Objavljeno: Pon, lis. 22nd, 2018

Galerija Gojak: Otvorena izložba „Revija arhitekture na Makarskoj rivijeri“

Izložba je dijelom programa ovogodišnje Proslave Dana grada Makarska, a za posjetitelje ostaje otvorena do subote 3. studenoga

[nggallery id=2462]
  • MP

Izložba „Revija arhitekture na Makarskoj rivijeri“ izazvala je zapaženo zanimanje makarske javnosti. Ova vrlo zanimljiva i, s obzirom na neposustajanje „agresije“ na prostor koji sve više gubi na izvornoj ljepoti i prepoznatljivosti, svakako je dobro došla (trebala se i davno prije dogoditi) i već na samom otvorenju, u subotu 20. listopada, privukla velik broj posjetitelja u Gradsku Galeriju Antuna Gojaka. Zamisao i postav izložbe realizirale su arhitektice Petra Visković i Marija Medoš, koje je uvodno predstavio ravnatelj galerije Josip Karamatić, a službeno ju je otvorio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarske Dražen Kuzmanić. Autorice su se kratko obratile okupljenima iskoristivši prigodu da skrenu pozornost kako na već realizirana i poznata djela arhitekture Makarskog primorja tako i na recentne studentske radove.

Našu Reviju arhitekture koncipirali smo u dva glavna dijela: prvi dio predstavlja promenadu kroz antologijske projekte i ideje koji su proslavili grad i Rivijeru i na čijim su se primjerima učile generacije arhitekata.  U turbulentnoj drugoj polovici 20.-og stoljeća na ovom uskom geografskom pojasu izgradila su se neka od najznačajnijih arhitektonskih turističkih zdanja u državi. Arhitekturom smo tad ne samo dosegnuli, već i diktirali svjetske trendove.  Baveći se onim iskonskim u arhitekturi, poštujući kontekst, odnos obale i Biokova, poštujući Mediteran, ali i vrijeme u kojem grade, ti arhitekti su bili pioniri jednog novog arhitektonskog smjera u Hrvatskoj, ali i šire. Iako u početku neshvaćeni od lokalaca, s vremenom je postalo jasno da su upravo te zgrade odgovorile osnovnim pitanjima proizašlima iz lokacije, namjene i materijalnosti. Željeli smo iskoristiti sadašnji trenutak kada je aktualizirana tema jugoslavenskog modernizma u širim arhitektonskim i umjetničkim krugovima. Trenutno su u njujorškoj MoMA-i izloženi projekti Ante Rožića i suradnika, te dječje lječilište Rikarda Marasovića, kao vrhunski primjeri arhitekture toga doba, a našoj publici nekako stalno izmiču. Jesmo li kao društvo, kao lokalna zajednica svjesni vrijednosti hotela Maestral ili tog famoznog dječjeg lječilišta u Krvavici? Na koji način poštujemo pekaru Milana Šosteriča, ili crkvu u Podgori? Znamo li koliko je hvaljen projekt Kačićevog trga Olge Pavlinović? Što su nam ti prostori dali i kako im mi vraćamo?

Drugi dio izložbe presjek je recentnih studentskih radova s temom Makarske rivijere nastalih na arhitektonskim fakultetima u Zagrebu i Splitu. Ovo je prilika da se naši sugrađani upoznaju s idejama mladih generacija koji u sebi čuvaju genius loci ovog inspirativnog okruženja. Kroz odabir tema studentskih radova, dali smo do znanja da našem gradu nedostaju prostori javnog karaktera, te da se ne možemo svesti na komercijalizaciju i iskorištavanje prostora, inače, bez obzira na svu atraktivnost prirode, naša Rivijera će izgubiti svu svoju ljepotu i čar. Voljeli bismo da smo bili u mogućnosti obuhvatiti i druge arhitekte, radove i teme, jer smo se tijekom ovog projekta uvjerili da ih uistinu ne manjka! Nadamo se da ćemo uspjeti odškrinuli vrata novim temama i uspješnom dijalogu o najkvalitetnijem razvoju ovog prostora, koji je uistinu pretrpio mnogo. Drago nam je da smo se okupili u ovolikom broju, te želimo zahvaliti svim sponzorima, svima koji su nam nesebično pomogli i odvojili svoje vrijeme i trud da se naša ideja realizira, te osobito Nini Kovačević i Mirandi Veljačić na ustupljenim materijalima.

  • Izložba je dijelom programa ovogodišnje Proslave Dana grada Makarska, a za posjetitelje ostaje otvorena do subote 3. studenoga.