Objavljeno: Sub, pro. 1st, 2018

Gradonačelnik Jure Brkan: Podržavamo humanitarne akcije, ali u skladu sa Zakonom

„Udruga Mike je, ja mislim, upoznata sa Zakonom. Štoviše, znam da je upoznata sa Zakonom…“

  • MP

Makarska: Povodom , kako je uvodno rečeno, istupa udruge Mike – vezano za dodjelu kućica u Božićnom gradu, makarski gradonačelnik Jure Brkan jučer je, u Gradskoj vijećnici, održao konferenciju za medije. Uz gradonačelnika konferenciji su nazočili dogradonačelnik Dražen Nemčić, v.d. pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić i pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Matko Lovreta.

Povod ovoj konferenciji prvenstveno su napisi u medijima i na društvenim mrežama o kućici za humanitarnu udrugu Mike. Po svemu ispada da je Grad nekakva baba roga koja humanitarcima ne želi dodijeliti kućicu.  No nije sve baš tako. Bilo koja akcija prikupljanja humanitarne pomoći definirana je Zakonom. Vrlo je jasno defeinirano tko je organizator akcije, kakvi su načini prikupljanja ili pružanja humanitarne pomoći u RH. Da pojednostavim priču: „Organizator humanitarne akcije je pravna ili fizička osoba koja je pribavila Rješenje kojim se odobrava provođenje humanitarne akcije.“  Za izdavanje rješenja nadležan je Ured Državne uprave u Županiji. „ Zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju provođenja humanitarne akcije podnosi se nadležnom uredu na propisanom obrascu najmanje 15 dana prije planiranog početka humanitarne akcije“. Dakle, tko ima Rješenje nadležnog ureda taj ima pravo, po Zakonu, prikupljati humanitarnu pomoć.  Udruga Mike nema takvo Rješenje. A Udruga Mike je, ja mislim, upoznata sa Zakonom. Štoviše, znam da je upoznata sa Zakonom zato što smo prošle godine, prilikom dodjele kućice Udruzi Mike, to istaknuli i u „Zaključku o davanju na korištenje kućice za obavljanje ugostiteljske djelatnosti bez naknade Udruzi s najvećim osmijehom Milan Ožić Mike za vrijeme Adventa u Makarskoj – Božićni grad 2017. godine“. Prošle godine u tom zaključku Grad daje Udruzi bez naknade s tim da skladu s pozitivnim zakonskim propisima ispunjavaju sve uvjete za obavljanje navedena djelatnosti kao i za organiziranje te provođenje humanitarne akcije čiji je organizator. U Članku 5. tog Zaključka je također stajalo: Grad ne snosi odgovornost ako Udruga obavlja djelatnost za koju nije registrirana, za neizdavanje računa, te za bilo koje drugo postupanje suprotno zakonu o humanitarnoj pomoći i drugim pozitivnim zakonskim propisima RH. Udruga, kao organizator humanitarne akcije, je dužna podnijeti izviješće o provedenoj humanitarnoj akciji nadležnom Uredu. Na ovo se obvezala i Udruga Mike prilikom sklapanja Ugovora o davanju na korištenje kućice za vrijeme održavanja Adventa u Makarskoj 2017. godine. Grad daje kućicu bez naknade, ali u obvezi su ishoditi Rješenje i podnijeti Izviješće.
kazao je gradonačelnik Brkan pa nastavio.

Grad, u mom, a vjerujem i u svim mandatima prije mene, apsolutno podržava humanitarno djelovanje i pohvaljuje ga. Mislim da se Grad Makarska nikada nije oglušio ni na koju humanitarnu akciju. Tko god pristupi na zakonski način Grad se uvijek odazove. Tražili smo od Ureda državne uprave u SDŽ očitovanje – rješenje o provođenju humanitarne akcije: Citiram: „Moli se naslov da nam dostavi podatak je li navedena Udruga, kao organizator prikupljanja i pružanja humanitarne akcije za vrijeme Adventa u Makarskoj – Božićni grad 2018. sukladno odredbi članka 18., stavka 1. Zakona o humanitarnoj pomoći, podnijela Zahtjev za izdavanje Rješenja o odobrenju provođenja humanitarne akcije, te u konačnici ishodila navedeno Rješenje.  također je li navedena Udruga u 2017.  godini ishodila predmetno Rješenje za provođenje humanitarne akcije za vrijeme Adventa u Makarskoj – Božićni grad 2017. i je li podnijela izviješće u roku od 30 dana – koliko je Zakon obvezuje.“ od Ureda državne uprave dobili smo vrlo jasan odgovor:
Nije bilo teško dobiti to Rješenje, jer i Ured uprave podržava humanitarni rad, te da je to bilo napravljeno mi bismo izašli u susret, dali, zapravo sklopili, kućicu točno po zadanim gabaritima, baš kao što smo to učinili prošle godine i to nismo naplatili.  Udruga Mike je znala da je to način i znala je postupak, te da mi mimo toga ne smijemo ići jer tada radimo protiv Zakona.
„Rečena Udruga do danas nije podnijela Zahtjev za izdavanje Rješenja u smislu  članka 18., stavka 1. Zakona o humanitarnoj pomoći, i drugo: Navedena udruga nije ni u 2017. godini podnijela Zahtjev pa samim time nije nadležnom tijelu Uprave podnijela Izviješće o provedenoj humanitarnoj akciji za vrijeme Adventa u Makarskoj – Božićni grad, od 2. prosinca 2017. do 6. siječnja 2018., niti je konačno Izviješće, u smislu odredbi stavki Zakona o humanitarnoj pomoći, dala“. Vrlo jednostavno: apsolutno podržavamo svaku humanitarnu akciju i uvijek ćemo izaći u susret samo, molim Vas, dajte na čisto da smo i mi mirni. Netko se proglasi humanitarnom udrugom, Grad u dobroj volji, dobroj namjeri da prostor, kao što smo i mi dali prošle godine, a onda revizija kaže da ne radimo sukladno Zakonu. Ponovi li se to ide kazna Gradu i ide kazna meni kao odgovornoj osobi. A ja kao odgovorna osoba ne smijem Grad svjesno dovesti u zakonski prekršaj.

Komentari

komentara