Objavljeno: Pet, ožu. 31st, 2017

Dragica Roščić: O prijedlogu izmjena Zakona o kaznenom postupku

Učinkovitost rada državnog odvjetništva neće se nužno povećati ako samo predvidimo duže rokove, a s druge strane je upitno kako na taj način štitimo žrtve

  • MP

U proteklom razdoblju saborska zastupnica Dragica Roščić sudjelovala je pojedinačnom raspravom na temu prijedloga Izmjena Zakona o kaznenom postupku. Naime, osim promjena koje su bile uvjetovanjem prihvaćanjem Direktiva prilikom ulaska u EU saborska zastupnica je navela da se u novom prijedlogu nalaze i izmjene koje nisu uvjetovane direktivama, a za koje smatra da postoji potreba šire rasprave s više argumenata, a tiču se državnog odvjetništva. Svoju raspravu je usmjerila na duže rokove koje se ovim prijedlogom daju za rad državnom odvjetništvu. Naglasila je da je, glavni argument donošenja novog Zakona o kaznenom postupku 2008., odnosno prebacivanja istrage sa suca na državno odvjetništvo bio skraćivanje rokova kaznenih postupaka.

Danas vidimo da dani rokovi nisu dovoljni, ali ne smijemo današnjim izmjenama pobijati glavne argumente na kojima smo donijeli ovaj cjeloviti Zakon i prije 9 godina te treba razmisliti, s obzirom na broj izmjena od donošenja Zakona, o donošenju novog cjelovitog Zakona o kaznenom postupku s obzirom na učinke prethodnih. Učinkovitost rada državnog odvjetništva neće se nužno povećati ako samo predvidimo duže rokove, a s druge strane je upitno kako na taj način štitimo žrtve i poštujemo načelo pravne sigurnosti!

Dragica Roščić
Dragica Roščić, zastupnica u Saboru RH

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

  • Voditeljica parlamentarne skupine prijateljstva za Španjolsku
  • Članica odbora za financije i državni proračun
  • Članica odbora za turizam
  • Članica odbora za međuparlamentarnu suradnju
  • Zamjenica člana Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak iz reda zastupnika

Klub HDZ-a
X izborna jedinica

Komentari

komentara