Objavljeno: Pet, svi. 19th, 2017

Dr. Siniša Srzić (NL): Makarska mora ponovo postati grad!

Nećemo trošiti milijune na stranačke odvjetnike i na naknade za izgubljene sporove, za početak

 • MP

Želim tu mladost uvesti u svijet politike i pružiti im mogućnost dokazivanja u stvaranju Makarske kakvu su zamislili. To mi je jedini cilj. Tražili su od mene da idemo, obećao sam im uspjeh. Uvjeren sam kako smo pred ciljem
kaže nam na početku razgovora kandidat za gradonačelnika i nositelj liste grupe birača, dr.sc. Siniša Srzić. Upravo bi njegova lista, kao jedinog nezavisnog kandidata, mogla biti pravo iznenađenje ovih lokalnih izbora u Makarskoj. Izbjegavajući otvorenu konfrontaciju sa suparnicima i davanje nerealnih, neostvarivih obećanja, te strpljivo gradeći ozračje zajedništva unutar liste, Srzić se pozicionirao kao kandidat koji zna što radi odoljevši „čarima“ jeftinog populizma i „žvakanja“ – papagajskog ponavljanja uvijek istih tema, ponudivši svojim programom i listom iskustvo, znanje i želju za promjenom. Koliko je pri tome uspio uvjeriti biračko tijelo znati ćemo nakon objave izbornih rezultata nakon što se u nedjelju, 21. svibnja, zatvore birališta.

 • Kakva su očekivanja  po pitanju rezultata?

Krenuli smo pod motom “Probudimo sve”, misleći pritom kako moramo probuditi svaki segment društva, od komunalne problematike, preko gospodarstva do društva u širem kontekstu. Da smo na dobrom putu vidjeli smo kad su nam se građani sami počeli pridruživat i obraćati s prijedlozima kakvu Makarsku žele, uvjereni kako smo opcija koja to može i ostvariti. U posljednjim anketama smo se izmjenjivali na 2. i 3. mjestu s velikom strankom. To nam je još veći poticaj, jer trebamo građane na dan izbora. Uđemo li u 2. krug pobjednik je jasan.

 • Kako do pobjede protiv HDZ-a ili SDP-a, a tu su sada još HSLS i Živi Zid?

Građani su ti koji biraju, a oni su preumorni od pljački i nerada ovih stranaka. Pogledajte u što se pretvorila Makarska zadnjih 10 godina. U selo. Selo bez kina, rodilišta, bolnice, zabave… a to nije slučajno učinjeno. Nadam se da Makarska ima snage probuditi se, pogledati istini u oči i odlučiti se za promjenu.

 • Što su građani najviše tražili od vas?

Grad. Tražili su da Makarska ponovo postane grad. Takav smo program i ponudili. Modernog, pristupačnog i racionalnog grada po mjeri svih njegovih građana, a ne skrojenog samo prema potrebama nekih.

 • Svi nude vrtiće, škole, stipendije po čemu ste vi bolji izbor od nekog drugog kandidata, druge liste?

Svi to nude u programima ili naknadnim programima, jer smo prvi objavili program; a ostali su svoj prepisali od nas. A to je i najjasnije kad ne znaju objasnit kako nešto napraviti. S druge strane nitko od nas nema ekskluzivno pravo na neku temu, jer mnoge od njih nametnule su se same po sebi zahvaljujući neradu, licemjerju i upravljačkoj nesposobnosti gradske vlasti protekle četiri godine. Žalosno je, ali voljeli bismo da u 2017. nismo morali kampanju temeljiti na laboratoriju ispostave Doma zdravlja, školama i vrtićima, jer to su teme samo po sebi razumljivog standarda koji mora krasiti jedan grad. Ali su za to odgovorni SDP i HDZ. Tri i pol godine je gradonačelnik dolazio na posao po nekih 2 sata dnevno. Na službenom putu znao biti po tjedan dana. Itd.. Nije ni čudo da ništa nije ostvario. Pazite, on sada u kampanji skice i nacrte predstavlja kao gotove projekte. Žalosno! Jedino po čemu će ostat zapamćen jesu te famozne sistematizacije, sve odreda nezakonite. Pusti sporovi, sve ih je sam isprovocirao i sve ih je dosada izgubio, stvaranje antipoduzetničke klime, zapošljavanja po ključu ideološke – partijske podobnosti… Šteta se broji u milijunima kuna. I onda nas pitaju iz kojih sredstava ćete financirati to i to… Nećemo trošiti milijune na stranačke odvjetnike i na naknade za izgubljene sporove, za početak.

