Objavljeno: Pet, svi. 11th, 2018

Grupacija Emirates objavila rezultate za 2017.-2018.

Grupacija Emirates objavila je da 30. uzastopnu godinu završava s dobiti i kontinuiranim širenjem poslovanja

  • MP
  • Ivana Čuvalo

Grupacija zaključila 30. uzastopnu godinu s dobiti, 4,1 milijarde AED (1,1 milijarde USD)

  • Solidan rast poslovanja usporedno s povećanjima kapaciteta doveo do rekordnih poslovnih prihoda, prvi put premašen iznos od 100 milijardi AED (27,2 milijarde USD)
  • Saldo gotovine porastao na 25,4 milijarde AED (6,9 milijarde USD)
  • Donesena odluka o isplati dividende vlasniku Investment Corporation iz Dubaija u iznosu od 2,0 milijarde AED (545 milijuna USD)  

Emirates ostvario dobit od 2,8 milijardi AED (762 milijuna USD), što je rast od 124% posto u odnosu na prethodnu godinu

  • Kapacitet zračnog prijevoznika prešao 61 milijardu ATKM uz neto povećanje flote za 9 novih zrakoplova
  • Prihodi od poslovanja porasli za 9 posto na 92,3 milijarde (25,2 milijarde USD), zahvaljujući vrlo solidnim rezultatima zračnog kargo prometa

dnata ostvario rekordnu dobit od 1,3 milijarde AED (359 milijuna USD)

  • Rekordni prihodi od poslovanja u iznosu od 13,1 milijarde AED (3,6 milijarde USD) odražavaju daljnje širenje poslovanja pri čemu međunarodni poslovi sada ostvaruju 68 posto ukupnih prihoda od poslovanja 
  • Globalni je otisak povećan stjecanjem novih zemaljskih usluga u Sjevernoj i Južnoj Americi, dodaju se novi sadržaji i kapaciteti usluga u divizijama rad zračnih luka, catering odnosno usluge putovanja
DUBAI, UAE, 10. svibnja 2018.Grupacija Emirates objavila je da 30. uzastopnu godinu završava s dobiti i kontinuiranim širenjem poslovanja.

U svojem objavljenom Godišnjem izvješću za 2017.-2018. godinu Grupacija Emirates je u financijskoj godini zaključenoj 31. ožujka 2018. zabilježila dobit od 4,1 milijarde AED (1,1 milijardu USD), što predstavlja rast od 67 posto u odnosu na prošlu godinu. Poslovni prihodi Grupacije dosegnuli su 102,4 milijarde AED (27,9 milijarde USD) odnosno 8 posto više nego prošle godine, dok je saldo gotovine Grupacije porastao za 33 posto na 25,4 milijarde AED (6,9 milijarde USD) uz zamah ostvaren izdanjem obveznice u ožujku i snažnim rezultatima prodaje zahvaljujući ranijem početku uskršnjim praznicima potkraj ožujka. S obzirom na ukupnu dobit Grupacija je donijela odluku o isplati dividende u iznosu od 2,0 milijarde AED (545 milijuna USD) dioničaru Investment Corporation iz Dubaija.

Njegovo Veličanstvo (Nj.V.) Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsjednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i Grupacije Emirates rekao je:

Poslovno okruženje u 2017.-2018., iako poboljšano, ostalo je vrlo zahtjevno. Svjedočili smo nastavku političke nestabilnosti, volatilnosti valuta i devaluacijama u Africi, rastu cijena nafte i posljedičnom rastu naših troškova te neumoljivom pritisku tržišta u smjeru smanjenja marži. U prilog su nam išli snažan globalni oporavak zračnog kargo prometa, kao i relativno jačanje ključnih valuta u odnosu na američki dolar.Na sve izazove svakoga poslovnog ciklusa reagirali smo agilno, ne ispuštajući iz vida budućnost, pa tako ni ova godina u tome nije bila izuzetak. U razdoblju 2017.-2018. Emirates i dnata zaključili su 30. uzastopnu godinu koja završava s dobiti, zabilježili rast u svim segmentima poslovanja te nastavili ulagati u inicijative i infrastrukturu koja će nam osigurati uspješnu budućnost.

