Objavljeno: Pet, tra. 12th, 2019

Dolje žive ljudi! – ekološki prosvjed u Dugopolju 13. travnja u 10 sati

… ispod benzinske postaje Crodux Jug gdje je bušenjem dubinskih mina i enormnom količinom eksploziva, zabijen nož u srce rijeke Jadro.

  • MP
  • Ante Janković

Dragi ljudi, dragi ekološki aktivisti, ljudi dobre volje, dragi sv. Prilikom izgradnje Autoceste Zagreb – Split – Ploče, problem slivnih voda riješen je na najgori mogući i posve neprihvatljiv način. – Upojnim jamama. Upojne jame u kršu, posve su neprihvatljiva rješenja, obzirom da je krš spužva, a posebno ako se uzme u obzir činjenica da su u neposrednoj blizini izvora rijeke Jadro, praktično na samom izvoru.
Posebno se ističe upojna jama ispod benzinske postaje Crodux Jug gdje je bušenjem dubinskih mina i enormnom količinom eksploziva, zabijen nož u srce rijeke Jadro. – Posljedice danas pijemo svi.
Goleme količine najgorih sastojaka: ulja, masti, gumene prašine, kočionih obloga, kočionih tekućina, antifriza… dospijevaju izravno u izvor rijeke Jadro, truju vodu i nanose nesgledive posljedice po zdravlje široj okolici drugog grada u Republici Hrvatskoj.
I svi se prave da ne znaju ništa… – A, znaju i ne čine ništa! I svaki dan je sve gore i gore.
Umjesto da ovaj Božji dar i prirodni biser, sa vodovodom starim dva milenija bude naš ponos i dika, te prva stvar koju prikazujemo turistima, Jadro se pretvorio u milenijsku katastrofu i sramotu. 
Ne manja sramota je i odlagalište smeća u Muću, gdje se velika jama najprije punila gnojem sa peradarske farme, a zatim pretvorila u divlje odlagalište, posve iznad toka rijeke Jadro, za većih kiša se čuje kako huči voda, kada se nasloni uho na zemlju.
Ovo jednom mora prestati! Ovakva voda, koja ulazi u upojne jame se ni potkornjacima ne bi smjela davati, a kamo li ljudima.
Zato, dragi svi – dođite u subotu 13. travnja u 10 sati na Dugopolje, 200 metra ispod benzinske postaje Crodux Jug na najgoru i najstrašniju upojnu jamu i kažite svima koji su za ovu sramotu krivi i nadležni da ovo više nećemo trpjeti. DOLJE ŽIVE LJUDI!

  • Ante Janković, član građanske inicijative „Ne daj se Cetino“ i pokretač peticije protiv plinske termoelektrane Peruća

Komentari

komentara