Objavljeno: Wed, Apr 26th, 2017

Brtonigla: Marko Škarica pobjednik Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2017

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, ispravku vinske liste, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina

  • MP
  • Ekstremni marketing

U Brtonigli,  20. travnja, u prostorijama Zajednice Talijana, održano je Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2017., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Brtonigle. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, a sponzori: Agrolaguna Poreč, Jamnica d.d., Aura destilati, Pjenušci Peršurić, Vina Medea, Radin R Grand Gourmet , te svi vinari s područja Brtonigle.
U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 30 natjecatelja iz hotelskih kuća: : ‘Maistre’ iz Rovinja, ‘Valamar Riviere’ iz Poreča, ‘Lagune Novigrad’ iz Novigrada, ‘Istraturista’ iz Umaga, ‘Arenaturista’ iz Pule, ‘Plave lagune’ iz Poreča, ‘Liburnije Riviera Hotela’  iz Opatije, ‘Ville Ariston’ iz Opatije, ‘ hotel Petaeani’ iz Labina, ‘hotel Flanoma’ iz Plomina i ‘Stancije Meneghetti’ iz Bala.

U polufinale plasiralo se 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom i glumcima novigradske udruge za promicanje kreativnih aktivnosti „Error“, nadmetali su se u zanimljivim i, za publiku, atraktivnim vještinama: Zoran Gregorović, predstavnik Valamar Riviere, Ivan Dušić, predstavnik Stancije Meneghetti, te Marko Škarica, predstavnik Ville Ariston. Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, ispravku vinske liste, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, pogađanje ‘’na slijepo’’ malvazije sa 4 zemlje te istakanje magnuma.

Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a samo natjecanje koordinirao je i vodio dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera. Nakon natjecanja, prisutni su nastavili družiti u obližnjem hotelu San Rocco uz bogati domjenak, gdje su se dočekali rezultati natjecanja.

Nakon, pomnog rada komisije, proglašeni su pobjednici kako slijedi:

  1. Marko Škarica
  2. Zoran Gregorović
  3. Ivan Dušić

Nagrade najboljima uručili su  Franko Lukež, predsjednik HSK-a i, u ime pokrovitelja,  Michelle Babić  direktorica TZ Općine Brtonigla. U sklopu nagradnog fonda našao se i jednodnevni izlet u slovenske vinarije, kojeg je TZO Brtonigle darovala finalistima.

Komentari

komentara