U 2017.-2018. godini Grupacija je uložila ukupno 9,0 milijardi AED (2,5 milijardi USD) u nove zrakoplove i opremu, stjecanje trgovačkih društava, moderne objekte, najnovije tehnologije i inicijative za zaposlenike. Emirates je objavio da se obvezao na dva vrijedna ugovora o nabavi novih zrakoplova tijekom ove godine: 40 zrakoplova Boeing 787-10 Dreamliner za 15,1 milijardi USD, čija će isporuka započeti 2022. godine, te 36 dodatnih zrakoplova A380, uključujući i 16 opcija, u vrijednosti od 16 milijardi USD.

Ključna ulaganja dnate u prošloj godini uključivala su: stjecanje američkog AirLogistixa, čime su otvorena vrata za ulazak na američko tržište kargo prijevoza, širenje kapaciteta za prihvat i otpremu tereta s novim skladištima i opremom na londonskom Gatwicku, amsterdamskom Schipholu i u Adelaideu, nove kapacitete za catering u Dublinu i Melbourneu te nove marhaba salone za putnike u Karachiju i Melbourneu. Šeik Ahmed je rekao:

Proširili smo naše poslovanje i povećali poslovne prihode, ali smo isto tako postali i discipliniraniji u pogledu troškova. Na razini Grupacije poduzeli smo različite inicijative u cilju ponovne izgradnje i racionalizacije našeg back office poslovanja uvođenjem novih tehnologija, sustava i procesa. U 2017.-2018. smanjenjem aktivnosti zapošljavanja u kombinaciji s restrukturiranim načinom rada ostvarili smo rast produktivnosti te usporavanje rasta troškova ljudskih resursa.
U ukupno 80 ovisnih društava Grupacije ukupan broj zaposlenika smanjio se za 2 posto na 103.363, među kojima su zastupljeni državljani više od 160 država, u okviru sveobuhvatne inicijative za poboljšanje produktivnosti u Emiratesu i dnati. Šeik Ahmed je zaključio:
Gledajući u budućnost, Emirates i dnata ostaju usredotočeni na sustavno pružanje sigurnih, efikasnih i kvalitetnih usluga našim klijentima. Naša tekuća ulaganja u naše ljude, tehnologiju i infrastrukturu pomoći će nam da zadržimo prednost u odnosu na konkurente te osigurati da budemo spremni iskoristiti prilike i ostati na putu održivog i profitabilnog rasta.

Rezultati Emiratesa

Ukupni kapacitet Emiratesa za prijevoz putnika i tereta probio je granicu od 61 milijarde, dosegnuvši 61,4 milijarde ATKM-a potkraj 2017.-2018, čime je taj zračni prijevoznik učvrstio svoj položaj najvećega međunarodnog zračnog prijevoznika. Kompanija je ostvarila umjereni rast kapaciteta za 2 posto tijekom godine u odnosu na 2016.-2017. zadržavši naglasak na poboljšanje prinosa. 

Nakon 2016.-2017. i rekordnog broja novonabavljenih zrakoplova u jednoj financijskoj godini, u prošloj je godini Emirates preuzeo 17 novih zrakoplova, uključujući 8 zrakoplova A380 i 9 zrakoplova Boeing 777-300ER. U isto vrijeme osam starijih zrakoplova postupno je povučeno iz uporabe, čime je ukupno brojčano stanje flote potkraj ožujka dosegnulo brojku od 268. Takvo sukcesivno uvođenje 25 novih zrakoplova u flotu predstavljalo je jednu od najvećih takvih obnova unutar jedne financijske godine, čime je prosječna dob flote Emiratesa ostala na mlađahnih 5,7 godina.  
To je na tragu strateške odluke Emiratesa da radi s mladom i modernom flotom koja je bolja za okoliš, bolja za posao i bolja za klijente. Zračni prijevoznik ostaje najveći svjetski operater Boeinga 777 i Airbusa A380 – dva zrakoplova koji su među najmodernijim i najefikasnijim širokotrupnim mlažnjacima na današnjem nebu.
Tijekom godine Emirates je otvorio dva nova odredišta za prijevoz putnika: Phnom Penh (Kambodža) i Zagreb (Hrvatska). Također je povećao broj letova za 15 postojećih odredišta, ponudivši klijentima veći izbor letova odnosno vremena i transfernih veza.

