Objavljeno: Čet, svi. 17th, 2018

„Dani dr. fra Bernardina Sokola“ – u čast 130. obljetnice rođenja franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika

Manifestacija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović održat će se od 18. do 20. svibnja u Splitu i Kaštel Sućurcu

  • MP

U povodu 130. obljetnice rođenja franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola (20. svibnja 1888. – 28. rujna 1944.) Franjevačka provincija sv. Jeronima – Zadar, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći”, Splitsko-dalmatinska županija, Institut za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Grad Kaštela i Hrvatska ratna mornarica – Zapovjedništvo Split organiziraju „Dane dr. fra Bernardina Sokola”. Manifestacija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović održat će se od 18. do 20. svibnja u Splitu i Kaštel Sućurcu.

Program počinje u petak, 18. svibnja u 20 sati koncertom skladbi fra Bernardina Sokola u Franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Zbor i orkestar HNK – Split pod ravnanjem mo. Ive Lipanovića izvest će odabrane Angeluse i Missu iubilaris fra Bernardina Sokola.
U subotu 19. svibnja u Nadbiskupskoj palači Podvorje u Kaštel Sućurcu s početkom u 9 sati održat će predstavljanje poštanske marke o kojoj će govoriti Ivan Akrap, dipl. iur. i Ivo Pavelin, filatelist. Slijedi cjelodnevni znanstveni skup, koji će započeti pjesmom Nedjeljka Nede Kovačeva i stihovima Miroslava Luketina Sarajčeva „Fra Bernardinu Sokolu – mučeniku“, koje će kazivati Mira Marinović Batić.

Predsjedatelj prijepodnevnog dijela programa znanstvenog skupa bit će dr. sc. Vladan Vuletin, pri čemu će u dijelu programa naslovljenom „Životni put fra Bernardina Sokola” biti predstavljena predavanja: „Iz životopisa fra B. Sokola, novije spoznaje” (dr. sc. fra Stipe Nosić, Samostan male Braće u Dubrovniku), „Vjersko i društveno stanje u Kaštelima od kraja 19. st. do kraja Drugog svjetskog rata” (prof. dr. sc. Marko Trogrlić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu – Marijan Buljan, doktorand na studiju povijesti, Filozofski fakultet u Splitu), „Komunističke čistke i ubojstvo fra B. Sokola” (doc. dr. sc. Josip Dukić, povjesničar, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu), „Kaštel Sućurac u vrijeme rođenja fra Bernardina Sokola” (doc. dr. sc. Mladenko Domazet, povjesničar, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu) i „Fra Bernardin Sokol kao član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmaj putaljski” (mo. Josip degl’Ivellio, Zagreb, zborovođa, skladatelj).

Drugi blok naslovljen je „Glazbeno stvaralaštvo fra Bernardina Sokola”. Predstavljanje izvornih i novih notnih izdanja fra Bernardina Sokola s posebnim osvrtom na zbirku Angelusa održat će mo. fra Stipica Grgat, orguljaš, dirigent, Samostan Gospe od Zdravlja, Split i dr. sc. Vito Balić, muzikolog, Umjetnička akademija u Splitu. Slijede predavanja „Paradigme (liturgijskih) skladbi fra Bernardina Sokola, novi pogledi i pokušaj revalorizacije” (prof. dr. sc. Hana Breko-Kustura, muzikologinja, HAZU-Zagreb – dr. sc. Vito Balić, muzikolog, Umjetnička akademija u Splitu), „Svjetovna glazba fra Bernardina Sokola” (prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić, muzikologinja, Umjetnička akademija u Splitu – dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo, muzikologinja, Umjetnička akademija u Splitu), „Stilske značajke pjesama biranih za ‘Glazbene monologe’ fra Bernardina Sokola” (dr. sc. Tea-Tereza Vidović Schreiber, Sveučilište u Splitu, Odsjek za rani i predškolski odgoj i „Fra Bernardin Sokol u krugu svećenika glazbenika u Kaštelima novijeg doba” (dr. sc. Vladan Vuletin, muzikolog, dirigent i skladatelj, Filozofski fakultet u Splitu).

