Objavljeno: Sub, stu. 17th, 2018

Grupacija Emirates objavila polugodišnje rezultate za poslovnu godinu 2018.-2019.

Smanjenje dobiti primarno je uzrokovano značajnim rastom cijena goriva za 37% u odnosu na isto razdoblje prošle godine

  • MP
  • Morana Tuškan

 DUBAI/ZAGREB, 16. studenog 2018. –Grupacija Emirates objavila je polugodišnje rezultate za poslovnu 2018.-2019. godinu. Grupacija tako bilježi stabilan rast prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine, međutim na dobit su utjecali: značajno povećanje troškova goriva i nepovoljna valutna kretanja na pojedinim tržištima, uz ostale izazove s kojima se susreću avioindustrija i industrija putovanja.

  • Grupacija: Prihodi su porasli za 10% na 54,4 milijarde AED (14,8 milijardi USD), dobit iznosi 1,1 milijardu AED (296 milijuna USD), što je pad od 53%. Na rezultate je utjecalo značajno povećanje troškova goriva, nepovoljna valutna kretanja i jednokratne transakcije u društvo dnata.
  • Emirates: Prihodi su porasli za 10% na 48,9 milijardi AED (13,3 milijardi USD), a dobit je pala za 86% na 226 milijuna AED (62 milijuna USD). Prevezeno je 30,1 milijuna putnika, što je povećanje od 3%, s ukupnim povećanjem kapaciteta za 3%. Dubai je i dalje vrlo jaka destinacija, s 9% više putnika koje je aviokompanija dovela u svoj hub
  • dnata: Prihodi su porasli za 11% na 7,0 milijardi AED(1,9 milijardi USD), dobit iznosi 861 milijun AED(235 milijuna USD),što je povećanje za 31%, uključujući jednokratnu transkaciju od 320 milijuna AED. Bez te transakcijeostvarena dobit bila bi manja za 18% u usporedbi s prošlom godinom. Opsluženo je 350.052 zrakoplova, što je povećanje za 6%te je obrađeno 1,5 milijuna tona tereta(carga), što predstavlja povećanje od 2%.

Grupacija Emirates tako je ostvarila prihod od 54,4 milijarde AED (14,8 milijardi USD) u prvih šest mjeseci poslovne godine 2018.-2019., što je povećanje za 10%. U istom razdoblju prošle godine ostvareno je 49,4 milijarde AED (13,5 milijardi USD).
Profitabilnost je pala za 53% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a Grupacija je u polugodišnjem izvještaju za poslovnu 2018.-2019. godinu prijavila neto dobit od 1,1 miliijarde AED (296 milijuna USD). Smanjenje dobiti primarno je uzrokovano značajnim rastom cijena goriva za 37% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i negativnim utjecajem na valute na određenim tržištima. Iznos sredstava kojima Emirates raspolaže iznosio je 21,5 milijardi AED (5,9 milijardi USD), na dan 30. rujna 2018. godine, u usporedbi s 25,4 milijarde AED (6,9 milijardi USD) na dan 31. ožujka 2018. godine.
Njegovo Visočanstvo Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsjednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i Grupacije Emirates izjavio je:

Emirates i dnata zabilježili su stabilan rast u prvoj polovici poslovne 2018.-19. godine. Potražnja za našim visokokvalitetnim proizvodima i uslugama je stabilna, a uspjeli smo privući nove i vratiti stare korisnike naših usluga, što je pozitivno utjecalo na naše prihode. Međutim, visoki troškovi goriva, kao i devalvacije valute na tržištima poput Indije, Brazila, Angole i Irana, smanjili su našu dobit za otprilike 4,6 milijardi AED. Proaktivno upravljamo brojnim izazovima s kojima se suočava avioindustrija i industrija putovanja, uključujući stalni pritisak na prihode te neizvjesnu gospodarsku i političku situaciju u našoj regiji i drugim dijelovima svijeta. Koncentrirano nadziremo troškove koje je moguće kontrolirati te nastavljamo poboljšavati učinkovitost primjenom novih tehnologija i poslovnih procesa. Sljedećih šest mjeseci bit će zahtjevno, ali temelji Grupacije Emirates ostaju čvrsti. Veseli nas što uočavamo da naš dom i čvorište u Dubaiju i dalje privlači putnike, s obzirom na to da smo ostvarili porast od 9% putnika koji su u Dubaiju kao krajnjoj destinaciji uživali u prvoj polovici 2018.-19. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Očekujemo da će se ova potražnja nastaviti uzimajući u obzir nove atrakcije i pripremu grada za Dubai Expo 2020. Krećući se naprijed, čvrsto smo usredotočeni na održavanje našeg poslovanja. Spremni smo iskoristiti nove prilike i ulagati kako bismo našim putnicima ponudili još bolje visokokvalitetne proizvode koje cijene.
U posljednjih šest mjeseci, baza zaposlenika Grupacije smanjena je za 1% u odnosu na 31. ožujka 2018., s ukupnog prosječnog broja zaposlenih od 103.363 na 101.983. To je u velikoj mjeri posljedica prirodnog osipanja, uz usporeni tempo zapošljavanja, s obzirom na to da Grupacija nastavlja s različitim internim programima za poboljšanje učinkovitosti primjenom nove tehnologije i radnih procesa.

