Objavljeno: Uto, lis. 23rd, 2018

Do kraja godine komarču treba loviti masnom ješkom

Za ribolov odbacivanjem, osobito dalekim, iznimno je dobra „kobasica“ – mamac izrađen od fileta srdele

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Pripremajući se za mrijest komarča se sada intenzivno hrani i zato se udicom bolje lovi nego prethodnih nekoliko mjeseci. Da bi stvorila što više kvalitetne ikre i uljnih kapi za njen opstanak i razvoj, te da bi nagomilala što više masnih zaliha za vlastito preživljavanje u uvjetima zimskog hladnog mora i smanjenja hranjenja, osim što se intenzivno hrani, komarča sada preferira najmasnije zalogaje. Zato će do mrijesta najradije posezati za najmasnijom hranom- plavom ribom, pa je njom sada „kraljicu“ najbolje i loviti. Zbog dimenzija, pristupačnosti i  svega ostalog, od svih „plavuša“ komarču je najbolje loviti srdelom, svježom ili slanom. Posebno dobre rezultate daje namamčena na položac, parangal, najbolje kratki najlonski, kako onaj za lov po brakovima tako i uz kraj.

Srdela se na udicu može staviti cijele, u komadima te trakama. Cijelu, osobito za lov bacanjem najbolje je namamčiti na 2, čak 3 udice, zbog boljeg držanja. Zbog istog razloga, svježa polovina s glavom mamči se kroz oči. Držanje mamca je posebno izraženi problem kad se nadijevaju trake, jer su vrlo mekane. Da ne bi spadale pri odbacivanju, poželjno je udicom više puta proći kroz traku. Ipak je najbolji način osiguranja trake, ali i cijele ribice, njihovo obmotavanje elastičnim koncem, „filo elastico“.  Za ribolov odbacivanjem, osobito dalekim, iznimno je dobra „kobasica“ – mamac izrađen od fileta srdele. Udica ili dvije se postave na kožu, vanjski dio fileta, koji se zatim obmota oko udice i dijela strune poviše nje, a zatim sve skupa obmota elastičnom trakom, tako da mamac izgleda poput kobasice. Vrhovi udica moraju viriti iz mamca. Srdela namamčena na opisane načine može se koristiti i za lov spustcem, kančanicom. Za lov na većim dubinama najbolje je koristiti cijelu veliku srdelu nadijevenu na jednu ili dvije udice zakačene za rep ili kroz oči. Za  lov na malim i srednjim dubinama mogu se koriste fileti, velike srdele bez glave, te cijele manje srdele. Za mamčenje traka i komada poželjno je koristiti udice s jednom ili više kukica na tijelu, ako je moguće što dužem.

 Iako ima skoro duplo manji postotak masnoće od srdele, zato što je skoro podjednako energetski vrijedna, lignja je drugi zalogaj koji sada komarča najradije uzima. Posebno je dobra kao mamac za lov na brakovima. Za lov s obale najbolje je paralelno ili naizmjenično mamčiti lignju i srdelu. Najbolja je svježa srdela, a lignja može biti i ulovljena mrežom, čak i one iz leda. Što više, u takvom lovu kao mamac mogu poslužiti ostali mali glavonošci- sitni lignjun, bobić i sipica.

Ovisno o veličini udice i mamca, a on ne smije biti kraći od 5 do 6 cm, lignja se može nadijevati na jednu ili dvije udice. Jedna se uvijek postavi u glavu, a kad se koriste dvije, druga se zadijeva u tijelo. Ona u glavi treba biti manja jer će manje ribe, ne samo komarče nego i fratri, najprije posegnuti za glavom mamca. Osim toga, u takvim situacijama s malom udicom u glavi lakše je dati pravovremenu kontru. Lignja je najučinkovitija u noćnom ribolovu s mola, posebice po mjesečini. Nadjevena na dvije udice može se odbaciti priborom bez ili s kliznim utegom na osnovnoj struni. Za kliznu montaža u glavu mamca najbolje je postavi udicu širine luka 10, a u tijelo 15 do 16, čak i 18 mm. Veće udice je dobro koristiti za lov na terenima gdje osim komarče ima i lubina. Osim njih plijen mogu biti i krupni fratri, pauci, šarzi, škarpine… koji će se uglavnom kvačiti na manju udicu.  
Osim mamca, i primamu, koja znatno poboljšava uspješnost lova komarče, najbolje je izraditi od srdele. Zbog štednje, usitnjene ostatke od čišćenja srdele treba pomiješati s ježincima i školjkama skupljenim u plićaku. Na čistim i ravnim terenima do dubine od šest-sedam metara, dobro je primamljivanjem napraviti poštu gdje će komarče iz okoline redovito dolaziti. Tu će naviku steći već poslije tjedan dana primamljivanja.

Komentari

komentara