Objavljeno: Ned, sij. 1st, 2017

Godinu dana učinkovitoga rada Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Virtualni ženski poduzetnički centar lansiran je prije godinu dana kao digitalna platforma za promociju i unaprjeđivanje poslovne aktivnosti poduzetnica

  • MP
  • Kora Dilić
[K]renuli smo prije godinu dana – 01. siječnja 2016. godine i slavimo prvi rođendan, uz 2012. članica i 63 člana. Iza sebe imamo, upravo zahvaljujući potpori, suradnji, razumijevanju i partnerstvu s hrvatskim poduzetnicama i poduzetnicima, ali i kolegicama i kolegama iz cijele jugoistočne Europe, godinu prožetu velikim brojem projekata, aktivnosti i sadržaja kojima snažimo žensko poduzetništvo, ali i poduzetništvo uopće. Djelujemo kao središnja institucija, osnovana od samih poduzetnica i poduzetnika, isključivo u interesu naših članica i članova.
Virtualni ženski poduzetnički centar lansiran je prije godinu dana kao digitalna platforma za promociju i unaprjeđivanje poslovne aktivnosti poduzetnica, te je bio i jeste usmjeren razmjeni znanja, tehnologija i inovacija. Naša je misija ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman u hrvatskom gospodarstvu te olakšati ulaganje u obrazovanje i učenje u poduzetničkom sektoru.
Prvu godinu našeg rada zaključujemo činjenicom stalnog rasta ženskog poduzetništva, te što je još važnije profitabilnosti aktivnosti poduzetnica i poduzetnika. Uz njih rasli su i naši brojni projekti i aktivnosti usmjereni jačanju poduzetništva, kao i naravno broj članica i članova. Posebno smo ponosi što se vijest o djelovanju Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, ali i učinak naših djela, osjetio u državama regije, pa brojimo i članice i članove iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije. Najvažnije je da naša stalna promocija i unaprjeđivanje poslovnih aktivnosti u poduzetništvu ne poznaje granice i da smo svugdje gdje djelujemo prepoznati kao kvalitetni partneri. U tom pravcu nastavljamo i u 2017.
kazala je Sanela Dropulić, osnivačica i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra u povodu našeg prvog rođendana.

Voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra nedavno je nagrađena i regionalnom titulom “Najžena 21. stoljeća” zbog promocije ženskih poslovnih aktivnosti i pomoći ženama na realnom sektoru u regiji. Virtualni ženski poduzetnički centar u protekloj je godini organizirao 20 besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike s više od 400 polaznica i polaznika u Zagrebu, Zaprešiću, Novoj Gradiški, Sisku, Osijeku i Splitu te kani u 2017. nastaviti s ovim projektom i u ostalim gradovima Hrvatske. Upriličili smo prvi Kongres poduzetnica jugoistočne Europe u Zagrebu 08. ožujka kojega je pohodilo 220 poduzetnica iz svih krajeva Lijepe naše. (više o kongresu možete pogledati na ovom linku – https://vimeo.com/162460792)
Pokrenuli projekt BaBIZnjaka, neslužbenih i neformalnih susreta i druženja poduzetnica i poduzetnika – članica i članova Loyalty programa Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, te konac godine završili tiskanjem prvog motivacijskog vodiča za poduzetnice i sve žene koje će to biti – knjigu Ja (ne)mogu biti poduzetnica. U samo dva tjedna cjelokupna naklada knjige od 1000 primjeraka je podijeljena diljem Hrvatske, a u pripremi su novi izdavački projekti, imajući na umu da u našoj zemlji manjka kvalitetne literature usmjerene domaćem poduzetništvu.
Te šećer na kraju – pokrenuli smo Loyalty program, imajući na umu da se najkvalitetnije tržišne pozicije “osvajaju” kroz umrežavanje i poduzetničko povezivanje, uz promociju usluga i proizvoda. Loyalty program Virtualnog ženskog poduzetničkog centra postao je, od pokretanja 01. siječnja 2016. godine do danas, jedna od najbrže rastućih platformi za promociju usluga i proizvoda poduzetnica i poduzetnika koje okupljamo te učinkovit način za pronalazak klijenata i kupaca za poduzetničke usluge ili proizvode.

