Objavljeno: Sri, ožu. 29th, 2017

Dragica Roščić: Ne manipulirajmo Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima

Ponašajmo se kao ozbiljna država i ne manipulirajmo ovom ozbiljnom temom za skupljanje jeftinih političkih poena

  • MP

U proteklom razdoblju saborska zastupnica Dragica Roščić sudjelovala je u žustroj raspravi izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima replikom zastupniku Miloradu Pupovcu.  Na početku je navela da podržava hvale vrijednu inicijativu Mosta oko sređivanja pitanja arhivske građe. Osobno se ne slaže s češkim modelom uređenja ovog zakona koji ne razlikuje žrtvu od progonitelja te čini dostupnim podatke koje se odnose na obiteljski i privatni život žrtve.
Zauzela je jasan stav kako se u fokus zakona moraju staviti nalogodavci, izvršitelji i suradnici Jugoslavenskih tajnih službi, a žrtve se istim zakonom moraju zaštititi. Otvaranje arhiva u svakoj državi koja drži do sebe mora biti pod strogom kontrolom kako bi se spriječile zlorabe od strane stranih službi. Hrvatska mora imati jasan zakon koji će biti u funkciji zaštite nacionalnih interesa i koji nikako neće dopustiti mogućnost „dilanja i trgovanja“ arhivskom građom iz Domovinskog rata. Nažalost u svojoj bliskoj povijesti imamo slučajeve kada se na uštrb zaštite nacionalnih interesa neodgovorno izlagala arhivska građa iz Domovinskog rata. Smisao samog zakona je rasvjetljavanje prošlosti uz istodobnu zaštitu žrtava jugokomunističkog sistema i zaštita nacionalnih interesa.
Kako i u njenoj obitelji ima žrtava komunističkog režima pozvala je kolegu Pupovca i  kolege iz Mosta, te sve ostale naročito starije kolege

Ponašajmo se kao ozbiljna država i ne manipulirajmo ovom ozbiljnom temom za skupljanje jeftinih političkih poena! Jedini cilj otvaranja mora biti rasvjetljavanje hrvatske povijesti čime će žrtve hrvatske slobode dobiti puni smisao! Daljnje rasprave treba posvetiti gorućim temama razvoja gospodarstva i zadržavanja mladih u RH!

Dragica Roščić
Dragica Roščić, zastupnica u Saboru RH

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

  • Voditeljica parlamentarne skupine prijateljstva za Španjolsku
  • Članica odbora za financije i državni proračun
  • Članica odbora za turizam
  • Članica odbora za međuparlamentarnu suradnju
  • Zamjenica člana Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak iz reda zastupnika

Klub HDZ-a
X izborna jedinica

Komentari

komentara