Objavljeno: Sub, ruj. 8th, 2018

Dogradonačelnik Vranješ o vrtiću „Veseljko“: Tvrdnje Sretana Glavičića su netočne

Postoje računi, postoje datumi, postoje službeni zapisnici…, tako da se tu ne možemo lagati i prepucavati…

  • MP

Makarska – Nakon učestalih prozivki iz redova oporbenog SDP-a, te konačnog otvaranja novog vrtića „Veseljko“ u Velikom Brdu i aktualna gradska uprava odlučila je obratiti se javnosti održavši konferenciju za medije u petak, 7. rujna, u gradskoj vijećnici. Uz gradonačelnika Juru Brkana, te dogradonačelnike Jozu Vranješa i Dražena Nemčića, konferenciji je nazočila i Anela Židić, ravnateljica Javne ustanove „Dječji vrtić Biokovsko zvonce“. Očekivano, opovrgnute su sve izjave koje su oporbenjaci ovih dan slali u javnost, a osobito tvrdnje Sretana Glavičića, predsjednika GO SDP-e Makarske, kojemu je uz predočenje dokumenta odgovorio dogradonačelnik Vranješ koji je najviše sudjelovao u realizaciji naslijeđenog projekta „Veseljko“.

Jure Brkan: Otvaranje vrtića je naš posao i do ove konferencije ne bi ni došlo da nas nisu prozivali

Povod za ovu konferenciju je otvaranje novog Dječjeg vrtića „Veseljko“ u Velikom Brdu.  Vrtić je u ponedjeljak primio 22 djece na cjelodnevnom boravku i to je prvi novootvoreni vrtić u proteklih 10 godina. Nije to neka „velika“ stvar što smo mi otvorili novi vrtić jer to je naša dužnost. Naše potrebe su daleko već od jedne cjelodnevne grupe i već sada razmišljamo o otvaranju novih vrtića. Nekoliko je projekata na razini ideje, a neki su već u izradi. Kao što znate imamo naslijeđeni projekt Dječjeg vrtića na Zelenci. To je projekt previše zahtijevan, prevelik u financijskom smislu. Projekt izgradnje vrtića od 12 milijuna kuna jednostavno nismo u stanju realizirati bez kreditnih zaduženja. Tako da tražimo druge solucije. U pregovorima smo za otvaranje DV na Zelenci u Župnom dvoru gdje u građevinskoj dozvoli i projektima već stoji da će tu biti vrtić. Nekoliko razgovora smo već obavili sa vikarom Splitsko – dalmatinske županije, g. Miroslavom Vidovićem, i na dobrom smo putu da realiziramo taj projekt. Također razmišljamo o izgradnji aneksa DV Ciciban što ne bi bilo toliko skupo i može se brzo realizirati. Kao treće i najveća potreba je izgradnja vrtića na Dugišu, koji kao veliko gradsko naselje, osim malog vrtića „Vrapčić“, nema adekvatan vrtić. Mišljenja smo da je isplativije posvetiti se tom projektu, na kojem radi zamjenik Nemčić. Sve je to u opisu našeg posla i dužni smo o tome skrbiti  tim više što imamo sreću da svake godine sve više djece traži upis u vrtić. Ne bismo niti radili ovu tiskovnu konferenciju, jer držimo da je to naša dužnost i obveza da naši građani i korisnicu budu zadovoljni. Međutim, sazvali smo konferenciju zbog toga što se u posljednjih mjesec dana podiglo puno tenzija oko otvaranja vrtića u Velikom Brdu. Tko će ići, tko smije a tko ne smije ići u vrtić.., pa nas oporbena stranka (SDP – op.ur.) na svojoj tiskovnoj konferenciji proziva da smo netransparentni, da smo varali stanovnike i korisnike… Držim da to nije tako.  U godinu dana uspjeli smo konačno riješiti vrtić u Velikom Brdu kao sastavni dio svakodnevnog posla i ne bismo danas uopće ovo radili da nije bilo tih prozivki.

