Objavljeno: Fri, Aug 11th, 2017

Dragan Katavić: Uber u Hrvatskoj / deregulacija na hrvatski način

Taksisti traže od države da zabrani aplikaciju Uber. Kažu da im je nelojalna konkurencija, ne plaćaju nikakve namete gradu  u kojem posluju

  • Tekst Dragan Katavić

Zanimljiva država je naša Hrvatska. Mediji su nedavno izvješćivali o prosvjedu taksista koji su nezadovoljni što im Uber, tvrtka koja taxi usluge pruža na globalnoj razini, radi konkurenciju. Ne samo što im oduzima dio financijskog kolača, Uber pruža usluge po povoljnijoj cijeni za korisnike. Zanimljivo, država je stala na stranu domaćih taksista. Premijer kao i resorni ministar, jedan od nedojmljivijih, nemaju petlje taksistima reći da živimo u globaliziranom svijetu slobodnog tržišta i da u Hrvatskoj nema ekonomskog protekcionizma. Zapravo, sve ono što glasno zagovaraju u Bruxellesu – ovdje prešućuju. Digitalna ekonomija i deregulacija su u pitanju. Što znači biti poduzetnik u Hrvatskoj, možemo naučiti iz Todorićevog iskustva. Premda je uživao sve poticaje i povlastice koje mu je pružala država kao nikome, izgubio je bitku s globalnim tvrtkama koji su kredite dobivale po 1% kamate, dok ih je on kao hrvatski poduzetnik plaćao 10%.
Prema prometnom stručnjaku Željku Marušiću, taksisti su u prvoj i drugoj “spontanoj” blokadi prometnica napravili sljedeće prekršaje po Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa: članak. 32 stavak 1 (kažnjivo po st. 4 s 3000 do 7000 kuna) i oduzimanje vozačke dozvole od 2 do 6 mjeseci, čl. 79 st. 1 (kažnjivo po st. 4 s 300 kuna), čl. 82. st. 1/6 i 1/12 (kažnjivo po st. 3 sa 700 kuna i st. 4 s 300 kuna), čl. 83. st. 1/3 (kažnjivo po st. 2 s 300 kuna). http://direktno.hr/direkt/marusic-zagovara-zestoke-kazne-blokade-cesta-vrag-odnio-salu-93475/
Nije Uber prva globalna tvrtka koja posluje u Hrvatskoj. Za primjer može poslužiti i tvrtka koja nudi usluge turističke agencije, a koju je bivši šef turističke zajednice u Makarskoj, osoba sa SDP-ove izborne liste, u suradnji s direktorom TZ Splitsko-dalmatinske županije, HDZ-ovim kadrom, obilato promovirala.
Taksisti traže od države da zabrani aplikaciju Uber. Kažu da im je nelojalna konkurencija, ne plaćaju nikakve namete gradu  u kojem posluju, ne plaćaju koncesije, ne polažu stručne ispite – nemaju troškove poslovanja koje oni imaju i koje ih država prisiljava da plaćaju.

Deregulacija na hrvatski način ne stvara red

Da bi ste otvorili turističku agenciju u Hrvatskoj također morate platiti sve takse državi, položiti stručni ispit, a sve donedavno morali ste posjedovati i fizički poslovni prostor. Osim ovoga, državi morate platiti porez na tvrtku, mirovinsko i zdravstveno osiguranje za sve djelatnike, doprinos za hrvatsku obrtničku komoru, članarinu turističkim zajednicama, doprinos za zaštitu na radu, doprinos za uređenje voda, doprinos za generacijsku solidarnost, doprinos za nezaposlene, platiti porez i PDV … Poznato je da domaće putničke agencije zapošljavaju nekoliko stotina djelatnika. Koliko ih ima zaposlenih globalna agencija u Hrvatskoj i koliko uplati na ime navedenih obveznih doprinosa kao i poreza?
Osim ovoga, a što je veoma bitno, na web aplikacijama globalnih turističkih agencija, račun može otvoriti bilo tko i baviti se posredovanjem u turizmu. Koliko državni proračun od ovoga dobije? Ukoliko bi domaća turistička agencija, na svoj web postavila kuću koja nije uredno registrirana, prijete joj drastične kazne. Nažalost, deregulacija na hrvatski način ne stvara red. Što država čini da spriječi ovu nelegalnu djelatnost i zaštiti legalne hrvatske putničke agencije? Na koji način Ministarstvo turizma, kakvo u EU nema ni jedina država osim Francuske, potiče domaće agencije koje su obvezne plaćati doprinos turističkim zajednicama?
Kako sve ovo funkcionira na lokalnoj razini doznali smo na posljednjoj sjednici Turističkog vijeća TZ Makarska. Ostavku na funkciju člana Turističkog vijeća TZ-a Makarska dao je član koji je u njemu sjedio tri godine i nakon toga izjavio: ”Tužan sam jer se u TZ-u Makarska i u sadašnjem i bivšem mandatu nikada nije poštovala ni pitala struka!” Zašto je sve ove godine tužan i nezadovoljan šutio, a svojom nazočnošću osiguravao većinu i dojam da je sve u najboljem redu? Osim što za turizam nije napravio ništa osobito, iskazao je i politički antitalent. Naknadno prosvjetljavanje ne pomaže. Zanimljivo je s kolikom usklađenošću HDZ i SDP obavljaju zamjenu fotelja u TZ Makarska. Sukobljavanje je postalo kontraproduktivno. Nakon toliko godina, shvatili su da uhljebničkih mjesta ima dovoljno za jedne i druge sljedeće četiri godine, a onda opet zamjena. Sjaši Kurta da uzjaši Murta (narodna mudrost). Bravo drugovi!