Emirates Airline

Tijekom prvih šest mjeseci poslovne 2018.-19. godine, Emirates je preuzeo osam širokotrupnih zrakoplova – tri zrakoplova Airbus A380 i pet Boeing 777, a pet novih zrakoplova bit će isporučeno prije kraja financijske godine. Iz flote je povučeno sedam starijih zrakoplova, od kojih će četiri biti vraćena do 31. ožujka 2019. godine. Dugogodišnja strategija zrakoplovne tvrtke usmjerena na ulaganje u najnaprednije širokotrupne zrakoplove omogućava poboljšanje ukupne učinkovitosti i pružanje boljeg iskustva putnicima. Emirates svojim putnicima nastavlja nuditi još bolju povezanost širom svijeta uz samo jedno presjedanje u Dubaiju.

U prvih šest mjeseci financijske godine, Emirates je uveo nove letove  prema Stanstedu (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Santiagu (Čile). Također su dodani letovi na relaciji Dubai – Auckland preko Balija. Od 30. rujna, Emiratesova globalna mreža tako obuhvaća 161 odredište u 85 zemalja. Flota se sastoji od 269 zrakoplova uključujući teretne zrakoplove. Emirates je produbio svoje partnerstvo s aviokompanijom flydubai, nudeći putnicima dodatne pogodnosti s obzirom na to da obje zrakoplovne kompanije kombiniraju svoj program lojalnosti u sklopu programa Emirates Skywards. Putnici također mogu uživati u novim letovima kako Emirates i flydubai nastavljaju koristiti svoje komplementarne mreže u svrhu optimizacije rasporeda letenja te nude nove linije kroz Dubai, kao i otvorene nove rute uključujući Kinshasu (Kongo), Krakov (Poljska) i Kataniju (Italija) u prvoj polovici 2018-19.

Ukupni kapacitet tijekom prvih šest mjeseci ove godine povećao se za skromnih 3% na 31,8 milijardi ATKM (AvailableTonneKilometres). Kapacitet koji se mjeri u ASKM (Available Seat Kilometres) porastao je za 4%, dok je putnički promet koji se mjeri u RPKM (Revenue Passenger Kilometres) porastao 6% s prosječnim faktorom Passenger Seat Factor uvećanim na 78,8% u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatom od 77,2%.
Emirates je prevezao 30,1 milijuna putnika između 1. travnja i 30. rujna 2018.godine, što je za 3% više nego u istom razdoblju prošle godine. Volumen tereta (cargo) podignut na 1,3 milijuna tona uglavnom je ostao nepromijenjen, dok je prinos poboljšan za zdravih 11%. Ovaj učinak postignut je fokusiranim ulaganjem programa Emirates Sky Cargo u proizvode i usluge prilagođene ključnim sektorima što mu daje snažnu konkurentsku prednost u oporavku globalnog zračno-teretnog tržišta.

