Objavljeno: Pon, ožu. 4th, 2019

Foto: Makarski Zimski karneval – spaljen „Monstrum betonizacije“

Maškarano sudište je bilo neumoljivo. Monstrum betonizacije morao je gorjeti, a maškare su se razmiljele po gradskim kafićima okupivši se potom u Gradskoj sportskoj dvorani

  • MP

U subotu, 2. ožujka, Makarskom su doslovce zavladale maškare. Gradska riva već je od ranih jutarnjih sati bila zatvorena za sav promet, osim za maškaranu(e) povorku(e) 23. makarskog Zimskog karnevala. Počelo je veselo, da veselije ne može, razdraganom , kažu -nikad brojnijom, povorkom Malih maškara koje su okupile oko 1200 djece Makarskog primorja vrtićke i osnovnoškolske dobi – od rive do Gradske sportske dvorane gdje su se skupine predstavile kratkim programom. Bilo je tu svega rock’n’rolla, vikinga, pčelica, meduza, morskih pasa, medvjedića, dimnjačara… Sve pod budnim okom roditelja, vrtićkih teta i učiteljica u pravom malom spektaklu programa kojeg je vodio provjereni, neumorni dvojac – Dražen Kuzmanić i Toni Štulić.

Sunčan dan, kakav se samo poželjeti može. I dok su još odzvanjali zvuci malog već su se počeli pripremati sudionici velikog Zimskog karnevala. Više od 600 sudionika u 23 skupine priredili su pravi maškarani show koji je kulminirao paljenjem omraženog Krnje (ove godine bio je to Monstrum betonizacije) na mulu ispred zgrade Grada. Kao i onu „malu“ i veliku je karnevalsku povorku predvodila Gradska glazba Makarska ispred i iza koje su krenule sjajne mažoretkinje iz Ljubuškog i Livna.

Bellamusina pravda iz Prološca na doživotnu robiju osudila je čovjeka koji je ukrao kukavičje jaje, a nevinim proglasila onog smještenog u privremeni rekreativni centar, koji je opljačkao državu, Četiri jahača Apokalipse nam nisu donijeli optimistične vijesti, za razliku od Hippy-a koji su pozvali na ljubav, ili Bauštelaca srednje strukovne koji su prigodno marendali na pozornici ispred Grada. Našlo se mjesta u povorci za, sada već, glasovite izraelske borbene zrakoplove, probleme hrvatskog zdravstva, Meksikance, Leteći cirkus,  Kućanice, ali i Zombije te Horror girls iz osnovne škole.

Maškare iz Krvavice, kreativne i spektakularne, kao i uvijek, na svom putu u Indiju navratile su u Makarsku i oduševili nastupom s Mahatmom Ghandijem, kobrom i indijskim plesačicama. Veliku depresiju donijela je Kredenca iz Tučepi, predvođena Al Capone-om. Izvanredni kostimi, dinamičan nastup – odmah uz bok tradicionalno teško dostižnim Krvavičanima. Mafijaška posla.

Maškarano sudište je bilo neumoljivo. Monstrum betonizacije morao je gorjeti, a maškare su se razmiljele po gradskim kafićima okupivši se potom u Gradskoj sportskoj dvorani za zajedničkoj večeri iz kužine bikera Moto kluba Sv Jure („postrojba“ za specijalne namjene na koju se uvijek može računati). Sve je završilo u sitnim satima uz koncert dinamičnih Gustafa kojima su se na pozornici nakratko pridružile i krvavičko – indijske plesačice. Bravo za organizatore – Grad Makarska i TZ Makarske, za jedan od najboljih karnevala do sada. Subota je očito poravi dan za to iako maškare „formalno“ prestaju vladati tek smirajem pokladnog utorka 6. ožujka. Gradske vlasti mogu odahnuti – prošlo je peto godišnje doba.  


Male Maškare 2019.

Komentari

komentara