Post Scriptum

U prosincu 2000. godine Richard W. Rahn, ekonomski stručnjak i komentator New York Timesa, Washington Posta i Wall Street Journala napisao je kako bi se čelnicima država istočne i središnje Europe trebalo jasno kazati: Razlog zbog kojeg ste siromašni je to što ste korumpirani.”

Hrvatska je proteklog petka i subote obilježila Dan pobjede. Veličanstvena akcija koja je srušila ideju o velikoj Srbiji i otvorila važan put suradnje Hrvatske i SAD-a.  Zanimljivo, za vrijeme lijevih vlada ovi su odnosi uvijek stagnirali. Od Oluje su prošle dvadeset i dvije godine. Nažalost, za razliku od vojnog uspjeha, Hrvatska nije ostvarila potreban i željeni ekonomski prosperitet. Nije ostvarila ni neophodnu uređenost državnih institucija i cjelokupnog sustava. Prema Ernst & Young-u, po korupciji smo na vrhu u EU (http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/izvjesce-globalne-konzultantske-tvrtke-hrvatska-je-najkorumpiranija-zemlja-u-jugoistocnoj-europi/6275391/), a po kupovnoj moći na dnu (https://www.vecernji.hr/vijesti/bdp-hrvatska-bugarska-rumunjska-eu-1176393). Znamo i što je razlog – reforme koči dobro organizirana manjina koja bi bila na gubitku ( https://www.vecernji.hr/vijesti/boris-vujcic-mmf-dubrovnik-1181934). Jednako tako znamo da HDZ, HNS i SDP ovoj partikularnoj skupini koju sačinjavaju bivši komunistički kadrovi i njihovi nasljednici, ne će uručiti ”one way ticket”. Oni ovaj problem javno ne smiju ni spomenuti. Nedopustivo je da ta partikularna skupina godinama prodaje maglu zapadu da su oni jedini mogući politički partner i čimbenik stabilnosti. Što znači stabilnost po Plenkoviću? Promijeniti sve što se može, tako da sve ostane po starom – da dobro organizirana manjina ostane netaknuta. Može li za ovo biti boljeg partnera od klijentelističkog HNS-a? U tome i jest razlika između ‘trećeg puta’ i golih pragmatičara iz HDZ-a i HNS-a.

Ovaj posao trebat će odraditi političari s idealima i nastaviti tamo gdje je stao Franjo Tuđman. Okolnosti im idu u prilog kao nikada do sada. Iz Hrvatske se ne odlazi samo iz ekonomskih razloga, nego zbog nezadovoljstva ukupnim stanjem. Vrijeme je za okrupnjavanje na suverenističkoj platformi, pravaši su neiskorišten potencijal, te traženja međunarodne potpore, poglavito u SAD-u kod Trumpove administracije, za eliminiranje korupcije, vladavinu prava i provođenja strukturnih reformi. Ovo bi trebao biti motiv za nacionalno zajedništvo ‘trećem putu’, jednako kao i Tuđmanu stvaranje demokratske i suverene Hrvatske.


Nedavno je za Il Sole 24 Ore, u ime vatikanske diplomacije, govorio državni tajnik kardinal Pietro Parolin: ”Vatikan je smatrao da će Europa nakon pada blokova postati i politički, a ne samo ekonomski subjekt, ali “postoji opasnost da se Europu upotrebljava samo u nacionalne svrhe“ odnosno ona postaje ključ za ostvarenje nacionalnih interesa, ispražnjena je od sadržaja … Na koga je Parolin mislio? Jesu li u pitanju, možda, oni koji igraju dvostruku igru s Putinom, stoje iza projekta Sjeverni tok 2 i namjeravaju enormno zaraditi na monopolu distribucije plina u EU, između ostalog i na račun oduzimanja Hrvatskoj njezinog akvatorija? Isti oni kojima smeta hrvatsko sudjelovanje u Inicijativi triju mora? Sjevernim tokom 2 ne diverzificiraju se izvori energije nego se diverzificiraju lanci opskrbe iz Rusije što nije u interesu EU. Sada postaje jasnije zbog čega je projekt  LNG terminal na Krku godinama sustavno zanemarivan. Drugovi ostali bez masne provizije na računu u austrijskoj banci.

Vizija sv. Ivana Pavla II, odnosno ujedinjena Europa na temeljima kršćanske baštine od Atlantika do Urala, nije nazadnjaštvo kakao to misle neki večernjakovci. Dapače. Papa Wojtyla beskompromisno je rušio komunizam u Europi. Nije to radio iz razloga da jedan totalitatizam zamjeni drugi.
Već dulje vremena na HTV-u možemo vidjeti zanimljiv spot o ‘različitosti’. Ispod krinke promidžbe filmskog programa skriva se politička propaganda kojom HDZ uz pomoć HNS-a i SDP-a priprema teren za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Pila je okrenuta naopako. ”Nasilno nametanje idejnih obrazaca koji mijenjaju i žele promijeniti mentalitet i strukturu naroda” (papa Franjo), žele predstaviti kao borbu za različitost. Bit će to konačno razotkrivanje HDZ-a i završetak procesa detuđmanizacije. Nakon ovoga više ništa neće biti isto.


Makarska – Na Dan pobjede vozio sam se prema Super Konzumu. Na istočnom izlazu iz grada semafori ne rade, žuto svjetlo svijetli isprekidano!? Prolazak kroz ovo opasno križanje izgleda poput ruskog ruleta. Kome je ovakvo nešto palo na pamet?

Komentari

komentara