I nastavljamo s obiljem aktivnosti i projekata i u 2017. – u prvom redu organizacijom Kongres poduzetnica jugoistočne Europe Zagreb, 8. ožujka 2017., (www.kongres.poduzetnica.hr) pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
Na Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe, koji nema kotizacije te kojemu je Zagreb domaćin 8. ožujka 2017., očekujemo gotovo 1000 poduzetnica iz Bugarske, Kosova, Albanije, Rumunjske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Hrvatske. Po prvi puta na jednom mjestu će se okupiti žene koje svoju egzistenciju osiguravaju na realnom tržištu te marljivo i neumorno potiču žensko poduzetništvo prema rastu i razvoju.

Zašto poduzetnice i poduzetnici vole Virtualni ženski poduzetnički centar

[E]vo što dio od 2012 članica i 63 člana koji su poklonili svoje povjerenje Virtualnom ženskom poduzetničkom centru misle o našem projektu.
Želja za unapređivanjem poslovnih aktivnosti, upoznavanjem i zajednički rad s ostalim kolegicama i kolegama poduzetnicima, “konzumiranje” sadržaja koje nudimo, networking, kvalitetnije povezivanje i razmjena iskustava, ali prije svega zajedničko djelovanje prema što kvalitetnijim aktivnostima na realnom tržištu – glavni su motivi zbog kojega je u godinu dana Virtualni ženski poduzetnički centar okupio 2012. članica i 63 člana. I stalno nam raste broj novo pridošlih poduzetnica i poduzetnica, ne samo iz Lijepe naše, nego sve više članova bilježimo i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te Makedonije, čime je naš projekt postao i regionalni. S jednom glavnom misijom – snaženja ženskog poduzetništva, ali i poduzetništva općenito.

Niti trenutka pridružiti se članstvu Virtualnog ženskog poduzetničkog centra nije dvojila Ljiljana Rabik iz Slatine, vlasnica tvornice Zlatna nit, koja je poduzetnica 16 godina.

