Objavljeno: Pet, stu. 23rd, 2018

Foto: Tjedan sjećanja – „Bitka za Vukovar – Kako smo branili Hrvatsku“

Pogrešno je to nazivati, kako je stajalo u najavi događanja, „Glazbeno – scenskim spektaklom“, jer „spektakl“ podrazumijeva zabavu

  • MP

Obilježavanje Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u Makarskoj kulminiralo je u utorak, 20. studenoga, u Gradskoj sportskoj dvorani, predstavom „Bitka za Vukovar – Kako smo branili Hrvatsku“ autora Damira Plavšića i Damira Markuša Kutine. Riječ je o multimedijskom prikazu stradanja Vukovara tijekom 87-dnevne opsade grada od strana tzv. JNA i srbo-četničkih postrojbi od kolovoza do studenoga 1991.
Tvrdo je to i mučno svjedočanstvo Markuša i Plavšića, pripadnika HOS-a, junaka Domovinskog rata, prikazano kroz citate iz knjiga koje su napisali (“58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“ i  “Ne plači, moj dobri anđele”) i dokumentirano filmskim zapisima, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Istina o krvavoj tragediji, istina o naravi agresora, ali, na žalost, i istina koju bi neki u Hrvatskoj željeli, zbog dnevno-političkih interesa, prikriti i baciti u zaborav.

Markuš i Plavšić o tome progovaraju izravno, neuvijeno imenujući agresora i progovarajući o tragediji žrtve bez lažne patetike. Pogrešno je to nazivati, kako je stajalo u najavi događanja, „Glazbeno – scenskim spektaklom“, jer „spektakl“ podrazumijeva zabavu, a u Plavšić – Markuševoj predstavi nema zabave – samo surova istina o najtežim trenucima moderne hrvatske povijesti o kojoj se danas ne uči u školama (ono malo što je u udžbenicima naprosto je uvredljivo za sve koji su prolili krv, dali živote za slobodu Hrvatske) i to je nova, perfidna, „puzajuća agresija“ na hrvatsku budućnost. Upravo zato je ova predstava važna i upravo zbog toga veseli velik broj mladih koji su je gledali u makarskoj sportskoj dvorani. Bila je to 156. izvedba (po drugi put u Makarskoj /svibanj 2016. – Ljetno kino), u gradu koji je 21. prosinca 1991. iznjedrio 156. brigadu HV.

Predstava je održana u organizaciji makarske Turističke zajednice i Grada Makarske, a u realizaciji su sudjelovali FA Tempet, Gradski zbor Makarska, Moto klub Sv. Jure, te brojna publika s upaljenim svijećama za Vukovar. Da se ne zaboravi!  Rat još uvijek traje, ali se vodi drugim sredstvima – poručuju Plavšić i Markuš.

Komentari

komentara