Emirates je također pojačao svoju globalnu povezivost i ponudu klijentima putem strateških partnerstava. U 2017.-2018. zaključio je važne partnerske odnose s flydubaijem i Cargoluxom, šireći paletu zračnih usluga ponuđenih klijentima kako za prijevoz putnika tako i za prijevoz tereta. Emirates je također dobio odobrenje za produljenje partnerstva s Qantasom do 2023.
Unatoč političkim izazovima koji su utjecali na potražnju za uslugama prijevoza putnika i korekcijama cijena letova uslijed vrlo kompetitivnog poslovnog okruženja, Emirates je uspio povećati svoje poslovne prihode na 92,3 milijarde AED (25,2 milijarde USD). Pad vrijednosti američkog dolara u odnosu na valute većine ključnih tržišta Emiratesa prvi put nakon niza godina imao je pozitivan učinak na neto dobit avioprijevoznika u iznosu od 661 milijun AED (180 milijuna USD).

Ukupni operativni troškovi porasli su za 7 posto u odnosu na financijsku godinu 2016.-2017. Došlo je i do naglog rasta cijene mlaznog goriva za 15 posto tijekom ove financijske godine. Zbog 3-postotnog povećanja broja uzlijetanja koja su pratila povećanje kapaciteta, račun za gorivo zračnog prijevoznika Emirates narastao je za 18posto tijekom prošle godine na 24,7 milijardi AED (6,7 milijardi USD). Gorivo sada čini 28 posto operativnih troškova u usporedbi s 25 posto 2016.-2017. te je ostalo najveća pojedinačna stavka troškova zračnog prijevoznika.
Zračni je prijevoznik uspješno odolijevao snažnim konkurentskim pritiscima na svim svojim tržištima te je povećao svoju dobit na 2,8 milijardi AED (762 milijuna USD, što predstavlja rast od 124 posto u odnosu na rezultate prošle godine, i profitnu maržu od 3,0 posto. 

Ukupan rast putničkog prijevoza nastavlja svjedočiti o želji potrošača da lete najmodernijim zrakoplovima Emiratesa i to efikasnim vezama preko glavnog čvorišta u Dubaiju.
Emirates je prevezao rekordnih 58,5 milijuna putnika (rast od 4 posto) te ostvario putnički faktor popunjenosti zrakoplova od 77,5 posto. Rast putničkog faktora popunjenosti zrakoplova u usporedbi s prošlogodišnjih 75,1 posto rezultat je uspješnog upravljanja kapacitetima u odgovoru na političku neizvjesnost i snažnu konkurenciju na brojnim tržištima unatoč umjerenom povećanju kapaciteta sjedećih mjesta za 2 posto.  Potaknut slabljenjem tečaja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta, putnički prinos povećan je na 25,3 filsa (6,9 US centi) po ostvarenom putničkom kilometru (RPKM).
Za potrebe financiranja rasta flote u godini visoke dinamike isporuka novih zrakoplova, Emirates je osigurao iznos od 17,9 milijardi AED (4,9 milijardi USD) uz pomoć različitih financijskih instrumenata, uključujući i sukuk od 600 milijuna USD u ožujku za financiranje nabave dva zrakoplova A380 koji trebaju biti isporučeni u 2018.

Emirates nastavlja koristiti japansko tržište strukturiranog financiranja u kombinaciji s pozajmicama od širokog raspona institucija u Kini, Francuskoj, Ujedinjenoj kraljevini i Japanu. Iz tih je izvora prošle godine osigurano više od 3,7 milijardi AED (1 milijarda USD). Emirates je također refinancirao zajam poslovne banke za premošćivanje (uslijed nedostupnosti pokrića ECA-e) od 3,8 milijardi AED (1,0 milijardi USD) putem inovativne strukture financijskog leasinga za pet zrakoplova A380-800, zahvaljujući pristupu institucionalnom ulagatelju i bankarskim tržištima Koreje, Njemačke, Ujedinjene kraljevine i Bliskog istoka.
Ti se dogovori uklapaju u Emiratesovu strategiju financiranja i pokazuju njegovu sposobnost otključavanja različitih izvora financiranja i pristupa globalnoj likvidnosti. Također se naglašava dobro zdravlje financija i snažno povjerenje ulagača u poslovni model zračnog prijevoznika. Emirates je financijsku godinu zaključio sa solidnom i povećanom razinom od 20,4 milijarde AED (5,6 milijardi USD) likvidne imovine.   

