Objavljeno: Sri, ožu. 7th, 2018

Gala događanje „Hrvatska kroz povijest – Kontesa Nera“ u Londonu

U sklopu programa, prikazan je i film „350 godina od preustroja Royal Cravates“, kojim se uzvanike i dodatno upoznalo o činjenici da je Hrvatska domovina kravate

  • MP
  • Kora Dilić
  • Foto Zvonimir Zavacki

U ponedjeljak 5. ožujka,  u Londonu je održan iščekivani gala događaj „Hrvatska kroz povijest – Kontesa Nera“, koji se održao u Caledonian Clubu, u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa. Događaj je okupio mnogobrojne Hrvate iz dijaspore, ali i Britance, ugledne poduzetnike i zaljubljenike u Hrvatsku, te također i brojne predstavnike diplomatskog zbora u Velikoj Britaniji.
Svečanost je predvodila Mira Prakatur, predsjednica Hrvatskog svjetskog kongresa Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Zlatko Šešet, iz Odbora za kulturu i sport Hrvatskog svjetskog kongresa, a događaju je prisustvovala i dogradonačelnica Grada Zagreba Olivera Majić,  Veleposlanik RH u Ujedinjenom Kraljevstvu Igor Pokaz, Ivana Shiell, ispred Hrvatske turističke zajednice, Ured u Londonu, ​Željka Krhač ispred Agencije za investicije i konkuretnost i brojni drugi gosti koji su uz središnju temu promoviranja bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa Hrvatske, također razmatrali i poduzetničke ideje koje povezuju dijasporu i domovinu.

Organizaciju događanja podržala je i Turistička zajednica Grada Zagreba, a Zagreb je posebno predstavljen i kroz učešće Počasne satnije Kravat pukovnije, povijesne postrojbe koja uživa izuzetnu popularnost širom Hrvatske i aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. Gala eventu je prisustvovao i sam zapovjednik Kravat pukovnije, Željko Matejčić. U sklopu programa, prikazan je i film „350 godina od preustroja Royal Cravates“, kojim se uzvanike i dodatno upoznalo o činjenici da je Hrvatska domovina kravate, što je vidno oduševilo brojne Britance koji su se te večeri odazvali ovom događanju. Priči o kravati, pridružio se i Rohan Moorthy, iz uprave grada Londona, koji je govorio o povijesti ulaska kravate u  britansku visoku modu.
Posebnu modnu poslasticu u sklopu programa, priredila je Mihaela Marković, mlada modna dizajnerica iz Zagreba koja u svojim unikatnim modnim komadima spaja hrvatsku tradiciju pletenja, s urbanim i modernim kreacijama.

Komentari

komentara