Objavljeno: Pon, ožu. 19th, 2018

Brtonigla uz Wine Vip Event dodatno učvrstila svoju poziciju u svijetu vrhunskog vinarstva

Brtonigla Wine Vip Event, za cilj je imala i povezivanje struke, privatnog sektora i ljubitelja vina

 

  • MP
  • Ekstremni marketing

Nakon cijelog niza događanja koji sljubljuju vino sa zabavom, gastronomijom i turizmom, Brtonigla je odlučila otići korak naprijed. Svoju uzlaznu putanju u smjeru afirmiranja ove male općine, kao vinske destinacije i kao mjesta iz kojega potječu izvrsna vina, dodatno je učvrstila ugostivši konferenciju Wine Vip Event. Riječ je o susretu struke, privatnog sektora i ljubitelja vina koji se odvijao 15. i 16. ožujka u prostorijama budućeg brtoniškog Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva.
Organizator ovog hvalevrijednog događaja bio je Dantes Begić iz agencije Ricerca Mercato, uz veliku potporu u organizaciji od strane Turističke Zajednice Općine Brtonigle i Općine Brtonigle, te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH. Navedeni kongres, bio je zatvorenog tipa, te se na njega moglo doći isključivo putem pozivnice. Zbog velikog interesa, nakon otvaranja prijava, vrlo brzo su se popunila sva mjesta te dovela u Brtoniglu tristotinjak interesenata.
Na samo početku događaja,  prisutnima se obratio organizator Begić, koji je zaželio svima dobrodošlicu i ugodan boravak u Brtonigli, a pritom spomenuo veliku važnost događaja koji okuplja najveće vinske stručnjake na jednome mjestu . Nakon njega, Paolo Klarić, načelnik Brtonigle, među ostalim, istaknuo je poziciju Brtonigle i njenih vina, rekavši, da iako općina čini 1% ukupne površine Istre, proizvodi čak 10%  ukupnih količina vina prisutnih u Istarskoj županiji. Uslijedilo je obraćanje Michelle Babić, direktorice TZ Brtonigle, koja je ukazala na veliku važnost vina i vinarstva pogotovo u segmentu turizma, jer ono postoje sve učestaliji razlog dolaska gostiju.

Struka i profesionalnost na prvom mjestu

Program se sastojao od cijelog niza stručnih predavanja koji su prisutnima ponudili vrlo korisne informacije o sommelierstvu i vinima. Neizostavne su bile edukacije koje su govorile o sljubljivanju vina i hrane, te o važnosti cjelokupne usluge kako bi se gostima pružalo neponovljivo iskustvo užitka u vinu. Svoja vina, nazočnima, su predstavili  brtoniški vinari Cattunar, Novacco, Veralda i Capo u sklopu predavanja. Među brojnim govornicima našao se i bračni par Perdec koji je podijelio svoje iskustvo izlaganjem pod nazivom „Život bračnih partnera sommeliera“, gdje je prezentiran njihov put prema izvrsnosti u kojoj Emil Perdec danas nosi titulu dvostrukog sommelierskog pobjednika Hrvatske, dok je njegova supruga Karin Rupena Perdec stekla ugled kao vrhunski sommelier znalac. Uz njih, ovaj događaj uveličao je i Filip Savić, trostruki sommelierski pobjednik Hrvatske, koji je prisutne upoznao sa pojmom i važnošću sommelierstva  u današnjem svijetu.
Svoj doprinos dala je i Marija Vukelić, prof., WSET level2, pričavši o ulozi žene u svijetu vinarstva i sommelierstva predavanjem koje je nosilo ime Vino na visokoj peti. Prisutne je zaintrigirao i Suvad Zlatić Suwi, pobjednik velikog Austrijskog Sommelierstva 2014-2017, ambasador Champagne i diplomirani Wine i Sake Sommelier, uz poduže izlaganje kojim je zaplijenio pažnju prisutnih govoreći o čimbenicima kao što su emocije, govor tijela, odnos prema gostu i sl. Osim Suwia, iz inozemstva stigla je Mira Šemić, slovenska sommelierka najvišeg ranga s diplomom WSET iz Londona, educirajući prisutne o osnovama spajanja vina i hrane o čemu se ujedno dotaknuo i Mario Meštrović, vrhunski znalac sa međunarodnom A.S.I. diplomom, koji ima zlatni certifikat , a ujedno je i ocjenjivač vina za Decanter World Wine Awards.

Druženja uz degustacije  u cilju usavršavanja i  povezivanja

Gosti koji su došli iz raznih zemalja, osim teoretskog djela imali su prilike i degustirati razna vina u degustacijsko izložbenom prostoru, u kojemu se našlo i ponešto izlagača ostalih autohtonih proizvoda kao što su pršut, sir i ulje. Degustacije su se dešavale i na samim predavanjima kako bi prisutni mogli steći bogatije iskustvo prilikom edukacije. Brtonigla Wine Vip Event, za cilj je imala i povezivanje struke, privatnog sektora i ljubitelja vina, što se dešavalo prilikom pauza uz degustacije i bogate domjenke. Na večer, u opuštenoj atmosferi uz vokalnu skupinu Ad Libidum iz Brtonigle i nastup Bernarda Udovičića, druženja su se nastavljala do kasno u noć. No, osim večernje zabave, zabavno je bilo tijekom nagradnih igri, koje su bile organizirane oba dana, te su prisutne razveselile bogatim nagradama od raznih sponzora, među kojima i Porschea, koji je dovezavši svoja vozila u Brtoniglu priuštio besplatne testne vožnje gostima kongresa.

Organizator i suorganizatori iznimno zadovoljni

Na samo kraju događanja, svoje oduševljenje nisu mogli sakriti organizator Dantes Begić i suorganizatori TZO Brtonigle i Općina Brtonigla, koji su ocijenili ovaj događaj izvrsnom ocjenom, po pitanju tematike, organizacije i odaziva, te su zaključili da takvih događaja treba biti sve više, jer to nisu obični sajmovi vinarstva, već okupljanje struke u cilju usavršavanja, edukacije i povezivanja.

Komentari

komentara