Poslovni prihodi ostvareni u šest regija Emiratesa ostali su uravnoteženi, tako da nijedna regija nije sudjelovala sa više od 30% u ukupnim poslovnim prihodima. Europa je bila regija s najvećim doprinosom poslovnim prihodima u iznosu od 26,7 milijardi AED (7,3 milijardi USD), što predstavlja povećanje od 12% u razdoblju 2016.-2017. Slijede Istočna Azija i Australazija s nešto manjim udjelom u ukupnim prihodima, 25,4 milijardi AED (6,9 milijardi USD), odnosno rastom od 12%. Regija Sjeverne i Južne Amerike zabilježila je rast poslovnih prihoda u iznosu od 13,4 milijardi AED (3,7 milijardi USD), što predstavlja rast od 7%. Poslovni prihodi Zaljeva i Bliskog istoka smanjili su se za 2% na 8,5 milijardi AED (2,3 milijardi USD), dok su se prihodi Afrike povećali za 8%, dosegnuvši 9,4 milijardi AED (2,6 milijardi USD). Zapadna Azija i Tihi ocean zabilježili su rast poslovnih prihoda za 5% na 7,8 milijardi AED (2,1 milijardi USD).

Tijekom godine Emirates je uveo poboljšanja proizvoda i usluga kako u zrakoplovima tako i na zemlji. Glavni naglasci tih poboljšanja uključuju: uvođenje potpuno zatvorenih kabina u Prvom razredu zajedno s osvježenim kabinama poslovnog razreda i ekonomskog razreda na zrakoplovima 777-300ER, nova, šira sjedala u poslovnom razredu raspoređena prema shemi 2-2-2 na zrakoplovima 777-200LR te osvježenu verziju popularnog Onboard Loungea na Emiratesovima zrakoplovima A380.
Na zemlji je Emirates otvorio nove salone u zračnoj luci u Bostonu namijenjene premium putnicima i članovima programa frequent flyer, preuređeni su postojeći saloni za putnike u Singaporeu i Bangkoku te je dovršeno 11 milijuna USD vrijedno preuređenje vlastitih salona za putnike u Dubaiju, Concourse B.
Emirates je također uložio sredstva u nove kanale i tehnologije kako bi putnicima mogao ponuditi još osobnije iskustvo i personaliziranu uslugu putem interneta ili mobilnog uređaja, kao i u maloprodajnim i kontaktnim centrima.
Za 2018.-2019., osim povećanja kapaciteta za postojeća odredišta, Emirates je najavio nove letove za London Stansted u UK-u, Santiago u Chileu, Edinburgh u Škotskoj te dodatne letove na relaciji Dubai – Auckland preko Balija.

Emirates SkyCargo zabilježio je vrlo dobre rezultate na dinamičnom tržištu te nastavlja obavljati integralnu ulogu u širenju poslovanja kompanije, ostvarivši 14% ukupnih prihoda kompanije od poslova prijevoza.
Na tržištu zračnog kargo prometa, uz brze promjene obrazaca potražnje, kargo divizija Emiratesa zabilježila je poslovne prihode u iznosu od 12,4 milijardi AED (3,4 milijardi USD), što predstavlja impresivno povećanje od 17% u odnosu na prošlu godinu, uz blagi rast tonaže od 2% odnosno 2,6 milijuna tona.
Ove godine prinos prevezenog tereta po ostvarenom tonskom kilometru (FTKM) porastao je za 14%, odražavajući vrlo povoljno tržišno okruženje za taj sektor te povoljan učinak slabljenja američkog dolara u odnosu na ostale najvažnije valute.
Flotu teretnih zrakoplova Emirates SkyCargo čini 13 zrakoplova Boeing 777F. Osim kapaciteta teretnog prostora zrakoplova koji lete prema novim odredištima Emiratesa u putničkom prometu, Emirates SkyCargo uveo je i nova odredišta u kargo prometu: Maastricht (Nizozemska), Luxembourg i Aguadilla (Puerto Rico).

