Objavljeno: Thu, Apr 20th, 2017

Dragan Katavić: Plenković je pripremio teren, a ostalo je odgovornost lokalnog HDZ-a

”Na parlamentarnim izborima 11. rujna HDZ je ovdje pobijedio, pa prema tome očekujem da Jure sigurno ide u drugi krug i da se bori za mjesto gradonačelnika.”

  • Tekst Dragan Katavić

Prošlog tjedna, prvi čovjek HDZ-a, Andrej Plenković posjetio je Makarsku. Došao je prisnažiti poruku potpore lokalnom HDZ-u za predstojeće izbore. Drugi je to posjet visokih HDZ-ovih dužnosnika. Prije desetak dana u Makarskoj je boravio glavni tajnik Gordan Jandroković, a sad je došao i predsjednik stranke. Implicira li ovo da stanje u ovdašnjem ogranku nije potpuno stabilizirano? Poznato je da u njemu postoje različita viđenja kadrovske organizacije i vođenja lokalne politike. Prije četiri godine, HDZ je izgubio izbore u Makarskoj. Novi u svibnju, nose veliku odgovornost za sadašnje vodstvo. Negativan rezultat proizveo bi tektonski poremećaj u današnjoj strukturi ogranka.

Na parlamentarnim izborima 11. rujna HDZ je ovdje pobijedio, pa prema tome očekujem da Jure sigurno ide u drugi krug i da se bori za mjesto gradonačelnika
Ovo je najvažnija rečenica iz posjeta Makarskoj, s kojom je Plenković jasno dao do znanja lokalnom vodstvu, da je on, kao čelnik HDZ-a, odradio svoje, odnosno  pripremio teren za uspješno djelovanje i u Makarskoj. Prema principu supsidijarnosti, odgovornost za pozitivan ili pak negativan ishod bit će isključivo na lokalnoj razini.

Popravnog neće biti

Sadašnje vodstvo branilo je ogranak od ‘neprijateljskog preuzimanja’ od onih koji su pokušavali doći na vlast na sve moguće načine, mijenjajući političke opcije i gurajući njima kompatibilne pojedince. Je li otpor ovome bio prerevan, tako da su otpali i oni koji nisu trebali? U ove četiri godine, opozicijski HDZ napravio je promjene u vodstvu. Objektivno gledajući, valorizirajući učinjeno, hadezeovci nisu trebali izgubiti prošle izbore. Sportska dvorana, bazen, groblje, lukobran, Kalalarga … Ljevica toliko nije učinila u proteklih trideset godina.  Jesu li te promjene bile dovoljne i jesu li detektirani pravi razlozi zbog kojih su izgubljeni prethodni izbori, egzaktno će pokazati broj glasova koje osvoje u svibnju. Popravnog,  neće biti.
Njihov slogan ‘Zajedništvom do pobjede’ tek trebaju potvrditi u stvarnosti. O tome će uvelike ovisiti potpora njihovog biračkog tijela. Istinsko zajedništvo je svakako poželjna karakteristika u politici, no istodobno i put u propast, ako je u pitanju samo floskula. Radi li se o pravom zajedništvu ili pak o floskuli, pokazat će  lista s kojom izađu na izbore. Hoće li kandidati biti ugledne, dokazane i sposobne osobe bez repova, i habitusom koji jamči interes zajednice, a ne partikularnog ovisit će rezultat na izborima. Jednako tako, program koji predstave treba pobuditi entuzijazam i potaknuti sve građane, apstinente, neodlučne, pa čak i one iz drugog političkog spektra, da prepoznaju svoje interese u njemu. Prostora za djelovanje ima dovoljno.
HDZ je demokršćanska pučka stranka. Ukoliko kandidati i program uvjere birače da je tomu tako, put prema pobjedi je zajamčen. Tim više što ljevica odavno nije bila u nezavidnijem položaju. U Makarskoj postoji intelektualni potencijal dorastao političkim izazovima. Hoće li ga, za sada samo proklamirano zajedništvo, prepoznati ili će, pak, HDZ u Makarskoj dobiti nezavisnu alternativu?

Post Scriptum

Jedan portal objavio je uskršnje Facebook postove, grafičke i tekstualne, kandidata za gradonačelničko mjesto u Splitu i Zagrebu. Unificiranost i politička korektnost pretvorila je poruku Uskrsa u izložbu pisanica. Milan Bandić, Drago Prgomet, Željko Kerum, Andro Krstulović-Opara … Od svih deklariranih vjernika, jedino je Bruna Esih prikazala križ u svojoj grafičkoj poruci.
Osječanka Ivana Šojat, kandidatkinja za gradonačelnicu, ovih dana propitkuje tko iz redova HDZ-a nije bio u Domovinskom ratu. Implicira li nešto samom vrhu stranke?

Komentari

komentara