Poslijepodnevni dio programa, kojim će predsjedati mo. Josip degl’Ivellio, počinje u 15 sati glazbenim uvodom iz „Glazbenih monologa” fra Bernardina Sokola u izvođenju Zorana Velića, glasovir i Gorana Velića, tenor.
Posljednji blok predavanja naslovljen je „Fra Bernardin Sokol u promicanju glazbene kulture”, a bit će predstavljena predavanja „Uloga fra Bernardina Sokola u pokretanju inicijative za glazbenu reformaciju u Crkvi u Hrvata” (prof. dr. sc. p. Marijan Steiner, liturgičar i glazbenik, Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu), „Doprinos fra Bernardina Sokola hrvatskoj etno-muzikologiji” (dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog i skladatelj, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu) i „Tragovi i odjeci fra Bernardinovih skladbi u Sloveniji” (prof. dr. sc. Edo Škulj, muzikolog, glazbenik, Ljubljana, Slovenija).

U 17 sati na programu je Okrugli stol s temom „Valorizacija glazbenog i pedagoškog djela fra Bernardina Sokola”, a sudjeluju glazbenici i muzikolozi uz moderiranje prof. dr. sc. Hane Breko Kustura, muzikologinje. Nakon riječi zahvale, Špiro Boban, tenor Opere HNK Split izvest će „Angelus” fra Bernardina Sokola.
Večernji program „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti” počinje u 20 sati u kino dvorani „Sveti Juraj” u Kaštel Sućurcu. Tom prigodom bit će izveden dramski recital, odnosno Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom na tekst Renate Dobrić, uz scenarij dr. fra Bernardina Škunce i pod redateljstvom Ksenije Prohaska, dramske nacionalne prvakinje HNK Split, a u istome sudjeluju: Špiro Boban, tenor Opere HNK – Split (fra Bernardin Sokol), Pere Eranović, dramski umjetnik HNK – Split (narator) uz zbor Župe sv. Jurja m. – Kaštel Sućurac i zbor Školskih sestara sv. Franje, Split-Lovret, uz glazbenu pratnju Rozalije Samodol.

U nedjelju 20. svibnja u 11 sati u Franjevačkoj crkvi u Splitu na Poljudu euharistijsko slavlje predvodit će fra Ivan Sesar, generalni definitor franjevačkoga reda (Rim), u ime generalnog ministra franjevačkoga reda, fra Michaela Perry (Rim). Pjevanje će voditi mo. Andro Čalo, zbor „Bijaćka vila” uz orguljsku pratnju Borne Barišića, prof. U pučkom slavlju nakon Svečane svete mise sudjeluju: zbor Župe sv. Jurja mč. – Kaštel Sućurac, Klapa Cambi – Kaštel Kambelovac, Klapa Podvorje – Kaštel Sućurac, Pučki pivači zbora „Sv. Cecilija” iz župe Uznesenja BDM – Kaštel Lukšić.

  • Voditeljica trodnevnog Programa je Lejdi Oreb.
  • Ulaz na sva događanja je slobodan

Organiziran prijevoz brodovima HRM-a Split

U sklopu Dana dr. fra Bernardina Sokola organiziran je prijevoz tzv. desantnim brodovima HRM-a, kapaciteta od 30 do 40 osoba, u nedjelju 20. svibnja na Svečanu svetu Misu, koja će biti služena u Franjevačkoj crkvi u Splitu na Poljudu s početkom u 11.00 sati. Brodovi kreću s dvije lokacije: pristan u Kaštel Sućurcu (mul) i Mala plaža u Kaštel Starome.
Prvi polazak iz Kaštel Sućurca predviđen je za 8.30 sati, s tim da iz Kaštel Sućurca kreću dva broda, a iz Kaštel Staroga jedan brod, oba s iskrcajem u Lori u Splitu. Sljedeći polazak: Kaštel Sućurac i Kaštel Stari u 9.15 – dva broda, Kaštel Stari – jedan brod. Sljedeći polazak: Kaštel Sućurac u 10.20, jedan brod i Kaštel Stari u 10.15 – dva broda.
Umoljavaju se osobe starije dobi i slabije pokretne, za izbjegavanje ovog načina prijevoza, s obzirom na namjenu broda!
Vožnja Kaštel Sućurac – Lora traje otprilike 8 – 10 minuta, dok vožnja Kaštel Stari – Lora traje otprilike 15 minuta. Povratak bi uslijedio nakon završetka Svečane svete mise, odnosno u 13.15 sati.

Prvi polazak brodova iz splitske Lore za Kaštel Sućurac i Kaštel Stari predviđen je za 13.15, sljedeći u 14.45 te u 15.30, s naglaskom na to kako se svi oni koji su u Split stigli iz Kaštel Sućurca, odnosno iz Kaštel Staroga, vraćaju u iste ukrcajne luke. Prijevoz brodovima iz Kaštela do Splita organiziran je iz velike želje franjevaca iz splitskog  Poljuda da se evociraju uspomene na nekadašnju stoljetnu povezanost Kaštela s Poljudom, gdje je bila i mala samostanska luka, a što je s oduševljenjem prihvaćeno od strane Zapovjedništva HRM-a u Splitu.