 • Što nudite Makarskoj za sljedeće 4 godine?

Za početak sve da bi ponovo postali grad. Infrastruktura je osnova. Ali i buđenje društvenog života. Posebno zabave im kulture uz dizanje turističke ponude na višu razinu.

 • Znači ponovo bismo mogli imati Porin?

Dok nismo imali dvoranu govorili smo da je moramo sagradit da se Porin više ne održava ispod šatora. A i taj šator je bio najveći trošak Porina. Od kada je sagrađena dvorana, mislim da nikome nije palo na pamet da se PorIn ponovo održi u Makarskoj. Ali Porin je usputna stanica u našim planovima zabave. Imamo već kontakte za organizaciju pivskog festivala s ljudima koji surađuju na minhenskom Oktoberfestu. U kontaktu smo i s jednim jakim glazbenim festivalom.

 • Dakle, prvo zabava?

Ne. Prvo ćemo oprati grad i reorganizirati rad komunalnih službi. Istodobno ćemo zasaditi cvijeće, postavit kante za otpatke…  Makarska je naš dom. Gosti koji dolaze u Makarsku dolaze u naš dom. Što je ljepša, modernija, uređenija to je njena cijena veća. I onda će sezona trajati duže, ljudi će raditi duže. Svi skupa imat ćemo još više novca za bolnicu, za obećane veće stipendije. Više novca za sport. Za vrtiće i novorođenčad, za škole i dvorane.

 • Svi obećavaju produžiti sezonu. Kako Vi mislite to realizirati?

Rekli smo u našem programu da ćemo se bazirati na sportski turizam. Imamo dvoranu. Ona mora biti dio turističke ponude. Realizacijom sportskog centra Platno imat ćemo uvjete kao malo tko. Biciklisti i planinari putuju cijelu godinu. Njih moramo pridobiti. Sve je u svijetu  već izmišljeno. Bitno je imati kadar koji će znat prepoznati i u Makarsku dovest ono najbolje. I na vrijeme. Naši gosti ovog ljeta već moraju biti upoznati da Makarska ima Božićni grad i da mogu znati što od njega mogu očekivati. Da nas u prosincu posjeti svaki 100-i gost iz sezone mi smo „na konju“.

 • Taj izvansezonski program je i najveći problem

Makarska zaslužuje imati multifunkcionalnu dvoranu za kino, predstave, koncerte… Gradski kulturni centar bit će to mjesto. A uz to ćemo u njemu osigurati i pravnu i financijski savjetodavnu službu udrugama.

 • Nakon izbora s kim očekujete koaliciju?

Zakon je jasan. Izabrani gradonačelnik sastavlja većinu. On na razgovor i dogovor poziva stranke s kojima želi koalirati. Budem li to ja, koalirat ću s onom opcijom koja me uvjeri da ćemo realizirat obećano.

 • Kako ocjenjujete praćenje kampanje od strane medija?

Mislim da je ovo nešto što demokracija ne poznaje ! Kao kandidat za gradonačelnika i nositelj nezavisne liste grupe birača jednostavno nisam mogao iskoristiti „načelo ravnopravnosti“ ili pravo da se oglašavamo po istim uvjetima kao velike stranke SDP -HDZ.  Grad Makarska je ograničio prostor za reklamiranje, a SDP-HDZ dobili su sve predviđene površine za oglašavanje u zakup (bilboard i city light ormarići). Slobodna Dalmacija nije hitjela objaviti   niti prenijeti čitateljima ni jednu informaciju s konferencije za tisak ili nekog drugog nastupa. SDP-HDZ-HSLS (Hloverka Novak Srzić) imali su ekskluzivno pravo na sve, a mi ni za predstavljanje liste…zakup mjesta za plakatiranje i informiranje javnosti, nikakvo pravo… Tisak ne želi iznajmiti prostor na za to predviđenim mjestima…… Da nije bilo firmi koji su nam ustupili jedan prostor za jumbo plakat i jedan prostor s rasvjetom, te elektronskih medija jednostavno naše informacije ne bih mogle doći do birača.  Ako želimo izabrati najbolje i poštivati proceduru i zakon , vjerovati u demokraciju, onda moramo izbaciti navike HDZ – SDP i njihovih satelita HSLS ! I zato: Glas za nezavisnog kandidata za gradonačelnika i listu grupe birača nositelja dr.sc. Siniše Srzića, lista broj 4.

Komentari

komentara