Objavljeno: Uto, pro. 18th, 2018

GI SOS Osejava: Nema političke volje za zaštitu Osejave i SV. Petra

… ni odgovornosti za zaštitom područja iznimne vrijednosti, a kojima prijeti nepovratna devastacija

  • MP

Priopćenje za javnost GI SOS Osejava

Dana 14.12 Građanska inicijativa SOS Osejava zaprimila je odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike na podneseni Prijedlog za službeno pokretanje procedure trajne zakonske zaštite cijelih poluotoka Osejave i Sv.Petra u kategoriji značajnih krajobraza. Odgovor resornog Ministarstva stigao je nakon gotovo osam mjeseci šutnje, a potaknut novinarskim upitima o ignoriranju upućenog Prijedloga zaštite i priloženih geodetskih podloga za Osejavu i Sv.Petar od strane GI SOS Osejava.

Iz odgovora Ministarstva da se zaključiti kako sadržaj Prijedloga nije pažljivo pročitan, a samim time ni ozbiljno razmatran. Iako je Inicijativa u svom Prijedlogu obuhvatila područje oba poluotoka, u pristiglom odgovoru navodi se objašnjenje samo za područje Osejave, a svom odgovoru prilažu poslanu geodetsku podlogu za područje Sv.Petra koja je naknadno poslana od strane Inicijative.

U odgovoru također navode samo kako zaštita Osejave u kategoriji značajnog krajobraza trenutno nije prioritet te se daljnje postupanje prebacuje na Javnu ustanovu „More i krš“ iz Splita koja upravlja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže na području SDŽ.

U više navrata u javnim istupima, sada već bivši ravnatelj, ali i novi pomoćnik ravnatelja županijske ustanove „More i krš“, g. Ivan Gabelica poricao je bilo kakvu nadležnost Javne ustanove „More i krš“ u proceduri proglašenja zaštite od trenutka donošenja novog Zakona o zaštiti prirode 2013. godine.

U vezi tumačenja same procedure zaštite propisane Zakonom o zaštiti prirode, GI SOS Osejava 06.04.2018. obratila se za pomoć Udruzi Sunce iz Splita koja je kontaktirala Ministarstvo u čijem odgovori stoji sljedeće: : “Zaštitu nekog područja u bilo kojoj kategoriji može predložiti svaka fizička ili pravna osoba. Prijedlog se može podnijeti tijelu lokalne samouprave, tijelu regionalne samouprave ili direktno ovom Ministarstvu. O pokretanju postupka, međutim, odlučuje Ministarstvo, te ukoliko prijedlog smatra opravdanim, podnosi zahtjev Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu za izradu stručne podloge za proglašenje.”

Inicijativa je postupila sukladno navedenom odgovoru Ministarstva, no ostaje nejasno temeljem kojeg zakona Javna ustanova „More i krš“ može valorizirati određeno područje ako je Zakonom propisano kako je to u nadležnosti Agencije za okoliš i prirodu.

Inicijativa će zatražiti pojašnjenja od Ministarstva i od JU „More i krš“ te zahtijevati valorizaciju područja Osejave i Sv.Petra od strane JU „More i krš“ kako bi Ministarstvo ponovno razmotrilo upućeni Prijedlog.

Koordirano političko poigravanje građanima te prebacivanje odgovornosti s jedne institucije na drugu šalje poruku kako nema niti političke volje ni odgovornosti za zaštitom područja iznimne vrijednosti, a kojima prijeti nepovratna devastacija.

  • GI SOS Osejava

Komentari

komentara