Objavljeno: Sub, svi. 5th, 2018

Foto: Prvo makarsko natjecanje u Šijavici – ode pršut u Podbablje

Nije nedostajalo vike, lupanja po bačvi, optužbi za varanje u igri, a beštimalo se sve u šesnaest

  • Tekst i foto JL

Mirko Lončar i Jozo Gabelica (par broj 6) iz Podbablja pobjednici su prvog makarskog Natjecanja u Šijavici, održanog, pred velikim brojem posjetitelja, u ponedjeljak 30. travnja na Trgu 156 brigade. Nakon izlučnih natjecanja, u kojima je sudjelovalo 10 parova, Lončar i Gabelica osvojili su pršut i bidon bijelog vina u završnom, iznimno temperamentnom – na trenutke i dramatičnom, ogledu protiv Jadrana Begovića i Rajka Ravlića (par broj 1), predstavnika Makarske. „Okršaj kod bačve“ bio je nabijen emocijama. Nije nedostajalo vike, lupanja po bačvi, optužbi za varanje u igri, a beštimalo se sve u šesnaest. Direktorica ureda Turističke Zajednice Makarska  Hloverka Novak Srzić u nekoliko navrata je bila prisiljena intervenirati i vraćati uzbuđene igrače za bačvu ne bi li se finale regularno privelo kraju. Nisu pomogla ni uvjeravanja Joška Marče, voditelja programa – strasti su se teško obuzdavale. Na koncu, pri rezultatu 16 : 13 (dogovor je bio do 21), Begović i Ravlić demonstrativno su napustili igru i suci nisu imali druge do Lončara i Gabelicu proglasiti pobjednicima. Šijavica definitivno nije igra za one slabih živaca, a tko ne zna igrat šija šete neka uzme iglu i plete.

Kao jedina sudionica na prvom Natjecanju u šija šete u Makarskoj nastupila je Senka Batošić, a kao uspomenu na to događanje svim je natjecateljima poklonila po jednu svoju knjigu. Inače, program je bio uistinu bogat i privukao je velik broj kako domaćih tako i stranaca koji su s iznimnim zanimanjem pratili temperamentne natjecatelje za bačvama. Dakako da se gangalo, ipak je to igra tipična za Zagoru. Nastupili su KUD Bijele ruže iz Podbablja, KUD Sveta Kata iz Gruda i KUD Dusina, a u bukare se (ali i u plastične čaše) točilo vrgorsko crveno i bijelo vino (kujundžuša) OPG-a Šimunović iz Glavine Donje, a priređena je i prava mala izložba ručno izrađenih stolica umjetnika Marija Lovrića iz Imotskih Poljica. I domaćini su imali svoje programske adute – glazbenike Gojak MC, i vrhunski domjenak iz kužine Udruge kuhara Makarskog primorja.

Zamisao je da našim gostima – turistima pokažemo kako se nekada u Dalmaciji zabavljalo. To je jedna živopisna igra, Šijavica, našeg podneblja i želja nam je bila pokazati tu tradiciju. Natječu se naši prijatelji iz Imotskog i mi domaći – Makarani, a uz dobru spizu, bukaru i pjesmu dobar provod je zajamčen. I to mi moramo pokazati našim gostima, a upravo je ovaj produženi svibanjski vikend dobra prigoda
 kazala je Hloverka Novak Srzić na čiju inicijativu je ovo natjecanje priređeno.

Valja spomenuti sve natjecatelje:  Rajko Ravlić i Jadran Begović (Makarska, par br. 1); Tomislav Dodig i Pero Erceg (Dusina, br.2); Slavko Ravlić i Veselko Ravlić (Kozička Poljica – Makarska, br.3); Ivan Vučko i Joko Talaja (Makarska, br.4); Branko Katavić i Ivan Talaja (Makarska, br. 5); Mirko Lončar i Jozo Gabelica (Podbablje br. 6); Senka Batošić i Zdenko Lozo (Makarska, br. 7); Zdravko Vuksan i Ivan Matković (Imotski – Podbablje, br.8); Jakov Kovačević i Jure Gudelj (Makarska, br.9) i Vlado Bašković i Boro Kukulj (Makarska – Podbablje, br.10)

Komentari

komentara