Objavljeno: Čet, stu. 1st, 2018

Ekshumirani posmrtni ostaci 30 osoba na području Zagvozda

U razdoblju od 19. do 27. listopada 2018. godine obrađene su tri lokacije, dvije masovne i jedna pojedinačna grobnica

Posmrtni ostaci ukupno 30 osoba ekshumirani su na području općine Zagvozd tijekom terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije koju je provela i koordinirala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija. U razdoblju od 19. do 27. listopada 2018. godine obrađene su tri lokacije, dvije masovne i jedna pojedinačna grobnica.
 Na lokaciji Groblje Jerkuša iz tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci 24 osobe, dok su na području Lovrinčevića na lokacijama Sudišće-kod bora ekshumirani posmrtni ostaci jedne, a na lokaciji Mavića ograda pet osoba. Svi ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Odjel patologije KBC-a Split na daljnju stručnu obradu.
 Ove terenske aktivnosti Uprava za zatočene i nestale iskoristila je i kako bi, kroz razgovore s lokalnim stanovništvom, prikupila nova ili dodatna saznanja o mjestima pojedinačnih i masovnih grobnica na širem području Splitsko-dalmatinske županije.
 Uprava za zatočene i nestale svoje terenske aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja (NN 143/2012).

Pročitajte više