Anela Židić: Cjelodnevni boravak u vrtiću „Veseljko“  u skladu je s potrebama korisnika

Dosadašnjih korisnika DV upisano je 372, a novih 175. U redovitom roku zaprimljeno je 373 zahtjeva za obnovu upisa dosadašnjih i 234 zahtjeva za upis novih korisnika. Od toga uključena su sva djeca osim 59, s tim da se taj broj smanjio jer su neki odustali od upisa, tako da smo trenutačno došli na broj od 29 neupisane djece.  Organizacijom rada i reorganizacijom nekih skupina došlo se do toga da je ostalo manje neupisano nego što bi bilo da je bilo kao ranije. Sva djeca koja su ostvarila pravo na 60 bodova su uključena u vrtić.  60 bodova znači da su oba roditelja zaposlena, svi oni koji su ostali neupisani su zapravo djeca čiji je jedan roditelj zaposlen – 40 bodova. Ima njih 10 realnih u jasličkom boravku  koji nisu uključeni, a imaju pravo na 60 bodova. Jaslice su nam inače kritična točka i to se zna već godinama. Reorganizacijom skupina dobili smo jednu jasličku skupinu više ove godine, a zbog broja zahtjeva roditelja. Jednu vrtićku skupinu cjelodnevnog boravka izmjestili smo iz DV Ciciban u DV Maslačak gdje sada imamo dvije cjelodnevne skupine. Također smo u Tučepi oformili jednu cjelodnevnu skupinu, te tako donekle rasteretili Grad Makarsku jer je za svu djecu s područja Općine Tučepi cjelodnevni boravak organiziran u njihovu mjestu. Posebna skupina koja je bila poslije podne u DV Pčelica izmještena je u DV Ciciban u sobu koju smo opremili i koju zovemo senzorskom sobom budući da se tu radi jedan – na jedan s djecom i djeca ulaze u integraciju u tri skupine: od jasličke 5 pa sve do primarne 2. Tako se otvorio još jedan prostor u DV Pčelica, poslijepodne, gdje se mogla primiti još jedna skupina od 19 djece. Od realnih ostalo bi neupisanih sigurno 30, a ovako smo to smanjili na 15-ak. Reorganiziranjem se postigao maksimum  koji se mogao dostići. Što se tiče Velikog Brda i nama bi bilo jednostavnija organizacija rada vrtića  da su to dva poludnevna boravka, jer cjelodnevnom boravku moramo dostaviti hranu, mijenjati posteljinu i nositi je u praonicu u centralni vrtić Ciciban, tako da to nama realno poprilično komplicira poslovanje. Ali,  sukladno potrebama korisnika, otvorili smo cjelodnevni boravak. Na taj način su svi oni sa 60 bodova uključeni u vrtić.
ukratko je objasnila trenutno stanje i organizaciju rada u makarskim vrtićima, pa nastavila konkretnije o novootvorenom DV Veseljko u Velikom Brdu.
Imala sam par razgovora s gospodinom Mariom Nemčićem koji mi je došao osobno, a nešto i telefonom, i razgovarali smo o mogućnostima tek kad sam stupila na dužnost – negdje u siječnju, kada sam mu objasnila kako će to sve izgledati i kako će se ta grupa, na kraju, organizirati. Jasno sam g. Nemčiću rekla da sve ovisi o potrebama korisnika i pokušala mu objasniti da ćemo to sve vidjeti tek kada krenu upisi, odnosno zahtjevi za upis u vrtić. Kada smo došli do toga da ustrojavamo skupine došlo je do problema i negodovanja dijela mještana Velikog Brda i g. Nemčić mi je došao s peticijom gdje je bilo 26 potpisa – od toga je bilo i da su potpisala oba roditelja. Realno, tu je bilo 17 potpisa. Ušli smo u analizu te peticije i vidjeli da od toga 5 potpisnika uopće nisu dali zahtjev za upis u vrtić. To se svelo na nekih 12. Od toga je zapravo bilo 2 djece za jutro i osam za poslijepodne. A ostala djeca s adresom V. Brdo su zapravo uključena u jasličke boravke – 5 djece; u cjelodnevni 6; u poslijepodnevne 6. U DV Veseljko uključeno je 6 djece s područja Veliko Brdo
kazala je ravnateljica  Židić, a nadovezao se gradonačelnik Brkan.
Da pojednostavimo. Od te peticije s 26 potpisa realnu mogućnost upisa i pravo prema bodovima riječ je o 11-oro djece. Događa se da zbog 11 djece poludnevnog boravka, od mogućih 44 – ako bi bile dvije smjene ostalih 33 djece iz Makarske bi trebalo ići u Veliko Brdo. Praktički bi taj prostor, novi vrtić, ostao neiskorišten, jer toliko zahtjeva za poludnevnim boravkom nije niti bilo
rekao je Jure Brkan, a Anela Židić nastavila.
Korisnici s područja Velikog Brda imaju različite potrebe za boravcima –cjelodnevno, poludnevno jutarnje, poludnevno poslijepodne i jasličko 10-satno. Kada bi išli tom logikom da svi iz Velikog Brda idu u taj vrtić, to se ne bi moglo organizirati u toj jednoj sobi. To je definitivno nemoguće.  Rekla sam g. Nemčiću, a ponavljam i sada, da se iskreno nadam da će dogodine biti drugačija organizacija – da će biti više djece s područja Velikog Brda i da će se to uspjeti uklopiti u našu organizaciju rada. Mi mijenjamo naša ustrojstva iz godine u godinu ovisno o potrebama korisnika. Ne znači da će ono što je ove godine ustrojeno biti tako slijedeće ili za 5 godina.
zaključila je Anela Židić, a o problematici izgradnje i ishođenja svih potrebnih dozvola, te o prozivkama od strane SDP-e govorio je dogradonačelnik Joze Vranješ.

