Objavljeno: Sri, ruj. 14th, 2016

Google Business View – Vizit karta za bolje poslovne rezultate u turizmu

Glavna usluga koju tvrtka Stratus trenutno nudi je virtulana fotografska šetnja 360 stupnjeva kao osnova za izradu svojevrsne Google vizit karte

dario-konjic-2016-00003

 • Tekst i foto JL
[P]oslovanje u turizmu danas je skoro nezamislivo bez Interneta. On line oglašavanje, bilo da je riječ o malim iznajmljivačima ili srednjim te velikim subjektima, postalo je standardom bez kojega je sve teže popuniti kapacitete i ostvariti željene rezultate. Tvrtka Stratus iz Nove Gradiške ovlašteni je Google partner na projektu Google Business View, nastalom kao poslovna nadogradnja već poznatog Gooogle Street View projekta, i upravo su turizam, ugostiteljstvo te srodne poslovne djelatnosti najčešći korisnici njihovih usluga. Glavna usluga koju tvrtka Stratus trenutno nudi je virtulana fotografska šetnja 360 stupnjeva kao osnova za izradu svojevrsne Google vizit karte koja, osim samih fotografija objekta u vrlo visokoj rezoluciji, nudi i prezentaciju svih relevantnih informacija, te smještanje istih na najposjećeniju Internet tražilicu. No to je tek sažetak te nove ponude on line prezentacije, a nešto više saznali smo u razgovoru s Dariom Konjićem, direktorom Stratusa koji od nedavno stalno boravi u Makarskoj.

 • Kako je došlo do uključivanja u Google Business View?

U projekt Google Business View uključili smo se, kao i prvi i do sada jedini u Hrvatskoj, krajem 2015. godine. Od jedne zamisli moj tim i ja razvili smo u međuvremenu jedan dobar posao. Google je tražio pouzdane fotografe i na natječaj je aplicirao moj prijatelj, a nakon što je prošao intervju s Google administratorima stekli smo certifikat. Svakako treba napomenuti da su vrlo strogi Google uvjeti koje treba zadovoljiti već i kada je specifična fotografska oprema u pitanju i nije to baš jednostavno. Trenutno smo u fazi da i sama agencija Stratus, a tu treba zadovoljiti brojne parametre, dobije certifikat. Za sada smo ovlašteni Google partneri. U timu trenutno imamo dva certificirana fotografa i tri prodajna predstavnika, a posebno bih pohvalio i našeg projekt menađera Edina Fejzića i njegov tim u BiH. Osim prostornog širenja namjeravamo i nuditi sve veći broj usluga, u skladu s potrebama tržišta i razvojem tehnologija.

 • Što konkretno Google Business View nudi potencijalnim korisnicima?
[G]oogle Business View (Google Street View za poslovanje) jedinstvena je reklama za sve poslovne prostore, bilo da je riječ o velikim hotelima, privatnim apartmanima, restoranima, trgovinama, tvrtkama… Svaki objekt se prezentira Street view tehnologijom koja uključuje virtualnu šetnju, 360 stupnjeva, fotografijama HDR kvalitete koju snimaju naši certificirani fotografi. Neovisno o tome posjeduje li klijent vlastitu web stranicu ili profil na društvenim mrežama (facebook, twitter…) Google Business View uslugom korisnik dobiva samostalni prostor (besplatni hosting) na Google pretraživaču sa istaknutim svim relevantnim podacima, svojevrsna Google vizit karta, poput lokacije, vrste usluge, radnog vremena kontakt informacijama – mail adresa, telefon…
Kao primjer naveo bih jedan privatni parking u Sarajevu vlasnik kojega je htio imati kvalitetnu reklamu. Napravili smo spomenutu Google vizitku sa svim potrebnim informacijama ali i navigaciju do parkinga, što je vrlo važno – kako doći do željene lokacije. Vlasnik parkinga je dobio izuzetnu reklamu na Google pretraživaču, na Google mapama i na društvenoj mreži Google +. Sve te virtualne šetnje, koje su naš glavni proizvod, od nedavno postavljamo i na facebook. Ukoliko klijent već posjeduje vlastitu web stranicu i sl. Google Business View reklama se jednostavno putem linka dodaje postojećem sadržaju zaokružujući prezentaciju ponude.

 • Kolika je cijena izrade jedne takve Google vizitke?