Emirates SkyCargo nastavlja razvijati inovativne, specijalizirane proizvode prilagođene ključnim sektorima industrije. U studenom je potpisan memorandum o razumijevanju s Dubai CommerCityjem o razvoju novih rješenja za sektor e-trgovine s Dubaijem kao čvorišnom zračnom lukom.
Tijekom godine Emirates SkyCargo pokrenuo je Emirates Fresh za kvarljivu robu kao što su svježe rezano cvijeće, voće i povrće. Za temperaturno osjetljive proizvode Pharme Emirates SkyCargo osmislio je program farma koridora kojim nudi pojačanu zaštitu od polazišta do odredišta, a u partnerstvu s DuPontom uveo je i White Cover Xtreme, sljedeću generaciju termičkih pokrivača za zaštitu osjetljivog tereta.
Emiratesovi hoteli zabilježili su poslovne prihode u iznosu od 746 milijuna AED (203 milijuna USD), odnosno umjereni rast poslovnih prihoda od 1% u odnosu na prošlu godinu na izuzetno kompetitivnom tržištu uglavnom u UAE-u.

Rezultati dnata

U 59 godina poslovanja društva dnata godina 2017.-2018. pokazala se najprofitabilnijom s više od 1,3 milijarde AED (359 milijuna USD) dobiti po prvi put. Nastavljajući se na snažne rezultate ostvarene prošle godine, poslovni su prihodi društva porasli na 13,1 milijardu AED (3,6 milijardi USD), što predstavlja rast od 7 posto Međunarodni poslovi društva dnata sada sudjeluju u ukupnim poslovnim prihodima toga društva sa 68 posto.  

Snažni rezultati ostvareni su zahvaljujući organskom rastu i uspješno zaključenim ključnim ugovorima u kombinaciji sa solidnom stopom zadržavanja postojećih klijenata u sve četiri poslovne divizije, kao i učinka stjecanja iz prošle godine. dnata je nastavio polagati temelje za budući rast uloživši 600 milijuna AED u nove objekte i opremu, akvizicije, najnovije tehnologije i razvoj ljudskih resursa.Jedna od ključnih inicijativa društva u 2017.-2018. bila je krenuti putem implementacije novoga rješenja za Planiranje resursa poslovnih sustava (ERP), koje će preobraziti njegove funkcije poslovne podrške i ponuditi informacije u realnom vremenu kako bi se omogućilo bolje donošenje odluka, upravljanje, efikasnost i mjerljivost u cilju trajnog rasta i širenja.  

U 2017.-2018. operativni troškovi društva dnata porasli su za 8 posto na 11,9 milijardi AED (3,2 milijardi USD), kao rezultat organskog rasta po svim segmentima poslovanja i integracije novostečenih društava uglavnom u međunarodnim uslugama zračne luke. 

Saldo gotovine društva dnata dosegnuo je 4,9 milijarde AED (1,3 milijarde USD), što je novi rekord. Društvo je ostvarilo novčani tijek od operativnih aktivnosti u 2017.-2018. u iznosu od 1,9 milijarde AED (506 milijuna USD), što je također novi rekord u skladu s pojačanim saldom gotovine.

Prihodi društva dnata od Međunarodnih usluga zračne luke UAE-a, uključujući zemaljske usluge i usluge prihvata i otpreme tereta porasli su za 4 posto, dosegnuvši 3,2 milijarde AED (859 milijuna USD).

Broj operacija zrakoplova kojima upravlja dnata u UAE-u smanjen je za 2 posto na 211.000 uslijed geopolitičkih zbivanja u regiji, dok su prihvat i otprema tereta porasli za 2 posto na 731.000 tona, zahvaljujući općenito snažnome tržištu zračnoga kargo prometa. Osim stabilne provedbe inicijativa započetih 2014. u cilju optimizacije operacija, kojima je predviđeno unaprjeđenje sadržaja, promjena procesa, modernizacija infrastrukture i razvoj IT-a, dnata je također uspješno testirao primjenu tehnologije lanaca blokova u cilju dodatne racionalizacije i pojednostavljenja procesa isporuke tereta od njegovog polazišta do konačnog odredišta.

Divizija dnata za Međunarodne usluge zračne luke zabilježila je rast poslovnih prihoda od 14 posto na 3,8 milijardi AED (1,0 milijardi USD), zahvaljujući sve većem obujmu poslova, otvaranju novih lokacija i dobivanju novih ugovora. Međunarodne usluge zračne luke nastavljaju biti najveći poslovni segment u društvu dnata prema udjelu u ukupnim poslovnim prihodima. Broj operacija zrakoplova koje obavi divizija zabdlježio je znatan rast od 10% i iznosi 449.000, dok je Kargo zabilježio znatan rast od 10% odnosno dosegnuo je 2,4 milijuna tona prihvaćenog i otpremljenog tereta.  dnata je nastavio osvajati nove klijente svojim standardima visoke kvalitete, zaključivši tijekom godine 90 ugovora s novim i starim klijentima.