Joze Vranješ: Tvrdnje Sretana Glavičića su netočne…, za sve postoje dokumenti

Projekt vrtića u Velikom Brdu smo naslijedili od bivše SDP-ove gradske uprave.  U kratkom roku sam zaključio da nisu poštivani osnovni zakonski propisi za objekte predškolskog odgoja te da je izgradnja tog vrtića bila ništa drugo nego predizborni trik. Projekt, kakav je naslijeđen, nije ispunjavao zakonske uvjete za otvaranje vrtića. Ta zgrada je legalizirana kao poslovni – stambena i kao takva ne udovoljava propisima za predškolski odgoj. Tražili smo rješenje, a s obzirom da je Grad uložio značajna sredstva – više od 600 tisuća kuna. Jedino moguće rješenje je bilo krenuti ispočetka.  Izradili smo sve potrebne projekte za građevinsku dozvolu, prikupili smo suglasnosti svih javno – pravnih tijela i već u srpnju utvrdili smo pravni interes uz suglasnost s više od 20 vlasnika koji su upisani u zemljišne knjige. Nije točno iznošenje gospodina Sretana Glavičića, predsjednika SDP-e Makarske, u kojem kaže da je bivša gradska uprava pokrenula postupak uknjižbe Grada na zgradu u Velikom Brdu. To nije točno i to se može jednostavno provjeriti u zemljišnim knjigama. Mi smo stupili na dužnost 12. lipnja 2017. , a građevinsku dozvolu smo dobili 10. studenoga 2017. Dakle, za nepunih 5 mjeseci ova gradska uprava dobila je građevinsku dozvolu za vrtić u Velikom Brdu. Izvedeni radovi koje smo zatekli na vrtiću nisu zadovoljavali zakonske propise. Da spomenem samo jednu suludu stvar, koja govori o ozbiljnosti vođenja projekta za vrijeme bivše gradske uprave,  – vrtić nije imao niti gromobransku instalaciju. Uz sve radove koje smo dodatno morali izvesti, dobili smo uporabnu dozvolu 19. lipnja ove godine – tri mjeseca prije otvaranja vrtića,  i nije točno iznošenje Sretana Glavičića da je gradska uprava dan – dva prije otvaranja dobila sve potrebne dokumente. U suglasnosti vlasnika, koji su upisani u zemljišnim knjigama, daje se suglasnost Gradu Makarska da ishoduje građevinsku dozvolu i formira rad vrtića u Velikom Brdu. Te suglasnosti su tu, kod mene, sve ih možete vidjeti i snimiti. Dakle, nema skrivenih papira, skrivenih igara i nema ucjena što nam se nastoji imputirati. Te suglasnosti postoje od srpnja prošle godine.  Nadalje, netočne su tvrdnje Sretana Glavičića da izvođač nije dostavio niti jednu fakturu za vrijeme mandata SDP-e. Ovdje imamo fakture koje su dostavljene na iznos preko 600 tisuća kuna s PDV-om, koje nisu plaćene za vrijeme SDP-ovog mandata, a dostavljene su u svibnju 2017. Dakle, račun od 489 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno 611 tisuća s PDV-om dostavljen je Gradu Makarskoj 22. svibnja 2017.. I tu je stvar jasna – za vrijeme SDP-ove gradske uprave. Ono što je SDP uložio u vrtić u Velikom Brdu je 37.169 kuna, a tu su računi koji su pristizali do 8. lipnja 2017.
kazao je Vranješ pokazujući dokumente i račune, pa nastavio.

