Objavljeno: Čet, tra. 27th, 2017

Dragan Katavić: Utrka magaraca i zapošljavanje članova partije

Gradonačelnik će ostati upamćen po broju sudskih procesa, koje je potaknuo, a jedan dio do sada i izgubio. Građani sve plaćaju, jednako kao i masne tarife vanjskih pravnih usluga

  • Tekst Dragan Katavić

Prošlog tjedna, na izložbi radova djece iz gradskih vrtića, gradonačelnik je najavio smanjenje cijene usluge od početka sljedeće pedagoške godine. Potaknuto željom za pobjedom na lokalnim izborima, u našem se gradu događaju dojučer nezamislive stvari. Lokalni zbori održat će se u nedjelju 21. svibnja, dakle za manje od mjesec dana. Prvi čovjek Grada odavno ističe suficit u gradskom proračunu, no nikome nije palo na pamet da višak preraspodjeli tako da građanima olakša život. Na web stranicama Makarska posta od 16. ožujka 2017. godine napisao sam:

Gradonačelnik se hvali proračunskim sufucitom, no on je rezultat ‘cijeđenja’ građana odnosno maksimalne komercijalizacije svih usluga i sadržaja. U središtu grada ne postoji ni metar parkirnog  prostora koji se masno ne naplaćuje. Sportske aktivnosti za građane su sve komercijalizirane. Između onog što se građanima izvuče iz novčanika i onog što dobiju postoji nerazmjer. Razlika odlazi u stvaranje radnih mjesta za partijske uhljebe.
Drago mi je da partija čita i analizira moje tekstove, no plagiranje političkih ideja prešlo je sve granice. Zar je moguće da u cijeloj organizaciji ne postoji nitko tko ima doticaj sa stvarnošću? Da se ne približavaju izbori, Grad bi i dalje cijedio korisnike usluga vrtića i masno naplaćivao parking prostor.
Ne bi začudilo da partija podijeli i vouchere za sve školarce koji se žele baviti sportom, kako je to ovih dana  predložila jedna od kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba. Jedan dio oporbe, nažalost, još nije shvatio da su infrastrukturni projekti važni, ali da se s njima ovi izbori ne dobivaju. Osim Grada Makarska postoji još jedna institucija kojoj je svrha pružanje usluge opskrbe vodom, a koja također gomila novce na svom računu poput neke profitabilne tvrtke. Ni tamo nema osjećaja za realnost. Nitko nije došao na ideju da višak iskoristi u korist građana i privrednika.

Stvaralački domet

U našem gradu prošlog je tjedna održan dio jedne od etapa ”Tour of Croatia”. Bila je to vožnja od 107 kilometara, od Trogira do Vrata Biokova. Da stvar bude još ljepša, pobjedu je odnio Hrvat Kristijan Đurasek. Prilikom proglašenja pobjednika na svečanoj bini, uz pobjednike, dominiraju oni bez čijeg se osobnog i nesebičnog doprinosa sve ovo ne bi ni moglo upriličiti. Gradonačelnik i čelnici lokalne i županijske turističke zajednice.
Kad su u pitanju ova trojica, teško je pronaći dvije suvisle rečenice iz kojih bi se mogla naslutiti kreativna stvaralačka energija, sposobna mijenjati hrvatski turizam. Zajednička karakteristika im je neprestano i beskrajno perpetuiranje potrošenih fraza turističkih birokrata.
Utrka magaraca i zapošljavanje članove partije, njihovih simpatizera i rodbine njihov je stvaralački domet. ‘Onaj koji dolazi (odlazi)’ u prošloj izbornoj kampanje obećavao je beskompromisnu borbu za Makarsku i njezin procvat, no nakon što je zasjeo u komfornu fotelju, nije ga se čulo četiri godine. Zanijemio. Sve što je radio bilo je dizanje ruke za svaki partijski prijedlog.

„Info“ – školski primjer zlouporabe vlasti

Gradonačelnik će ostati upamćen po broju sudskih procesa, koje je potaknuo, a jedan dio do sada i izgubio. Građani sve plaćaju, jednako kao i masne tarife vanjskih pravnih usluga u Gradu koji ima jedanaest pravnika na gradskom proračunu.
Predizborno je vrijeme. Ubacilo mi neki dan ‘Makarska Info Travanj 2017’ u poštanski sandučić. Školski primjer zlouporabe vlasti, odnosno stranačkog reklamiranja na račun građana. Partija dijeli šakom i kapom iz gradskog proračuna. Koliko košta da košta. Sve ćemo učiniti za pobjedu – rekao je sportski djelatnik kojemu je više od sporta važnija ideologija u klubu koji se nalazi na posljednjem mjestu 3. HNL Jug.

Post Scriptum

Ovog ponedjeljka ispred splitskog HNK situacija koja me podsjetila na početak devedesetih, kad se stvarala suverena Hrvatska. S jedne strane isto iskreno domoljublje, kao i tada brani Hrvatsku, odnosno njezin identitet, a s druge strane duhovna destrukcija i besmisao. Frustrirani ljevičar, skromnog talenta privlači pozornost svojom blasfemičnom, pseudo umjetničkom predstavom, izrugujući se onome što ne poznaje, a brane ga oni koji jednako kao i on – ne znaju što rade! Ovakvi nesretnici često su u molitvama demokršćana i to je ta fundamentalna razlika. Kako bi rekao blaženik i mučenik Miroslav Bulešič: Moja osveta je – oprost! Nema nikakve dvojbe tko će na kraju pobijediti. Sloboda nije vrijeđanje drugih. Ovo je školski primjer lijeve kulturne hegemonije koja je u potpunosti razotkrila oportunizam Andre Krstulović-Opare. Za razliku od njega, dr. sc. Zlatko Hasanbegović zna odgovor na ovakve izazove – zato i smeta ljevičarskoj braći po kulturnoj politici u svojoj stranci – koja je sve bliže Pusićkinom HNS-u.

Komentari

komentara