Objavljeno: Pet, pro. 1st, 2017

Foto: Otvoren prezentacijski centar „Adrion srce planine“ u zgradi GSC Makarska

U utorak, 28. studenoga, na dan rođenja prirodoslovca dr. fra Jure Radića – utemeljitelja Parka prirode Biokovo svečano je otvoren Prezentacijski centar „Adrion srce planine“

Svečani skup, brojne predstavnike javnog društvenog života i uzvanike pozdravili su makarski gradonačelnik Jure Brkan, ravnatelj Javne ustanove PP Biokovo Velimir Vidak Buljan, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg te Aleksandra Čilić, u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovom prilikom, ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ Velimir Vidak izrazio je ponos i zahvalnost svima koji su sudjelovali u projektu kojim se uspjelo na samo 120 četvornih metara dočarati ljepotu i bogatstvo svih 193 kilometra četvorna Parka prirode Biokovo.

Dr. sc. Mario Šiljeg, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je financiralo izradu prezentacijskog centra iz projekta integracije u EU Natura 2000, prilikom otvaranja centra je izjavio:

Ovakav projekt je idealan primjer kako se suradnjom državne uprave i lokalne zajednice može postići puno i opće korisno i čime ćemo biti ponosni svi koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Vrijednost ovog projekta je preko 9 milijuna kn i nije ovo jedini projekt kojim se uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetiku realizira. Pred nama je za Biokovo i projekt vrijedan 35 milijuna kn koji će se sastojati od više multifunkcionalnih cjelina, koje će doprinijeti i prepoznatljivosti ovog Parka prirode i njegove komunalne infrastrukture, a posebno povećanju broja posjetitelja i sigurnosti tih posjetitelja koji će posjećivati Park prirode Biokovo
Otvoreni prezentacijski centar blagoslovio je don Alojzije Bavčević, dok je svečarskoj noti otvaranja centra pridonijela ženska klapa Fjoret, koja je ovom prigodom premijerno predstavila pjesmu i video spot „Biokovo oče od kamena“.

Prije samog otvaranja prezentacijskog centra, povodom rođendana dr. fra Jure Radića, jednog od najzaslužnijih za proglašenje Biokova Parkom prirode, na gradskom groblju „Sv. Križa“ u Makarskoj na njegov grob vijence su položili predstavnici Grada Makarske i Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ na čelu sa ravnateljem Velimirom Vidak-Buljanom i dogradonačelnikom Grada Makarske Jozom Vranješom.

Prezentacijski centar „Adrion srce planine“ nalazi se u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru u Makarskoj, na adresi Franjevački put 2a. Prostire se na ukupno 120 m² u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa biljnim i životinjskim svijetom Biokova, te geološkom i kulturnom baštinom najviše dalmatinske planine. 


Ozrenu Miočeviču uručena zhvalnica TZ Makarske

Nakon službenog otvorenja prezentacijskog centra Hloverka Novak Srzić, direktorica ureda Turističke zajednice Makarska uručila je posebnu zahvalnicu Makaraninu Ozrenu Miočeviću.

Turistička zajednica odlučila je dati priznanje našem sugrađaninu Ozrenu Miočeviću koji daje sve od sebe za našu predivnu Osejavu svakodnevno vodeći brigu o čistoći i uređenju tog prostora. Ovo simbolično priznanje TZ daje u suradnji s Gradom Makarska te koristim ovu prigodu i javno mu, u ime svih sugrađana, još jednom zahvaliti na njegovu trudu
kazala je Hloverka Novak Srzić prigodom uručenja poklona.

Komentari

komentara