Objavljeno: Sri, svi. 17th, 2017

Đani Vela i Ante Bazina: Podgora svima, a ne samo njima!

U Podgori se neke stvari moraju promijeniti. Gospodin načelnik, ma tko to bio, bi morao prihvatiti činjenicu da ne razmišljamo svi na isti način

  • Tekst i foto JL

Nezavisna lista Đanija Vele pod sloganom „Podgora svima, a ne samo njima“ unijela je živost u predizbornu kampanju u općini Podgora. Premda se podgorska politička scena doimala uspavanom, te da će se „karte dijeliti“ među već poznatim „igračima“ i s manje-više predvidljivim ishodom Đani Vela, kandidat za načelnika i njegov zamjenik Ante Bazina ne misle tako.

Problem u Podgori je u tome što nitko ne zna što se radi i na koji način se radi. Ruši se stari zid šimatorja  crkve u Gornjoj Podgori, a nitko nema pojma ni tko je investitor niti tko je izvođač radova. Veliki građevinski radovi vrše se kod groblja Sv. Tekle na Sutikli i opet se ništa ne zna. Nismo nigdje vidjeli zakonom propisanu info tablu o investitoru, izvođaču, građevinskoj dozvoli i vrsti radova. Zašto nitko od odgovornih ne daje informacije nego na sve naprosto naiđete onako usput i iznenada. Zašto ti projekti nisu dani javnosti na uvid prije početka zahvata?
pitaju se Đani Vela i Ante Bazina pa poručuju:
Prezentirajte projekte, neka javnost ima informaciju i neka kaže svoje mišljenje. Riječ je o vrijednim lokalitetima Podgore i mještani imaju pravo znati što se i kako radi. Nemojte misliti da ste projektanti, inženjeri i najpametniji pa nam servirate gotov proizvod. Možda i mi imamo svoje mišljenje. Možda je to što raditi lijepo za vas, ali to ne znači da je dobro za mjesto. Pa ako mještani kažu da je projekt dobar, tada kapa do poda, ali ovako se to ne smije raditi. Transparentnost rada podgorske vlasti je nikakva. Ne bismo željeli da Podgora bude neki novi Agrokor, da se zadužujemo, da se radi i da se ne zna tko i što radi. Stvara se općina za 50 obitelji, a svi mi drugi smo „indijanci“, neradnici koji ne znaju ni što će ni kako će, a oni se prezentiraju kao mega pamet
govore Ante i Đani pa upozoravaju na stanje okoliša pred sam početak turističke sezone:
Polovica je svibnja. Turisti su već u Podgori, a radovi još traju. Pogledajte kako izgleda ulaz u Podgoru na predjelu Vukovača. Svaka čast vlastima na projektu parkinga kojeg su realizirali tako da nadsvode potok i urede parkiralište. Ali što se sada događa? Umjesto parkinga taj prostor je postao odlagalište građevinskog otpada. Ne zna se tko taj otpad tamo odlaže, a vlast u Podgori ne reagira, pa umjesto urednog i lijepog  ulaza – izlaza u Podgoru imamo hrpe smeća koje nitko na odvozi. To je sramota za cijelu općinu.

 

Welcome to Podgora
Na zapadnom ulazu u Podgoru postavili smo i uredili jedan brod koji je trebao biti Info punkt, jedna lijepa i turistima vrlo korisna prepoznatljivost. Mogli su skrenuti s magistrale, nakratko parkirati kod info punkta i dobiti sve informacije o općini Podgora, slikati se tu i ponijeti jednu lijepu uspomenu. I što se dogodilo. Prostor se pretvara u zonu sumraka. Postavljene su betonske „new jersey“ prepreke kao da u Podgori vlada ratno stanje. Prvi susret s Podgorom – Welcome to Podgora, welcome to the twilight zone! Ne daj Bože da hitna medicinska pomoć, kao što smo već imali slučaj, mora intervenirati na plaži. Prometni se čepovi događaju s jedne i druge strane i zar hitna mora zvati neku dizalicu da ukloni betonsku barikadu kako bi pomogla nekome kome je možda ugrožen život? Pa zar je problem da se postavi rampa, tamo gdje je i bila posljednjih desetljeća, nešto niže na cesti, da ključ ima hitna, policija i vatrogasci ili da netko bude dežuran, a moglo bi to biti i u info punktu?  Umjesto da je napravljeno jedno lijepo ugibalište s nekoliko klupa gdje turisti mogu zastati tamo su postavljene betonske barijere!
Zapušteni lokaliteti

Podgora ima svoje vrijedne lokalitete od kojih se može napraviti svojevrsni brend. Imamo Galebovo krilo, imamo crkvu Mrkušića, Uzoritu, Ijak…Imamo udrugu Sv. Vicenco, jedna pozitivna stvar za opće dobro, koja brine za kulturnu baštinu, ali ona se počinje baviti onim stvarima kojima bi se trebala baviti Općina. Oni bi trebali istaknuti neke naše kulturno povijesne vrijednosti, a ne da se bave uređenjem okoliša oko dječjeg vrtića što bi trebao biti posao Općine. Primjerice imamo Mlinice sagrađene 1925. koje su zapuštene i propadaju. Vjerojatno ima dosta Podgorana koji ni ne znaju gdje se nalaze, a uz njih je i jedan potok, skroz do rive, koji se popločava. Mlinice su prekrasne i do njih bi mogla voditi šetnica, a mogao bi im se udahnuti i kulturni sadržaj. Svaka čast Radmanovim mlinicama, ali zašto mi nismo u stanju naše pokazati? Naša je sreća što imamo tako lijepa mjesta na našoj općini kao što su Drašnice, Igrane, Živogošče, ali kako ih mi predstavlajmo? Ajmo od Igrana napraviti brend, od Drašnica.., idemo na pečeno u Šošiće – na svjež zrak u jedinstvenom okruženju, napravimo nešto da nas turisti prepoznaju i da se iznova vraćaju.

Podgora svima, a ne samo njima

U Podgori se neke stvari moraju promijeniti. Gospodin načelnik, ma tko to bio, bi morao prihvatiti činjenicu da ne razmišljamo svi na isti način. Da postoje i različite političke opcije i da treba biti tolerantan i prihvatiti različito mišljenje, komentar ili sugestiju, ako je to dobro za mjesto. Moramo razgovarati, a ne se postavljati na način da ili si za ili protiv mene. Ili si naš ili nisi naš – dosta je toga. I ako netko uputi kritiku, pa zar ga treba staviti pred streljački vod? Podgora kao stožerno mjesto Općine mora imati svoje mjesne odbore. Čega se vlast boji? Neka iznose probleme i daju prijedloge, neka budu korektiv vlasti. Mi ako dođemo na poziciju ne smijemo zaboraviti tko nas je izabrao. Ako su nam birači poklonili povjerenje jednako tako kao što smo tražili glas moram biti s njima partneri u daljnjem radu. A ne da kada se osvoji vlast onda si najpametniji i nije te briga što drugi misle. Lud radi, a pametan pita. Moramo se boriti da naša općina ne bude rob 50 obitelji. Ako ćemo raditi samo u interesu pojedinaca i stvarati od njih nadnaravnu inteligenciju nećemo biti u službi općeg interesa. Šanse moraju biti jednake za sve i svi stanovnici općine imaju pravo da se njihov glas čuje i nakon izbora. Podgora svima, a ne samo njima!

Komentari

komentara