Foto: Spektakl Mucules – uprizorenje povijesne pomorske bitke u makarskoj luci

Upravo je ova povijesna bitka, znana kao „Mucules“, bila povodom da se 18. rujna slavi kao Dan hrvatske ratne mornarice. A Makarska ga već petu godinu obilježava uprizorenjem u gradskoj luci

  • Tekst i foto JL

Novoizabrani mletački dužd Petar I. Kandijan se te 887. godine zaputio brodovljem u kaznenu ekspediciju prema Neretvanima. Prema zapisima mletačkog ljetopisca Ivana Đakona, snage mletačkog brodovlja činilo je 12 brodova. Iskrcao se kod Makra. Prvi udarni val mletačkih postrojba bio je uspješan. Mlečani su Neretvanima uništili pet brodova. No, uskoro, 18. rujna 887. godine, Neretvani su snažno uzvratili te u potpunosti razbili mletačke snage i na kopnu i na moru. Sam je mletački dužd poginuo u ovoj bitci, a njegovo tijelo Mlečani nisu odnijeli, nego je ostalo kod Neretvana. Mletački ga je tribun Andrija morao ukrasti da bi ga pokopao u stolnoj crkvi u Gradu… Od onda pa sve do konca 10. stoljeća Hrvati i Mlečani žive u miru, a Mlečani su prisiljeni godišnje plaćati hrvatskom vladaru danak. To je jedna od bitaka koje su odredile tijek povijesti na istočnoj jadranskoj obali. (wikipedia)

Upravo je ova povijesna bitka, znana kao „Mucules“, bila povodom da se 18. rujna slavi kao Dan hrvatske ratne mornarice. A Makarska ga već petu godinu obilježava uprizorenjem u gradskoj luci, a ove godine na uistinu spektakularan način.Dvjestotinjak aktera sinoć je gradsku luku pretvorilo u pravu morsku bojišnicu i veliki broj turista i domaćih uživali su u prizoru kakav se rijetko gdje viđa. Gusari iz Komina, Omiša, krvavice i Makarske okružili su „mletački „ brod Viganj skršivši otpor neprijatelja te privevši dužda Petra Kandijana (i ove godine iznimno uvjerljivo utjelovio ga je Emil Talijančić) knezu Branimiru (dr. Josip Joja Marinović) koji mu je presudio i dao ga smaknuti.

Samoj bitci prethodio je dolazak gusara uz zvuke izvanrednih Karlovačkih bubnjara i Gradske glazbe Makarska, a nakon što su utihnuli pucnjevi i ratni pokliči, razišao se dim… pobjeda se nastavila slaviti uz skupinu Profee, pjesmu i ples.

Hvala svima koji su sudjelovali: Grad Makarska, TZ Makarska,Komin, Krvavica, Makarska, Omiš, Bubnjari iz Karlovca, Gradska glazba Makarska, Valentino, Profee, Komunalni pogon, Lučko redarstvo,Vlasnici broda Viganj, DVD Makarska, Elektromakarska, Hrvatska radio televizija, Studio Pašalić, RMR, Makarska Kronika, Makarsko Primorje, Slobodna Dalmacija, Makarska Post, nebu što nas je pustilo i nije pala kiša, i svima ostalima! Bilo je super!!! Vidimo se iduće godine!!!
kazao je Tonči Lalić, pokretačka snaga manifestacije koja nosi potencijal pravog brenda, koji je cijelo vrijeme događanja objavljivao video i tekstualne zapise na facebook profilu. Uistinu veliki je posao odradio, a TZ Makarske kao glavni organizator mogu s pravom biti zadovoljni uspješnom realizacijom. Spektakularno finale ljetne sezone u Makarskoj i kruna proslave Dana hrvatske ratne mornarice.

Komentari

komentara