Pojedinci su željeli zaustaviti projekt prije otvaranja vrtića

Kad smo krenuli u ovaj projekt, odnosno kad smo ga nastavili, tadašnju, a sada već bivšu, ravnateljicu vrtića zamolio sam da napravi anketu kojom ćemo utvrditi koje su potrebe korisnika vrtića u Velikom Brdu. Anketa je tu, a zaključak ankete je da trebamo oformiti cjelodnevni boravak za skupinu od 24 djece. To je iz srpnja 2017. godine. A gospođa Ninčević sada tvrdi potpuno suprotno. Da se o tome nikad nije govorilo. Gospođa Ninčević je bila na dužnosti i u studenome 2017. kada je naručila opremu za vrtić u Velikom Brdu upravo za cjelodnevni boravak. Naručila je krevetiće za cjelodnevni boravak, a račun je tu i mogu vam ga pokazati. To su, dakle, činjenice, a sve ostalo su naklapanja. Postoje računi, postoje datumi, postoje službeni zapisnici…, tako da se tu ne možemo lagati i prepucavati. Pred samo otvaranje vrtića u V. Brdu dobio sam informaciju iz Vrtića, a ne iz Mjesnog odbora, da je potpisana peticija i donesena u Vrtić, a ne u Grad Makarsku, u kojoj pojedini građani traže da se oformi poludnevni boravak. Jutarnja i popodnevna smjena. Nazvao sam gospodina Maria Nemčića i pokušao mu objasniti cijelu situaciju da nije moguće, sad i po ovim uvjetima, osigurati poludnevni boravak. Napravili bi to da bi radi 6-ero djece koja traže poludnevni boravaka u V. Brdu, druge korisnike prisilili da idu u V. Brdo, a 90% roditelja radi u gradu pa im je, da tako kažem, usput dovesti dijete u vrtić u grad. Dakle ovdje se ne radi ni o čemu nego o pojedincima koji su željeli zaustaviti cijeli projekt prije otvaranja. A sve suglasnosti i dokumente za otvaranje vrtića Grad je imao davno prije. Postavljam pitanje i dajem na razmišljanje još nešto. A to je  da Grad Makarska u svom čistom vlasništvu 1/1 ima uknjiženu zgradu samo 50 metara niže od zgrade u kojoj je sad otvoren vrtić. I to kvadraturom 4 puta veću zgradu. Postavit ću pitanje: koji su to razlozi ovakve odluke bivše gradske vlasti da se vrtić otvori u zgradi koja nije vlasnički čista i u kojoj imamo četiri puta manju površinu. A u zgradi koja je vlasništvo Grada, u prizemlju je, u najmu, jedan od naših sugrađana. Na prvom katu te zgrade je slobodan prostor.  Planinari su preseljeni iz prostora od 80 u prostor od 150 kvadrata, a da bi se vrtić otvorio u prostoru od 70 kvadrata. Ono što sam zaključio iz razgovora s predsjednikom Mjesnog odbora Veliko Brdo, Mariom Nemčićem: njegova je tvrdnja da je prostor na kojemu je izgrađena zgrada dana selu na korištenje. Moj stav je tu jasan. Nema sela i grada. Postoji samo grad Makarska koji obuhvaća i Veliko Brdo, te nema seoskih i uličnih pravila. Ne može Mjesni odbor Veliko Brdo određivati uvjete upisa u Vrtić koji je gradska ustanova. To je nemoguće. Ne može Mjesni odbor za pojedine građane iz Velikog Brda tražiti prava koja im ne pripadaju. Kod natječaja i bodovanja korisnika vrtića nema onih kojima se povlađuje. I ne smije ih biti, jer to bi bila čista diskriminacija. Sve ovo što je rečeno potkrijepljeno je službenim dokumentima koje, naravno, svi možete dobiti na uvid.
zaključio je dogradonačelnik Vranješ dodavši kako je razlog dosadašnjeg ne istupanja na ovu temu to što se projekt želio bez ikakvih problema privesti kraju.