  • Organizacijski odbor Dana dr. fra Bernardina Sokola

Dani dr. fra Bernardina Sokola – konferencija za tisak

  • Split, dvorana županije Splitsko-dalmatinske, 15. svibnja 2018.
Milivoj Bratinčević, tajnik Organizacijskog odbora:

U povodu 130. obljetnice rođenja franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola (22. svibnja 1888. – 28. rujna 1944.), već od 2011. god. pokrenute su brojne aktivnosti vezane uz lociranje posljednjeg počivališta fra Bernardina Sokola na pretpostavljenoj lokaciji u blizini plaže Trstenica u Orebiću uz vjerodostojne izjave svjedoka, a što je u konačnici rezultiralo konkretnim pokretanjem postupka od strane Ministarstva branitelja, Odjela za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, a nakon čega bi trebala uslijediti ekshumacija u što skorijem roku. Manifestacija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović održat će se od 18. do 20. svibnja u Splitu i Kaštel Sućurcu uz brojne aktivnosti, koje su navedene u letcima koji će biti poslati medijima i javnosti.

Renata DobrićGradska knjižnica Kaštela:
„S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti“, naslov je dramskog recitala, odnosno meditativne večeri s dr. fra Bernardinom Sokolom, za kojega je, prema mome tekstu, koji je napisan u obliku monodrame, scenarij napisao dr. sc. fra Bernardin  Škunca, dok se redateljskog dijela prihvatila gđa. Ksenija Prohaska, dramska nacionalna prvakinja HNK – Split. Špiro Boban, tenor Opere HNK – Split u recitalu glumi dr. fra Bernardina Sokola, sućuračkog franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika, dok Pere Eranović, dramski umjetnik HNK – Split u svojstvu naratora iznosi fra Bernardinove najskrivenije misli u noći prije smrti, pri čemu se fra Bernardin prisjeća svog djetinjstva u rodnom Kaštel Sućurcu, majke Jerke i Čudotvorne Gospe na Hladi, kojoj se utjecao i molio od kada zna za sebe, baš kao što se utjecao i molio Gospi Badijskoj i Kristu Kralju. Dramski recital „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti“ protkan je obiljem glazbenih brojeva, koje, uz Špira Bobana, koji pjeva fra Bernardinove Angeluse, izvode: zbor Župe sv. Jurja mučenika iz Kaštel Sućurcai zbor Školskih sestara sv. Franje, Split-Lovret, uz glasovirsku pratnjugđe. Rozarije Samodol. Meditativna večer s dr. fra Bernardinom Sokolom održat će se u subotu 19. svibnja s početkom u 20 sati uKino dvorani „Sveti Juraj“ u Kaštel Sućurcu.
Dr. sc. fra Bernardin Škunca:
Poštovani gospodine župane sa suradnicima, poštovani djelatnici medija, radost mi je i poteškoća u sažetom izraziti bogatu osobnost i djelo dr. fra Bernardina Sokola, čestitog franjevca, velikoga glazbenika i posve nedužno ubijenog čovjeka u punoj zrelosti života i glazbenoga stvaralaštva. Sve će to, na sreću, izraziti Dani njemu posvećeni, kojima idemo u susret. U ovoj prilici ja ću samo sažeto kazati bitno.Pred sobom (na velikom platnu) možete ‘pročitati’ fra Bernardina Sokola u njegovom trojakom životnom biljegu. Za lakše razumijevanje onoga što on jest, i ja ga čitam prema slici koju gledate. 

