Objavljeno: Pet, ruj. 9th, 2016

Dragica Roščić: Mogu, znam i hoću! Usmjerena sam na rješavanje lokalnih problema!

Cilj mi je u politici ostvariti konkretne rezultate na terenu. Birači prepoznaju iskrenost te se javljaju sa šireg područja i javno pozivaju na preferencijalno glasovanje za broj 13

hdz makarska 2016 kandidati dragica roscic 00003

 • MP
[D]ragica Roščić (rođena u Baškoj Vodi 21. ožujka 1988.) jedina je kandidatkinja, ujedno i predstavnica s područja Makarskog primorja, na listi HDZ-a u 10. izbornoj jedinici. Magistrica je ekonomije usmjerena na područja ekonomskih politika i regionalnog razvoja, a diplomski rad, na temu „Razumijevanje primjene politike i programa u EU zemljama“, pisala je na ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Aktivno govori engleski, a služi se talijanskim i njemačkim jezikom. Rad u struci počela je 2012. na poslovima regionalnog, urbanog razvoja i vođenja projekata Grada Makarske, a trenutno obavlja posao voditeljice LAG-a „Adrion“ kao odgovorna osoba za provedbu EAFRD mjere izrade i provedba lokalnih razvojnih strategija na području Omiške, Imotske, Vrgorske krajine te Makarske Rivijere. Dopredsjednica je Partnerskog vijeća za izradu strategije SDŽ i članica Vijeća za izradu strategije Urbane aglomeracije Split. Od profesionalnih vještina ističe se razumijevanje makroekonomskih sustava na nacionalnoj razini, regionalnog i ruralnog razvoja na čiju temu je i autorica znanstvenog i stručnog rada.

hdz makarska 2016 kandidati 00280

 • Najmlađi ste kandidat HDZ-a na listi za Hrvatski Sabor. Što Vas je potaknulo na aktivnije bavljenje politikom?

U HDZ-u sam aktivna još od srednjoškolskih dana. HDZ je stranka koja je stvarala državu i koja u ovom trenutku ima snažno vodstvo i jasan program koji je odgovor na probleme s kojima se već četiri godine susrećem u profesionalnom radu. Dakle, domoljublje me veže uz HDZ, ali konkretan i stručan rad na našem Programu je presudio tekućem angažmanu.

 • Jedina ste kandidatkinja Splitsko Dalmatinske Županije u X. izbornoj jedinici na listi HDZ-a, kako se kao mlada žena nosite sa politikom ?

Dosljedno i iskreno! Cilj mi je u politici ostvariti konkretne rezultate na terenu. Birači prepoznaju iskrenost te se javljaju sa šireg područja i javno pozivaju na preferencijalno glasovanje za broj 13, koji sam na listi, bez obzira što sam mlada i što nisam dio neke stranačke infrastrukture u unutarstranačkim tijelima. Moj rad je posebno prepoznat od žena te gospodarstvenika s područja na kojem radim.

 • Makarska Rivijera je nakon dugo vremena dobila svoga kandidata na listi HDZ-a u X. izbornoj jedinici, na koji način želite predstavljati Makarsku rivijeru u Hrvatskom Saboru ?

Makarsku rivijeru u Hrvatskom Saboru želim predstavljati glasno i jasno na temelju potreba i informacija s terena. Makarska rivijera prije svega mora dobiti ono što zaslužuje – prepoznatljivost u Hrvatskom Saboru i meni osobno neće biti problem zagrmiti kao i do sada ukoliko se donose odluke kojima se ne prepoznaju stvarne potrebe terena. Nadalje, jako je važno da imamo prepoznatljivost u različitim institucijama, a na prvom mjestu su tu Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica.
Da bi Makarska rivijera ostvarila puni potencijal važno je ostvariti snažnu suradnju sa susjednim dijelovima Imotskom, Omiškom, Vrgorskom krajinom i Hercegovinom. Moj rad je tu prepoznat stoga podrška dolazi i iz tih dijelova.

