Objavljeno: Pet, svi. 4th, 2018

„Gary Martin Knot“ – jedan od najjačih čvorova

Preporučuje se za upotrebu s „PE“ i ostalim višenitnim strunama svih debljina kao i sa monofilima, jednonitnim (Nylon i „FC“) strunama promjera do 0,50 mm

  • Tekst i crtež Šime Duvančić

Čvorovi su najslabija točka svakog udičarskog pribora, neki čak i 50% slabiji od strune kojom su izrađeni, ovisno o načinu izrade. Zato brojni ribolovci i proizvođači struna neprestano tragaju za što jačim čvorom. Kao rezultat toga posljednjih pola stoljeća izmišljeno je nekoliko kvalitetnih čvorova, nažalost, samo za vezivanje pribora s alkom. Jedan od najkvalitetnijih, najjačih i najlakših za izradu je „Gary Martin Knot“.
Ovaj je čvor prikladan za vezivanje udice, vrtilice (zogulina) ili kopče za kraj predveza (sistema). Nazvan je po svom tvorcu, Gary L. Martin-u , ali budući da je 1982. godine predstavljen na „Fishing Wordl’s Fair“-u, Svjetskom ribolovnom sajmu gdje ga je žiri sastavljen od novinara specijaliziranih publikacija izabrao za najbolji novi čvor od čak 498 prijavljenih, zove se još i „Wordl’s Fair Knot“ – čvor svjetskog sajma. Preporučuje se za upotrebu s „PE“ i ostalim višenitnim strunama svih debljina kao i sa monofilima, jednonitnim (Nylon i „FC“) strunama promjera do 0,50 mm.

Vezivanje ovog čvora otpočinjemo tako što oko 15 cm dug podvostručeni dio otprilike polovinom dužine provučemo kroz prsten dijela koji se vezuje (1). Potom prednji dio podvostručenog segmenta se presavije i vrati prema osnovi strune, tako da formira krug, omču, koji leži preko udvojenog dijela (2). Zatim se podvostručena struna unutar tog kruga podigne (3) pa se živi kraj strune provuče između nje i kruga (4). Nakon toga se živi kraj strune provuče i kroz novu omču napravljenu prethodnim postupkom (5). Poslije svega toga slijedi zatezanje čvora. Najprije se djelomično zategne čvor, povlačeći slobodni, živi kraj strune, a potom se zategne do kraja, vukući za osnovnu strunu i istovremeno držeći dio koji se vezuje. Na kraju, odsijeca se živi kraj na kratko, ne manje od 1-1, 5mm, čime daje završni izgled (6) čvora „Gary Martin“-a.

Komentari

komentara