  • Promotrite njegov fizički lik. Dobio ga je od svojih roditelja, od Antuna i Jerke r. Batina, 20. 5. 1888. u Kaštel Sućurcu: čovjek čvrste građe, bistra i stamena pogleda, ponosna i velika čela, izrazite prirodne sposobnosti. Iz te obiteljske ljudske konstitucije čita se njegov čvrsti karakter, jaka volja, jasnoća životnog cilja, nesklona popuštanju, odrješita i iskrena ponašanja, kakav će ostati čitava života. Iz tok kaštelanskog/dalmatinskog lica i lika čita se nutarnja snaga, upornost i ustrajnost. Obilježen takvim obiteljskim, prirodnim obilježjima ostao je upamćen kao čovjek koji se mogao nositi s velikim izazovima života. Takav je pred nama Luka (krsnim imenom), kasnije, kao franjevac, fra Bernardin Sokool.
  • Sada promotrite njegovo odijelo: franjevački habit, što predstavlja njegov kršćanski/franjevački poziv.Od malena je dobio kršćanski-katolički odgoj i došao u dodir s franjevcima, prvo s fra Bernardom Mijolinom i fra Anastazijem Pavelinom, obojicom iz Kaštel Sućurca, nešto starijima od njega. Spomenuti fratri Sućurani, kao i fra Bernardin Sokol, odlazili su – u ono vrijeme s barkama i jedrenjacima – sa svojim roditeljima Svetom Anti na Poljud, odakle i njihova želja da postanu fratri. Za fra Bernardina Sokola taj izbor je značio ulazak u red sv. Franje, pjesnika i trubadura, u čemu će dječak Luka naći ideal za razvijanje glazbenog dara koji je u sebi nosio.
  • Konačno, promotrite pozadinu ove znakovite slike, kako ju je dizajnirao Josip Botteri Dini: autentični notni zapis fra Bernardina Sokola. Fra Bernardin se, naime, sav našao u glazbenom stvaralaštvu. Taj izniman dar prepoznali su njegovi poglavari i odgojitelji, prvo na Košljunu (otok Krk), potom u Dubrovniku, gdje je prošao svoju prvu školsku i redovničku formaciju. Odmah nakon što je primio svećenički red, poslan je u Beč, odnosno u poznatu benediktinsku opatijuKlosteneuburg, gdje je stekao prvo stručno glazbeno obrazovanje i istovremeno se usavršavao u teološkim predmetima. Odmah nakon studija u Klosteneuburgu,u Dubrovnikuje poučavao mlade franjevce u teološkim predmetima i, nadasve, u crkvenom pjevanju i sviranju. Poglavari su pak ocijenili da njegova glazbena nadarenost zavrjeđuje njegovo daljnje glazbeno usavršavanje: šalju ga u Rim, gdje je na Papinskoj višoj glazbenoj školi diplomirao crkvenu glazbu, a istovremeno doktorirao iz teoloških znanosti. Tako visoko educirani franjevac dobio je odmah ponudu da bude  profesor crkvene glazbe na teološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je bio u trajanju od pet godina. Potom je, opet kao profesor glazbe, bio na Badiji, u franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, gdje je ostao do pred Drugi svjetski rat. U svem tom vremenu razvio je bogatu glazbenu i skladateljsku djelatnost, o čemu će riječ kazati ovdje nazočni muzikolog, docent   Vito Balić.

Završno. U svemu svojem bogatom i plodonosnom životu fra Bernardin je djelovao s velikim zanosom, moglo bi se kazati, strastveno: i kao domoljub/Hrvat i kao vjernik-katolik i kao glazbenik. Postao je po tome poznat, što je očito teško padalo šumskim partizanima koji su ga, hvatajući vlast, fra Bernardina kao posve nevinoga Bogoljuba, Domoljuba i čovjekoljuba htjeli likvidirati. To su, nažalost, učini na okrutan način: u noći 28. rujna godine 1944. uhitili su ga u samostanu na Badiji,  ukrcali u brod, navodno za ispitivanje na Visu, ali su ga na pola puta između Badije i Orebića pretukli i utopili u more. U slutnji da će se s njime dogoditi najteže, uoči uhićenja na tipkaćem stroju napisao je: „Ka me budu htjeli ubiti kliknut ću: ‘Živio Krist Kralj, živio papa, živjela katolička Hrvatska’“.Nakon takvoga strašnog umorstva, komunističke vlasti su nametnuli strogu šutnju i o smaknuću i o životu i velikom glazbenom djelu fra Bernardina Sokola. Dolaskom demokratske Hrvatske, došlo je vrijeme daučinjeno zlo postane još veće zlo, a da nevini i veliki franjevac i glazbenik postane još veći, da dobije sjaj pravednika i veličinu glazbenika. 

Gospodinu županu i drugim sponzorima hvala na podršci za organiziranjeu obilježavanjufra Bernardinova 130. rođendana, a poštovanim medijima na promicanju osobe koja je istinska veličina za Hrvatsku.