Cijena dakako ovisi o veličini objekta i zahtjevima svakog klijenta. U stvari definira se procjenom na samoj lokaciji – ovisno o veličini objekta, broju potrebnih panoramskih fotografija i sl. Za male apartmane trenutno imamo tzv. akcijsku ponudu već od 900 kuna po apartmanu i to bi bila neka prosječna cijena. Cijena uključuje izradu Googl vizitke i njeno smještanje na pretraživaču na neograničeno vrijeme. Nema dodatnih troškova sve dok klijent eventualno ne zatraži novo snimanje u slučaju kakvih promjena na lokaciji i sl. Sadržaj se veže na Street view što, na svim lokacijama gdje je prošao Google automobil, podrazumijeva navigaciju do objekta. Potencijalni korisnik ukucavanjem traženog apartmana u tražilicu doslovno može, putem Street viewa i virtualne šetnje na Google vizitki, ušetati u objekt.

 • Postoje li podaci o učinkovitosti Google Business View-a?

Prema statistikama svatko tko je dio projekta Google Business View poboljšao je poslovanje za čak 130%. Dakle, biti dijelom Google ponude vjerojatnost da netko upravo vaš objekt odabere povećava se za 130%.

 • Može li Google Business View biti zanimljiv i većim korisnicima. Primjerice turističkim zajednicama i jedinicama lokalne uprave?

Cilj nam je ovaj projekt podići na višu razinu. Naime Google Business View nije zanimljiv samo malim i srednjim poslovnim subjektima već nosi potencijal koji je iskoristiv za promociju ukupne ponude destinacije u cjelini. Stoga je suradnja s jedinicama lokalne samouprave, a osobito s turističkim zajednicama logična i, rekao bih, već sada, a ne tek u nekoj budućnosti, neupitna. Ovisi, dakako, koliko vodeći ljudi u tom segmentu prepoznaju već spomenute, ali i moguće nove, mogućnosti za afirmaciju vlastitog prostora i djelatnosti putem novih tehnologija koje se neprekidno razvijaju i postavljaju nove marketinške standarde. Kontakti su već ostvareni i nakon prvih razgovora uvjeren sam da ćemo neki oblik suradnje realizirati. Živimo u vremenu u kojem je Internet postao dio nas, a toga su sve više svjesni ne samo poduzetnici već i institucije na kojima leži odgovornost razvoja svake zajednice. Promoviranjem destinacije kao cjeline u sinergiji s pojedinačnim marketinškim sadržajima stvara se preduvjet za prepoznavanje odredišta kao poželjnog i time generira daljnji razvoj. Možete imati sjajnu ponudu, ali ako ona ne dopire do ciljanog konzumenta niste napravili ništa. Google alat je tu svakako pri samom vrhu učinkovitosti. Morate biti prisutni svugdje i u svako duba i tada ćete otvoriti mogućnost plasmana vašeg proizvoda. Nasuprot mogućim učincima, ulaganja u  Google Business View uslugu spadaju u kategoriju ne samo vrlo prihvatljivih već onih s najmanjim mogućim rizikom isplativosti. Riječ je o dugoročnom projektu i čim prije se uključite u njega i rezultati će prije biti vidljivi.

Stratus

stratus-logo

[T]vrtka Stratus širi svoje poslovanje i izvan granica Hrvatske, a primjeri nekih od realiziranih projekata – vizit karti Google Business View dostupnisu putem niže navedenih poveznica (linkova). Smamu tvrtku kao i njenog direktora za sve dodatne iformacije moguće je kontaktirati putem fb profila Stratusa https://m.facebook.com/googlebusinessviewstratus/?ref=bookmarks, mail adresom stratus.ngradiska@gmail.com  ili izravno na mobitel Daria Konjića 091 444 944

Primjeri Google vizit karti
 1. Hotel Waldinger

http://goo.gl/3f2aRq

 1. ZOO Hotel Osijek:

http://goo.gl/eE6sRV

 1. Hotel Nature Fojnica:

http://goo.gl/B69eHV

 1. Vila Bjelašnica:

http://goo.gl/sprVbG

 1. Restoran Kibe:

http://goo.gl/JidNNy

 1. Bosnaplast (tvornica):

http://goo.gl/2umSNG

 1. Parking Sarajevo:

http://goo.gl/88KkXJ

 1. Aquae park Vivae Krapinske Toplice:

http://goo.gl/tu1UJc

Komentari

komentara