Objavljeno: Čet, ruj. 20th, 2018

Foto: Obilježavanje Dana HRM – „Spektakl Mucules“ u makarskoj gradskoj luci

… i ove je godine privukao velik broj gledatelja potvrdivši se kao jedan od najzanimljivijih i najatraktivnijih događanja u organizaciji Grada Makarske i Turističke zajednice

  • Tekst i foto JL

Kao i prethodnih i ove je godine vrhunac proslave Dana Hrvatske ratne mornarice, 18. rujna, bilo je uprizorenje pomorske bitke koja se, u akvatoriju ispred Makarske dogodila davne 887. godine. Upravo je ova povijesna bitka, znana kao „Mucules“, bila povodom da se 18. rujna i službeno obilježava kao Dan hrvatske ratne mornarice. A Makarska ga već šestu godinu obilježava uprizorenjem u gradskoj luci, i ove godine na uistinu spektakularan način. Neretvanski „gusari“ pristigli iz Komina, krvavička „mornarica“, Omiški Gusari, uz zvuke Karlovačkih bubnjara i makarske Gradske glazbe, gradsku luku pretvorili su u prizorište dramatičnog morskog boja u kojem je moćna mletačka flota doživjela poraz koji je promijenio odnose snaga na hrvatskom Jadranu i ušao u povijest.

Neustrašivi hrvatski mornari Makarske okružili su mletački  brod (MB Viganj) skršivši otpor neprijatelja te privevši dužda Petra Kandijana (i ove godine, kao i svih prethodnih, iznimno uvjerljivo utjelovio ga je Emil Talijančić) knezu Branimiru (dr. Josip Joja Marinović) koji mu je presudio i dao ga smaknuti.

Spektakl „Mucules“ i ove je godine privukao velik broj gledatelja potvrdivši se kao jedan od najzanimljivijih i najatraktivnijih događanja u organizaciji Grada Makarske i Turističke zajednice. Program su vodili Dražen Kuzmanić i Tonči Lalić, a osim same bitke posjetitelji su mogli uživati u gastronomskoj ponudi duž rive te u nastupu uvijek sjajne klape „Berulia“ (šećer na kraju).


O „Mucules-u“

Novoizabrani mletački dužd Petar I. Kandijan se te 887. godine zaputio brodovljem u kaznenu ekspediciju prema Neretvanima. Prema zapisima mletačkog ljetopisca Ivana Đakona, snage mletačkog brodovlja činilo je 12 brodova. Iskrcao se kod Makra. Prvi udarni val mletačkih postrojba bio je uspješan. Mlečani su Neretvanima uništili pet brodova. No, uskoro, 18. rujna 887. godine, Neretvani su snažno uzvratili te u potpunosti razbili mletačke snage i na kopnu i na moru. Sam je mletački dužd poginuo u ovoj bitci, a njegovo tijelo Mlečani nisu odnijeli, nego je ostalo kod Neretvana. Mletački ga je tribun Andrija morao ukrasti da bi ga pokopao u stolnoj crkvi u Gradu… Od onda pa sve do konca 10. stoljeća Hrvati i Mlečani žive u miru, a Mlečani su prisiljeni godišnje plaćati hrvatskom vladaru danak. To je jedna od bitaka koje su odredile tijek povijesti na istočnoj jadranskoj obali. (wikipedia)

Komentari

komentara