Vito Balić – Umjetnička akademija u Splitu:
Fra Bernardin Sokol je važno ime hrvatske glazbe 20. stoljećau razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Suvremenici su prepoznavali u njegovim djelimaznačajke europske moderne glazbe.Bio je izvođen u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje su koncerti njegove glazbe prenošeni i preko radijskih postaja. Nakon što su ga ubili partizani 1944. godine, njegova je glazba u potpunosti potisnuta iz svih prostora javnih izvedbi, kako koncertnih – svjetovnih, tako i crkvenih – liturgijskih izvedbi. Premda su ›ušutkali‹ njegovu glazbu, njegovo ime nisu mogli preskočiti u enciklopedijskim natuknicama niti 30 godina nakon ubojstva zbog značaja koji je zadobio u hrvatskoj glazbi tridesetih godina 20. stoljeća. Skromno oživljavanje njegove glazbe započelo je tek nakon osamostaljenja Republike Hrvatske.
Sokol se poput brojnih hrvatskih umjetnika  s kraja 19. i početka 20. stoljeća nakon obrazovanja u inozemstvu (Klosterneuburgu kod Beča (odjelu Bečke akademije za crkvenu glazbu) i u Rimu na Papinskoj višoj glazbenoj školi 1926.) vraća u domovinu i,kao svećenik – franjevac, postavlja sebi za cilj podizanje kvalitete crkvenog glazbenog stvaralaštva, kako vlastitim skladbama, pretiscima vrijednih skladbi drugih skladatelja, tako i poticanjem hrvatskih i drugih skladatelja (Krste Odaka, Božidara Širole, Josipa Štolcera-Slavenskog, Mihovila Logara i drugih) na skladanje crkvenih skladbi. Tu se istaknuo svojim radom u dva važna područja: u skladanju i u izdavaštvu. Velike napore ulagao je u pokušaje osnivanja visokog učilišta za crkvenu glazbu u Hrvatskoj, za što nije nalazio na razumijevanje niti se uspio izboriti za službena odobrenja.
Skladao je oko 350 crkvenih i svjetovnih djela, od čega je tiskom objavio svoje 283 skladbe. Kao skladatelj, ostvario je najveći doprinos na području crkvene glazbe s djelima u rasponu od jednostavnih popijevki do složenih solističkih i zborskih djela uz pratnju orgulja ili manjeg instrumentalnog sastava. Od tih djela ističu se 7 misa, 13 angelusa i pojedine solističke i zborske crkvene popijevke suvremenošću glazbenog jezika i neposrednošću izraza.Skladao je 7 misa (Missa jubilaris, Missa »Gaudens gaudebo«,Missa »Zdravo kraljice«, Hrvatska misa bl. Nikole Tavelića, Staroslavenska misa u čast bl. Nikole Tavelića, Hrvatska misa u čast svete Terezije M. I., Misa u čast sv. Ćirila i Metoda).
Od 1929. do 1941. objavio je 80 svezaka zbirki crkvene i svjetovne glazbe Pjevajte Gospodinu pjesmu novu. Većinu svojih skladbi tiskao je u tim zbirkama, a uz njih crkvene skladbe i obrade drugih značajnih skladatelja, najviše iz Hrvatske i Slovenije. U navedenom nizu tiskao je i svjetovne skladbe u dva podniza:1) Glazbeni monolozi, koje je sam opisao kao»25 svezaka sa 125 većih ili manjih sastavaka: za malu, srednju i veliku djecu, tj. mladež, mušku, žensku i mješovitu« i 2) Hrvatsko selo, zbirke svjetovnih muških, ženskih i mješovitih zborova koje su nosile posvete nadbiskupu Stepincu, Slobodi naroda hrvatskoga, Hrvatskim majkamauz himne Anti Starčeviću i Eugenu Kvaterniku). Sokol je još za života uvršten u neke strane glazbene leksikone.
Dr. sc. Mihovil Biočić:
Čast  mi je biti dio skupine koja će prekinuti prisilnu šutnju o velikom čovjeku i glazbeniku. Zahvaljujemo našoj županiji, na čelu sa županom, g. Blaženkom Bobanom, zahvaljujemo gradskoj upravi Kaštela na čelu s gradonačelnikom g. Denisom Ivanovićem i svim podupirateljima, što su nam svojom potporom omogućili iznijeti na svjetlo dana,  lik i djelo velikog Sućuranina i Kaštelanina, hrvatskog mučenika i glazbenika europske razine.
Na današnji dan 15. svibnja, na Dan spomena na žrtve Bleiburga i križnih putova, moram istaknuti da je fra Bernardin Sokol  jedna od prvih žrtava od 667 svećenika, redovnika, biskupa, redovnica i  sjemeništaraca, protuzakonito umorenih pred kraj i nakon završetka II. Svjetskog rata, od komunističke vlasti, što je najviše ubijenih svećenika od svih zemalja protuhitlerovske koalicije. Mi Sućurani i Kaštelani, ponosni smo na našeg mučenika fra Bernardina i njegovo grandiozno djelo!

Komentari

komentara