLA BRAČ-SUPETAR srebro
SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO
IN TURIZEM MARIBOR – TIM2
bronza
SOU NAUM NAUMOVSKI
 BORCE
zlato
SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA
„BANA JOSIPA JELAČIĆA“ SINJ
srebro
MJEŠOVITA ŠKOLA
 – KOTOR
srebro
SŠ Svetozar Miletić bronza
SREDNJA ŠKOLA „JURE KAŠTELAN“
OMIŠ – TIM 2
ZLATO
SREDNJA ŠKOLA
 METKOVIĆ – tim 2
bronza

Komentari

komentara