Dogradonačelnik Dražen Nemčić kratko je iznio planove za predstojeće razdoblje

Grad Makarska je aplicirao na Natječaj resornog ministarstva na projekt obnove sanitarnih čvorova, i obnove sustava grijanja u centralnom vrtiću Ciciban. Kako nismo dobili ukupan traženi iznos koji je bio blizu 500 tisuća kuna već samo pola tog iznosa, preprojektirali smo projekt i odlučili realizirati ga u dvije faze. Prva faza je, mislim na radost svih roditelja i djece, gotova u rekordnom roku. Kompletno su obnovljeni vrtići u prizemlju, gdje su jasličke skupine, plus je obnovljen i kompletan sustav grijanja s kotlovnicom i svim radijatorima u cijelom objektu. Taj projekt nastavljamo i slijedeće godine kada ćemo aplicirati na isti Natječaj, a ako se i ne ponovi natječaj moramo ga završiti – kompletnu rekonstrukciju sanitarnih čvorova na prvom katu. Na isti Natječaj smo prijavili i rekonstrukciju sanitarnih čvorova u DV Pčelica koji nisu obnovljeni mislim od izgradnje zgrade 60-ih godina. Nije to neki veliki iznos i nastojati ćemo to dovršiti tijekom sljedećeg ljeta u vremenu kada vrtić ne radi. Aplicirali smo i na natječaj resornog ministarstva za produljeni rad vrtića u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna i očekujemo pozitivan ishod. Prošli smo administrativnu provjeru, gradovi u našem okruženju su dobili pozitivne ocjene tako da se i mi nadamo tome. Riječ je o projektu dvogodišnje provedbe koji obuhvaća i nova zapošljavanja stručnog i nestručnog kadra
rekao je dogradonačelnik Nemčić, a na njegovo izlaganje nadovezala se ravnateljica Anela Židić.
Od Grada smo zatražili sredstva za asistente u radu sa skupinama za djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju i nadam se pozitivnom rješenju. Tako ćemo imati mogućnost da uključimo još dodatno nekih 15-ak djece u poludnevne skupine gdje su uključena djeca s teškoćama jer, sukladno određenom pedagoškom standardu, ukoliko imate dijete s teškoćama, a nemate asistenta onda morate smanjiti broj djece u skupinama
Kazala je Židić, a gradonačelnik Brkan zaključno je komentirao, kako je rekao, izjavu Sretana Glavičića o uhljebljivanju i škartocima: „Prema podacima kojima raspolaže ravnateljica Židić tri osobe su još prošle godine „zaposlene“ u vrtiću u Velikom Brdu, a vrtića još nije bilo niti nacrtanog.“Na to se nadovezala Anela Židić
Na sjednici Upravnog vijeća održanoj 15. veljače 2017. ; „Uz prethodnu suglasnost Osnivača – Zaključak o davanju prethode suglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada DV Biokovsko zvonce Makarska. Istim Pravilnikom je povećan broj odgojitelja s 39 na 42.“ Obrazloženje je bilo da je povećanje broja odgojitelja zbog novootvorenih poslova – otvaranje objekta u Velikom Brdu. Dakle u veljači 2017. godine, a vrtić u Velikom Brdu smo otvorili ovog tjedna. To troje ljudi nije izgubilo posao samo zato što je troje otišlo u mirovinu inače bi bili višak. Imali smo zaposleno viška odgajatelja, a gospođa Snježana Ninčević, koja je bila ravnateljica, nije ni sebi čak ostavila radno mjesto. Ugrozila je svoje vlastito mjesto, ali otišla je još jedna kolegica u mirovinu pa je ona sad raspoređena na njeno mjesto, što je meni drago jer ne želim ugroziti nikoga, zapravo je ona ugrozila samu sebe. Toliko o uhljebljivanju.