Tijekom godine društvo dnata uložila je znatna sredstva kojima su povećane sposobnosti društva i njegova globalna prisutnost. U svibnju je društvo ušlo na američko tržište kargo prometa stjecanjem AirLogistixa USA. Ulaganje uključuje najmodernije objekte za rukovanje teretom u Houstonu te u Dallas Fort-Worthu. dnata je također proširio svoje kapacitete za rukovanje teretom na londonskom Gatwicku, otvorio dodatno skladište tereta na Schipholu te novi objekt robnog prometa na zračnoj strani u Adelaideu.
U SAD-u društvo dnata ishodilo je novu dozvolu za pružanje zemaljskih usluga u međunarodnoj zračnoj luci John F. Kennedy (JFK) Terminal 4 te započelo s radom na Terminalu 8 zračne luke JFK. U Singaporeu započelo se s radom na novome Terminalu 4 zračne luke Changi te je otvoren novi centar za održavanje opreme za zemaljske usluge.

Poslovi cateringa društva dnata sudjelovali su u ukupnim poslovnim prihodima društva s 2,1 milijardu AED (585 milijuna USD), što predstavlja rast od 7 posto. U zrakoplovu je posluženo putnicima avioprijevoznika više od 55 milijuna obroka.
Tijekom godine društvo dnata otvorilo je najmodernije catering čvorište u zračnoj luci u Melbourneu, najveće takvo čvorište na južnoj polutci, te drugi centar za catering u Irskoj u zračnoj luci u Dublinu. Također je ušlo na kanadsko tržište nakon što je pribavljena dozvola za pružanje usluga cateringa na letovima zračnih prijevoznika kojima je polazište Međunarodna zračna luka Vancouver te su započeti planovi za izgradnju namjenske infrastrukture za usluge cateringa u toj istoj zračnoj luci.
dnata je u ožujku pojačao svoju prisutnost na sjevernoameričkom tržištu stjecanjem 121 in-flight cateringa, pružatelja usluga kabinskog i VIP cateringa iz New Yorka. Ta akvizicija još čeka odobrenje Odbora za strana ulaganja u Sjedinjene Američke Države (CFIUS). U travnju 2018. dnata je proveo stjecanje Qantasovog catering poslovanja, pod pretpostavkom da će Australsko povjerenstvo za tržišno natjecanje i potrošače odobriti to stjecanje.

Kad je riječ o poslovnim prihodima društva dnata od Usluga putovanja, došlo je obrata i nakon prošlogodišnjeg pada ostvaren je rast od 8 posto odnosno 3,4 milijarde AED (922 milijuna USD). Ukupna vrijednost transakcija u podlozi prodanih usluga putovanja povećala se za 6 posto i iznosi 11,3 milijardi AED (3,1 milijarda USD).
Takvi solidni rezultati ostvareni su zahvaljujući sposobnosti društva da iskoristi robustan rast potražnje kako za ulaznim tako i za izlaznim turističkim uslugama na Bliskom istoku te zdravog rasta u segmentu dugotrajnih putovanja i rezervacija za krstarenje u Europi i Australiji.

U 2017.-2018. dnata je dovršio postupak stjecanja vlasničkog udjela u vodećoj kompaniji za upravljanje odredištima koja posluje u 11 azijskih država te ušao na tržište ulaznih putovanja u jugoistočnoj Aziji. Njegovo društvo Imagine Cruising iz Velike Britanije uspješno je zaključilo prvu godinu trgovanja u Australiji i kupilo je Holiday Planet, vodeći časopis za putovanja u Perthu da bi potaknulo rast na tome tržištu.
Tijekom godine društvo dnata izvršilo je ulaganja u tehnologiju koja će njegovim klijentima i partnerima osigurati bolju funkcionalnost i bolji doživljaj usluge njegovim. To je uključivalo i razvoj dva sustava putnih rezervacija za Emirates Holidays odnosno za B2B poslove društva dnata Travel’, koji su zamijenili postojeće.

  • Cjelovito Godišnje izvješće za 2017.-2018. godinu Grupacije Emirates – koje obuhvaća društva Emirates, dnata i njihova ovisna društva – dostupno je na: www.theemiratesgroup.com/annualreport

Komentari

komentara