Objavljeno: Thu, Oct 12th, 2017

Makarska – Grupe samopomoći Savjetovališta Lanterna

Prema Teoriji izbora ljudsko ponašanje je motivirano iznutra i naš glavni pokretač su naše potrebe

  • MP

Savjetovalište Lanterna organizira rad Grupa samopomoći koje će započeti s radom u ponedjeljak, 16.10.2017. godine. Susreti će se provoditi jedan put tjedno u trajanju od jedan sat, a bazirat će se na uvjerenjima Teorije izbora. Grupe će voditi psihologinje i psihoterapeutkinje Matea Jukić Talaja i Ivona Vučić.

Što je Teorija izbora?

Teorija izbora je teorija koja smatra da su kvalitetni odnosi temelj mentalnog zdravlja. Prema Teoriji izbora ljudsko ponašanje je motivirano iznutra i naš glavni pokretač su naše potrebe koje možemo zadovoljiti samo kroz odnose s drugim ljudima. Svako ljudsko ponašanje ima za cilj zadovoljenje nekih potreba i uvijek ima smisao za osobu koja ga koristi. Teorija izbora tumači da je čovjek slobodno biće koje uvijek odabire svoja ponašanja bez obzira na odnose i okolnosti u kojima se nalazi. Često je naš osjećaj sretnosti i nesretnosti povezan s ponašanjima drugih ljudi i okolnostima u kojima se nalazimo. Često preuzimamo ulogu žrtve, sažalijevamo se, očekujemo da nas drugi razumiju, okrivljujemo druge za svoje loše osjećaje. Osjećamo da to nije dobar način nošenja s problemima, ali drugog načina ne poznajemo.

S prihvaćanjem Teorije izbora shvatit ćete da ste Vi odgovorni za svoj život, da imate mogućnost izbora vlastitog ponašanje neovisno o odnosima ili okolnostima u kojima se nalazili, da ste uvijek SLOBODNI misliti i raditi prema svojim željama i potrebama i da, koliko god to nekad izgledalo teško prihvatljivo, imate potpunu kontrolu nad svojim životom. S Teorijom izbora pronaći ćete način kako učiniti svoj život kvalitetnijim i boljim nego što je bio do sada.

Uz poznavanje Teorije izbora živim ispunjeniji život, svjesna svog ponašanja i odgovornosti koje imam, fokusirana sam na sadašnji trenutak te uživam u životu ne mučeći se kao ranije s onim što je prošlo i onim što će tek doći
  – rekla nam je jedna od voditeljica Matea Jukić Talaja. Ivona Vučić je dodala da sada razumije da sve ima svoju vrijednost, svjesna je da nesretnost ne može izbjeći u potpunosti, ali sada zna kako povratiti osjećaj sreće. U podlozi naše nesretnosti uvijek su naša nerealna očekivanja. Frustracije su stalno tu, ali mi odlučujemo hoće li nas ta frustraciji preplaviti ili ćemo pronaći način kako je riješiti. Prošlost i stari obrasci ponašanja se uvijek vraćaju, ali važno je znati da s novim uvjerenjima možemo uspostaviti zadovoljavajuću životnu ravnotežu. Klijentima nudimo cjelokupni kapacitet znanja i iskustava usvojenih dugogodišnjom edukacijom.

Grupe će se sastojati od 6 do 10 polaznika te će se organizirati jedna ili dvije grupe ovisno o broju polaznika.  Voditelj grupe bi bio moderator koji bi pratio i usmjeravao rad grupe. Grupama se mogu pridružiti svi zainteresirani građani koji imaju želju unaprijediti odnose s ljudima oko sebe.

Savjetovalište Lanterna poziva sve zainteresirane da se pridruže Grupama samopomoći. Sve naše aktivnosti su besplatne. Broj mjesta je ograničen, a prijave se mogu vršiti putem telefona 021/616-992, dolaskom u Savjetovalište na adresu Trg Tina Ujevića 5/3, Makarska, putem e-maila: savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr ili Facebook stranice Savjetovališta Lanterna.

Komentari

komentara