Pridružila sam se Virtualnom ženskom poduzetničkom centru s velikim oduševljenjem ideji i realizaciji  organiziranja žena, jer izgleda da nas nema, a u stvari nosimo cijeli teret krize kao samostalne poduzetnice, obrtnice, vlasnice OPG-a, samostalnih zanimanja. Kada je nastupila kriza, prvo su žene ostale bez posla i sa znatno smanjenom mogućnošću zapošljavanja, vezane uz obitelji, uz djecu. Ono što se ne primijeti u društvu i javnosti, da je velika količina njih preuzela stvar u svoje ruke i započela vlastiti posao. Borimo se sa ogromnim nametima gospodarstvu, preskupom državom, nesigurnim tržištem, kulturom neplaćanja, propisima koji se stalno mijenjaju, i kako to obično biva, sretne ako nam ostane nešto za našu djecu i/ili nas same. Što bi se reklo, šutimo i radimo. Zato je udruživanje jedna izuzetna stvar, da pomognemo jadna drugoj, da razmijenimo iskustva, da vidimo što se sve radi, s čime raspolažemo, kakve su mogućnosti
iznosi ova članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.
Bez i jedne zadrške, centru je u proljeće 2016. godine, pristupio i Siniša Prugovečki, vlasnik i direktor zagrebačke tvrtke Metroteka. Ne samo da je ovaj zagrebački poduzetnik svestrano prihvatio sadržaje koje nudi Virtualni ženski poduzetnički centar, nego je i postao  zlatni sponzor Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe kojega organiziramo 08. 03. 2017. u Zagrebu, želeći i financijski pomoći projekte kojima jačamo žensko poduzetništvo.
Virtualni ženski poduzetnički centar je jedna od najvažnijih inicijativa u ovoj zemlji, budući da će uključivanje žena u sve procese društva (uključujući naravno i gospodarstvo) osloboditi gomilu još nevidljivih potencijala za sve. Pokrenuti neku inicijativu naravno nije dovoljno, no ljudi koji vode Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr su što se energije i posvećenosti tiče hodajuće nuklearne bombe i samom svojom energijom donose promjene, odnosno najavljuju one veće. Užitak je surađivati s nekim za koga znaš da će sigurno ostvariti sve što je zacrtao
istakno je svoje dojmove radom centra, njegov član Siniša Prugovečki., dugogodišnji poduzetnik.
Dvije godine poduzetništva i godinu dana članstva u Virtualnom ženskom poduzetničkom centru broji i Gledis Šprah, poduzetnica iz Pule, vlasnica tvrtke Glam Style studio j.d.o.o.
Postala sam članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra jer sam kao nova poduzetnica tražila da svoje usluge promoviram i prikažem putem interneta. U tražilicu sam upisala: žena poduzetnica, internet promidžba…. I izašlo mi je točno ono što sam tražila „Virtualni ženski poduzetnički centar“. Kada sam pogledala sve objave, nisam se niti malo dvoumila, odmah sam stupila u kontakt s centrom i prihvatila članstvo
prisjeća se poduzetnica Gledis Šprah. Ističe i kako je kroz članstvo dobila priliku promovirati svoje usluge u mjeri u kojoj sam htjela.
Sve ono što sam smatrala bitnim navela sam u jednom velikom intervjuu. Prednost je bilo to što nisam imala cenzuru niti ograničenja u pisanju teksta. Prednost ovog centra vidim u dijeljenju međusobnih informacija i iskustva poduzetnica/ka i njihovo međusobno umrežavanje sa ciljem ponude i potražnje te dobre suradnje“ –
smatra vlasnica tvrtke Glam Style studio j.d.o.o i članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.
Iz Nove Gradiške članstvu se pridružila Mirela Glavaš, poduzetnica koja je odmah nakon srednje škole krenula put realnog tržišta, prvo radeći uz svog oca, a da bi zatim i sama nastavila tradiciju obiteljskog posla. Danas je njezina tvrtka Kontoar d.o.o. jedna od vodećih knjigovodstvenih servisa u Slavoniji.
Baviti se poduzetništvom u Hrvatskoj, bez obzira koliko godina poslujete, tijekom godina je pokazalo jedno – spremnost na brze promjene i prilagođavanje novim tehnologijama uz stalno, tako često spominjano, cijeloživotno učenje. Isto tako pokazalo se važno i razmjenjivati iskustva s drugim poduzetnicima. Tako sam i sama, istražujući mogućnosti – kako za sebe, tako i za moje klijente, naišla sam, između ostalih i stranicu Virtualnog poduzetničkog centra te nakon kratke i učinkovite komunikacije mailom, osobno mi se javila voditeljica, sada mogu slobodno reći i poslovna suradnica, Sanela Dropulić. U zanimljivom zajedničkom druženju razmijenile smo svoja iskustva – našle niz dodirnih točaka, na kojima možemo zajedno raditi, te u par mjeseci osmislile i odradile par događaja te smo počele pripremati i projekte koje ćemo, zajedno, realizirati tijekom 2017. godine. Naravno, ono što je važno za naglasiti, kako ova suradnja nije zasnovana na tipičnim “zatvorenim” poslovnim dogovorima, nego smo uvijek spremne prihvatiti i čuti izvrsne poduzetnice i poduzetnike – koji su uvijek dobro došli – te se uzajamnim poštivanjem rada svakoga od nas daje važnost ovakvih suradnji