 • Nalazimo se na kraju kampanje, jeste li umorni od terenskog rada i jeste li stekli osjećaj da ste prepoznati od strane birača?

U kampanji uživam, a na terenu sam i do sada radila stalno. Kampanja je prilika da lokalne probleme uočim još bolje. Temelj mog dosadašnjeg poslovnog djelovanja i uspjeha je terenski rad gdje imam konkretne rezultate koje sam ostvarila u zadnje četiri godine pa je prepoznatljivost stvorena i prije mog angažmana u politici.

lag adrion zadvarje dragica roscic

 • Ostvarili ste zapažene rezultate radom u LAG-u kojeg vodite, čiji se rad financira iz EU fondova i jedan je od tri najuspješnija u državi

Od akreditacije LAG-a u 2013 g. naš zadatak je bio pripremiti i provoditi lokalnu razvojnu strategiju. Za to su nam dodijeljena sredstva oko 900 tisuća kuna. Prema podacima Agencije za plaćanja o uspješnosti provedbe i iskorištavanju istih proglašeni smo jednim od tri najuspješnija LAG-a u Hrvatskoj te najuspješnijim LAG-om u SDŽ.
Konkretno, proveli smo oko 20 obrazovnih programa za preko 300 polaznika gdje smo ljude osposobili za prijavu i provedbu EU projekata, pripremu poslovnih planova, izradu studije izvodljivosti, financijski menadžment i kontrolu… Omogućili smo edukaciju za čak 16 voditelja poslovnica koja je preduvjet otvaranju turističkih agencija. Posebno radim s mladima u ruralnom području, zbog čega sam sudjelovala na raznim okruglim stolovima kao primjer uspješne prakse potpore mladim poljoprivrednicima.
Da se sve ne bi svelo na edukaciju, odlučili smo dati više i konkretnije te smo u razdoblju pripreme područja za korištenje Programa ruralnog razvoja za naše članove pripremali preko 150 različitih projekata – od upravljanja obalnim pojasom do projekata primarne poljoprivredne proizvodnje. Osnovali smo i poduzetnički centar. Krajem ove godine za područje LAG-a, akreditirat će se sredstva u iznosu oko 2 mil EUR-a  samo za područja LAG-a “Adrion”.

 • Kako mislite ta stečena znanja primijeniti u Hrvatskom Saboru?

Znanja stečena radom u LAG-u  mislim iskoristiti za poticanje izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, reguliranjem prava gradnje na državnoj imovini i radom na stvaranju preduvjeta za spajanje katastra i zemljišnih knjiga.

 • U Vašoj kampanji spominjete hrvatsko selo i njegove proizvode, na koji način se želite zalagati za domaću proizvodnju u Hrvatskom Saboru ?

Jasnim ograničavanjem uvoznih lobija i donošenjem strogih procedura kontrole kvalitete uvoznih proizvoda radi zaštite domaće proizvodnje sela, ali i cijele industrije hrane i pića u Hrvatskoj.

 • Program za mlade je dio programa HDZ-a, ali se i razlikuje. Kako to komentirate?

Tako je, paralelno u zadnje tri godine mi mladi smo radili zaseban program. Tražili smo više i „seniori“ su nas nakon pregovora poslušali.

 • Što je primjerice različito?

U programu „seniora“ konkretno se spominjala poticana stanogradnja, dok smo mi mladi bili mišljenja da bi ista samo povećala urbanizaciju i dodatno potakla iseljavanje iz ruralnih sredina. U programu mladih stoji da je potrebno potaknuti izgradnju obiteljskih kuća za mlade u manjih gradovima i općinama te mladima dati pravo prvokupa državnog zemljišta u iste svrhe.