Na novinarsko pitanje postoji li bojazan od promjena u odnosu na djecu s poteškoćama, na što je, temeljem glasina, upozorila Gordana Muhtić, potpredsjednica GO SDP-e na njihovoj konferenciji na temu vrtića u V. Brdu Anela Židić je odgovorila:

Ni slučajno. Ovdje je vjerojatno sporno to što mi imamo trenutačno jednu kolegicu koja je zaposlena kao odgajatelj – defektolog i koja radi u integraciji. Naravno ona je jedna i posjećuje sve skupine onoliko koliko može u svojoj satnici . To je onaj dodatni razlog zbog kojeg je Vrtić tražio asistente u skupinama, tako da možemo pokriti što više potreba i da možemo toj djeci produljiti boravak u skupinama. Oni su sada u adaptaciji, uključeni po sat, najdulje dva, jer stručna služba mora utvrditi njihovo stanje. Mi ih ipak nismo vidjeli dva mjeseca, odnosno, ako su tek uključeni niti ne znamo njihovo realno stanje niti kako će oni reagirati na novu okolinu i na djecu. Ne vidim što je to gospođa Muhtić htjela kazati. Promjene se mogu dogoditi samo na bolje. Idemo sada s asistentima i djeca će biti u potpunosti pokrivena i njihov boravak će biti produljen.
Na pitanje hoće li, zbog dostave hrane u novi vrtić u Velikom Brdu, doći do zapošljavanja nepedagoškog kadra ravnateljica Židić je odgovorila:
Trenutačno nećemo nikoga zapošljavati dok ne vidimo kako će to sve organizacijski izgledati i je li to izvedivo s ova dva domara koja trenutno imamo. Ukoliko se pokaže da je to zaista nemoguće pokriti, jer ipak smo na više lokacija, onda ćemo najvjerojatnije ići na zapošljavanje djelatnog domara s tim da bi mi već sada, po pedagoškom standardu, trebali mati pola domara više s obzirom na 30 skupina.

 Vezani sadržaji:

Pressica SDP-a Makarske – o igrama oko Dječjeg vrtića u Velikom Brdu

Sretan Glavičić: Protesti, peticija i izjave roditelja dokazuju

Komentari

komentara