naglasila je članica  Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Mirela Glavaš, ujedno i nositeljica projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, kojega će zajednički promovirati i provoditi Centar u 2017. godini u Hrvatskoj i regiji.
U službu ženskog poduzetništva, ali i poduzetništva općenito sredinom 2016. godine stavio se i Danijel Pribanić, odvjetnik i pravni savjetnik www.poduzetnica.hr
Centru sam se pridružio kako bih znanja i iskustvo u radu s korporacijama prenio kolegicama i kolegama koji tek započinju svoj poduzetnički put. Imao sam dojam, a to mi se pokazalo i tijekom savjetovanja poduzetnica koje su nam se obratile s konkretnim pitanjima, da u praksi postoji velika potreba za obrazovanjem i savjetovanjem poduzetnica i poduzetnika o svim temama, od toga kako odabrati ime za firmu do toga koji porez i na koji način platiti. Poduzetnici često nemaju ni osnovnu sliku o tome od koga i zašto tražiti pomoć, jer ili ne poznaju materiju ili reagiraju tek kad zapadnu u poteškoće, ili kad trebaju platiti kazne
analizira pravni savjetnik Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Danijel Pribanić, koji je volontirajući pri Centru uvelike pomogao našoj misiji razvoja i pomoći članicama i članovima koji djeluju pod našim okriljem.
Radom u centru želim pripomoći da se izbjegne donošenje loših odluka, i da poduzetnice mogu učiti na primjerima drugih. Centar treba nastaviti s ovom vrstom aktivnosti i davati na uvid svima koje to zanima, o čemu smo do sad savjetovali naše korisnike i kako izbjeći neke pogreške u radu. Tu bi pomogla i pomoć nekog poslovnog anđela ili jednostavno poslovnog savjetnika, koji bi ocjenjivao projekte i pomagao u donošenju strateških odluka. Moj je cilj promovirati i vansudsko rješavanje sporova, pripremanje na rad inspekcija, promišljanje u donošenju poslovnih odluka, i svojim znanjem i iskustvom sam spreman pomoći svakome tko u tome vidi svoj interes
ističe Danijel Pribanić.
Zagrepčanka Danijela Petrov, vlasnica igraonice i rođendaonice Happy, nedavno je postala poduzetnica, a s prvim danima vlastitih poslovnih aktivnosti, postala je i članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.
Na preporuku prijateljice poduzetnice odlučila sam se pridržiti Virtualnom ženskom poduzetničkom centru. Kako sam u poduzetništvo ušla u potpunosti nova i neiskusna, no puna entuzijazma i želje za pokretanjem vlastitog poduzetničkog pothvata, odlučila sam se učlaniti u Virtualni ženski poduzetnički centar, koji pomaže i podupire razvoj ženskog poduzetništva kroz motivaciju, razmjenu znanja i iskustva, pomaže ženama da se razvijaju i napreduju u društvu koje je još uvijek konzervativno i zatvoreno po pitanju poduzetnica. Savjetovanjima, održavanjem edukacija, prezentacijama, poslovnim povezivanjem i umrežavanjem poduzetnika, članstvo u VŽPC ispunjava sva moja očekivanja
ocijenila je “novopečena” poduzetnica i članica Danijela Petrov. Uz nju, članica je postala nedavno i mlada Bruna Brkić, vlasnica Centra zdravlja Modus vivendi iz Zagreba.
Virtualni ženski poduzetnički centar za mene je mjesto gdje sam se udružila s ljudima sličnih ambicija i razmišljanja, te dobila podršku i pokoji savjet u svojim poduzetničkim počecima, razmijenila iskustva i ponešto novo naučila. Centar djeluje kao ozbiljna, ali vrlo prijateljski nastrojena organizacija za podršku, pomoć i promicanje ženskog i poduzetništva uopće. Sastajemo se na mjesečnoj bazi, družimo i razmjenjujemo iskustva te pružamo podršku jedni drugima
kaže ova mlada poduzetnica i dodaje kako bi bilo lijepo da se unaprijedi školstvo kako bi postalo “odskočna daska” mladim ljudima u formativnim godinama, da kroz projekte i praktični rad nauče razmišljati i svoje ideje provoditi u djelo.
Time bi stekli samopouzdanje, hrabrost i vjeru u sebe te bi se lakše odlučivali na samostalno pokretanje posla. Osim manjka samopouzdanja, ljude često od vlastitog poduzetništva odbija nejasna i komplicirana birokracija, te pomanjkanje financijskih sredstava za poduzetnike početnike
upozorava mlada poduzetnica Bruna Brkić.
Snagu članstva Virtualnog ženskog poduzetničkog centra pokazat će i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe Zagreb, 8. ožujka 2017., pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Komentari

komentara