Objavljeno: Sun, Jul 2nd, 2017

Cjevčicom protiv mršenja sistema

„Anti tangl“ cjevčice se proizvode u raznim bojama. Za lov na morskom dnu najbolje su one sive, smeđe i tamno zelene, ovisi o boji, odnosno vrsti dna na kome se lovi

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Jedan je od najčešćih problema koji muče sportsko-rekreativne udičare je i mršrnjr pribora. Najčešće je posljedica neželjenog kvačenja udice za osnovnu strunu pri plasiranju mamca. Rješenje tog problema su završnjaci (sistemi) koji udice drže podalje od ostataka sistema. Kod završnjaka s udicom na kraju i olovnicom poviše nje, koji se koriste za lov ometcem i spustcem, kančanicom, na njih je dovoljno postaviti „anti tangl“ cjevčicu. Osim na završnjak, točnije njegovu osnovu, ta cjevčica se može postaviti i na osnovnu strunu cijelog sistema. U tom slučaju, kao što je prikazano na priloženom crtežu, završnjak je krajnje jednostavan jer ga čini samo privez (pjok) na kome je udica. Jednostavna je i sama „anti tangl“ cjevčica. Na njoj je vrtilica koja nosi kopču za postavljanje olovnice. Vrtilica može biti na jednom ili između krajeva cjevčice. U drugom slučaju vrtilica je postavljena tako da je od jednog kraja odaljena za trećinu dužine cjevčice. Takve cjevčica mogu biti i blago savijene. Cjevčica može biti od metala, ali je bolja od polu tvrde plastike jer ne treba biti posve kruta, osim za neke rijetke situacije. Veoma je važno da su joj krajevi zaobljeni kako ne bi štetili strunu po kojoj cjevčica klizi.

„Anti tangl“ cjevčice se izrađuju u različitim dužinama. Koliko duge će se koristiti ovisi o dužini priveza zavržnjaka. Što je privez duži i cjevčica treba biti duži. Najčešće koriste one dužine od 15 do 20 cm. No, nije loše imati i nešto duže pa prema potrebi na licu mjesta više ili manje skratiti škarama ili nožićem. Za ribolov „beach ledgering“ načinom, odnosno srednje dalekim ometcem posve je svejedno koristi li se ravna ili zakrivljena cjevčica. Zakrivljenoj prednost treba dati ako se umjesto olovnice, na cjevčicu postavljaju brumalice, hranilice („feeder“), i to samo određeni oblici tih spravica.  Kad je u pitanje ribolov spustcem, nije osobito važno koristi li se cjevčica s vrtilicom na kraju ili dalje od njega, te postavi li se cjevčica s vrtiicom bliže ili dalje od udice.  Međutim, jest kad se radi o ribolovu odbacivanjem pribora. Naime, što je težište pribora bliže udici, to će ona pri odbacivanju teže zapinjati za pribor. Zato cjevčice treba postavljati tako ta im vrtilice, a time i olovnice budu što bliže udici. Osim smanjenja mršenja, takvom montažom se postiže lakši i dalji odbačaj mamca.

Između cjevčicu i vrtilice na kraku strune koja je nosi dobro je postaviti gumene ili perlice od polu tvrde plastike kao bi se spriječilo moguće nasjedanje cjevčice na vrtilicu ili njen čvor, što bi moglo izazvati oštećenje strune ili vrtilice. Još bolje je, a za lov komarče i ostalih opreznih riba je nužno, cjevčicu postaviti između dvije perlice i tako omogućiti ribi da ponese mamac, odnosno potegne strunu a da ne osjeti otpor utega.  „Anti tangl“ cjevčice se proizvode u raznim bojama. Za lov na morskom dnu najbolje su one sive, smeđe i tamno zelene, ovisi o boji, odnosno vrsti dna na kome se lovi. Pri kupovini treba voditi računa da je zglob na kome se nalazi vrtilica s kopčom dobro učvršćen kako ne bi prilikom odbačaja spadao i time stvarao kritičnu točku sistema podložnu pucanju, što je nažalost slučaj kod većine jeftinih cjevčica. Osobiti treba voditi računa o konstrukciji kopče. Ona se mora kvačiti izvana k unutra. U suprotnom se lako može desiti da se zbog nešto jačeg zamaha pri odbačaju otvori te da udica i mamac padnu pred noge a oslobođena olovnica odleti.

Komentari

komentara