 • Govorite i o redefiniranju mjera stručnog osposobljavanja…

Tako je, usmjerit ćemo mjere stručnog osposobljavanja prema privatnom sektoru i izbjeći lošu praksu u kojoj je do sada 60% ovih mjera koristio javni sektor. Potaknut ćemo zapošljavanje na neodređeno oslobađanjem poduzetnika davanja za radnike, a spriječit ćemo stručno iskorištavanje od javnog sektora.

hdz makarska 2016 kandidati dragica roscic 00015

 • Spominjali ste i veće iskorištenje državne imovine, o kojoj imovini konkretno govorite?

Nažalost imamo veliku neiskorištenost državne imovine koja uz to i propada. Navest ću primjer turističkih objekata sa našeg područja kojima gospodari DUUDI u Gradcu, Baškom polju, Krvavici itd.., a koji  mogu zaposliti stotine mladih ljudi. Omogućit ćemo i veću dostupnost državnog zemljišta obzirom da je 60% posto državne zemlje neobrađeno i spriječit ćemo neobrađivanje zakupljenih zemljišta.

 • Tko bi trebao upravljati imovinom u državnom vlasništvu?

Svu državnu imovinu želimo staviti u gospodarsku funkciju ili je dodijeliti jedinicama lokalne samouprave i civilnom sektoru na upravljanje.

 • Spominjete da ruralne sredine trebaju imati dostupne vrtiće, škole, sadržaj za slobodno vrijeme, a ljudi u takvim sredinama je sve manje. Je li to realno?

Tako je! Ruralni razvoj ne znači rješavanje problema već infrastrukturna ulaganja koja će privući život u takvim područjima. Na primjer, u našim selima nećete rješavati projekte vodopskrbe i odvodnje jer je tamo ugrožen okoliš već da privučete ljude da se tamo vrate. Ne možemo govoriti o ruralnom turizmu i izgradnji bazena u područjima gdje nisu riješeni sustavi vodoopskrbe i odvodnje.

 • Odakle novac?

Za ruralni razvoj nam je godišnje na raspolaganju preko 340 mil EUR-a, a toliko do sada nismo uspjeli iskoristiti u petogodišnjem pred pristupnom razdoblju. Iz tog programa se pokrivaju troškovi gradnje vrtića, društvenih, planinarskih domova, turističkih informativnih centara, nerazvrstanih cesta itd. Vrijeme je da snažno krenemo koristiti taj Program.

 • Problem nezaposlenosti je gorući problem mlađe populacije, koja rješenja nudite ?

Brojke su porazne! Stopa nezaposlenosti mladih iznosi 43% i prema podacima Eurostata to je druga najveća nezaposlenost mladih u Europi. Mladi nam odlaze, a poslodavcima nedostaje radna snaga. Provest ćemo cjelovitu reformu obrazovnog sustava u kojoj će poslodavci biti partner obrazovnim institucijama u kreiranju programa i određivanju kvota, a predviđeno je i dualno obrazovanje usmjereno na praktičnu nastavu.

 • Što mislite o Zakonu o radu?

Zakon o radu, donesen za vrijeme SDP-ove vlade, stvara robovlasničko društvo u kojem mladi ne vide nikakvu perspektivu. Posebni oblici rada kao što je nezavisni profesionalac nisu uopće primjereno regulirani. Prema EUROSTAT-u, u Hrvatskoj djeluje preko 200 tisuća nezavisnih profesionalaca. Prema istraživanju udruge Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca 49% freelancera spada u starosni raspon 25-34 godina, a njih čak 72% su visoko obrazovane osobe koje nemaju nikakvu pravnu zaštitu. Promjenom Zakona uvest ćemo pravnu definiciju nezavisnog profesionalca i regulirati pitanje njihovih prava i obaveza na tržištu.

 • Za kraj, koja je Vaša poruka biračima i zašto bi trebali izabrati baš Vas?

Mogu, znam i hoću! Usmjerena sam na rješavanje lokalnih problema!

Komentari

komentara