U prvoj polovici poslovne godine 2018.-19., neto dobit Emiratesa iznosi 226 milijuna AED (62 milijuna USD), što je za 86% manje u odnosu na prošlu godinu. Prihodi Emiratesa, uključujući ostale prihode iz poslovanja, iznosili su 48,9 milijardi AED (13,3 milijarde USD), što je 10% više u odnosu na 44,5 milijarde AED (12,1 milijuna USD) u istom razdoblju prošle godine. Ovaj rezultat proizlazi iz povećane agilnosti u raspoređivanju kapaciteta i poboljšanim faktorima opterećenja sjedala bez obzira na povećanje cijena koje odražavaju zdravu potražnju za Emiratesovim proizvodima.
Emiratesovi operativni troškovi porasli su za 13% u odnosu na ukupni porast kapaciteta od 3%. Troškovi goriva u prosjeku su bili 42% viši u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je uglavnom posljedica povećanja cijena nafte (37% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine), kao i porasta potrebne količine goriva od 4%, zbog proširenja Emiratesove flote zrakoplova. Gorivo je ostala najveća stavka troškova zrakoplovne kompanije, što čini 33% operativnih troškova u usporedbi s 26% u prvih šest mjeseci prošle godine.

dnata

dnata je zabilježio stabilan rast u globalnom poslovanju koje sada obuhvaća više od 35 zemalja. U prvoj polovici poslovne 2018.-19.godine, međunarodni poslovi generirali su više od 68% prihoda. Prihod koji je društvo dnata ostvarilo, uključujući ostale prihode iz poslovanja, iznosi 7 milijardi AED (1,9 milijardi USD), što je 11% više u odnosu na 6,3 milijardi AED (1,7 milijardi USD) prošle godine. Taj je učinak potkrijepljen snažnim rastom organskog poslovanja, osobito uposlovnim operacijama u međunarodnim zračnim lukama.

Ukupna dobit društva dnata povećana je za 31% na 861 milijun AED (235 milijuna USD). To uključuje i dobit od jednokratnih transakcija u kojima je dnata prodala 22% udjela u tvrtki za upravljanje putovanjima Hogg Robinson Group (HRG), tijekom akvizicije HRG-a od strane Amex Travel Business Group. Bez ove jednokratne transakcije, profit je manji za 18% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zračne operacije društva dnata nastavljaju najviše doprinositi prihodima s 3,6 milijardi AED (976 milijuna USD), što predstavlja povećanje od 6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj zrakoplova kojima upravlja društvo dnata porastao je za 6% na 350.052 te je obrađeno 1,5 milijuna tona tereta, što je povećanje od 2%.
Odraz je to ugovora s novim klijentima koji su sklopljeni diljem mreže i snažnog poslovnog uspjeha na ključnim tržištima uključujući SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, UAE, Australiju i Italiju.  U prvih šest mjeseci poslovne 2018.-19. godine, društvo dnata je ojačalo poslovne operacije u Italiji povećavši svoj udio u Airport Handling SPA, terenskom operatoru u Milanu, s 30% na 70%. Društvo je također je pokrenulo putničke operacije u zračnoj luci JFK u New Yorku. U UAE, dnataje stekao većinski udio u DUBZ-u, tvrtki za skladištenje i isporuku  prtljage koja proširuje ponudu usluga putnicima. dnata Travel Division pridonijele su prihodima s 1,7 milijardi AED (456 milijuna USD), što je za 9% više nego u istom razdoblju prošle godine. Prodajne usluge ovog odijela porasle su za 6% na 5,9 milijardi AED (1,6 milijardi USD).

Ovaj učinak bio je potaknut snažnim rezultatima operacija Travel Division UAE, doprinosima prihoda od Destination Asia, vodeće kompanije za upravljanje odredištima koja posluje u 11 azijskih država, koje je društvo steklo u rujnu 2017. godine te zdravim poslovanjem u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je dodatno osnažilo zbog jačanja britanske funte nad američkim dolarom. Krajem rujna, društvo dnata ušlo jena njemačko tržište akvizicijom tour operatora Tropo, specijalista za putne pakete, last-minute odmore i hotelske rezervacije.
Poslovi cateringa društva dnata pridonijeli su ukupnom prihodu iznosom od 1,1 milijardu AED (311 milijuna USD) te bilježe rast od 4%. Broj pripremljenih obroka porastao je za 2% na 31 milijun obroka u prvoj polovici poslovne godine.
Pritisak na prinose, osobito u australskom poslovanju, nadoknađen je zdravom izvedbom poslovanja Alpha Grupe, kao i povećanjem volumena obroka kroz povećanje poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, Rumunjskoj, Češkoj i Sharjahu (UAE).

Komentari

komentara