Objavljeno: Sri, srp. 27th, 2016

Hakan Ali Toker – recital klavirske improvizacije u staroj Franjevačkoj crkvi

Njegov jučerašnji koncert u Franjevačkoj crkvi posve sigurno je jedan od najupečatljivijih glazbenih događaja festivalskog dijela Makarskog kulturnog ljeta

hakan ali toker makarska 2016 00011_tonemapped

  • Tekst i foto JL
[D]an nakon što je zajedno s hrvatskim umjetnicima glasovira Matijom Dedićem i Matejem Meštrovićem oduševio publiku pred Kneževim dvorom na dubrovačkom Stradunu (sada već proglašenom antologijskom izvedbom tri klavira Vivaldijevih „Četiri godišnja doba“), Hakan Ali Toker nastupio je u staroj Franjevačkoj crkvi u Makarskoj. Osebujni turski glazbenik, virtuozni pijanist i skladatelj, oduševio je svojim Recitalom klavirske improvizacije. – Improvizacija nije isključiva ekskluziva jazza i bluesa. I veliki skaldatelji klasične glazbe poput Mozarta i Beethovena  nerijetko su improvizirali -, kazao e Toker te kasnije to i dokazao neuobičajenim koncertom „po izboru publike“. Maestro Hakan je, naime, publiku uključio u svoj nastup na način da predlože skladbe koje bi htjeli čuti, bez obzira na žanr, a on potom na licu mjesta improvizacijom stvara novu varijaciju na temu. Tako Beatlesi i Queen postaju klasičnom glazbom, što se događa i s Bob Dylanom ili Ray Charlesom itd., a klasične skladbe se poprimaju, jazz, folk ili salsa formu. Tokata i fuga, sonata, allegro, aria…, poloneza, tango, oyun havasi…, tek su nazivi formi otisnuti u programu recitala – autori…?

hakan ali toker makarska 2016 00007 s

[M]aestro Hakan Ali Toker klasičnu je glazbu, koja je njegovo temeljno obrazovanje, predstavio na vrlo dopadljiv način dajući istodobno do znanja kako je riječ o iznimnom umjetniku širokog spektra glazbenog interesa. Uz to što je skladao 100-tinjak djela klasične i tradicionalne turske glazbe, Toker je poznat i vrlo cijenjen u krugovima ljubitelja World music-a, jazza ali i elektronske glazbe. Osim glasovira Toker svira violončelo, harmoniku i kanun – tradicionalni turski žičani instrument. Njegov jučerašnji koncert u Franjevačkoj crkvi posve sigurno je jedan od najupečatljivijih glazbenih događaja festivalskog dijela Makarskog kulturnog ljeta. Koncert velikog umjetnika održan je na inicijativu i uz potporu Hrvatsko – Turske Udruge prijateljstva čiji je predsjednik Goran Beus Richemberg, uz voditeljicu Ružanu Kovač i umjetničkog direktora festivala Ivicu Mijačiku, predstavio i najavio Hakana Ali Tokera.

Komentari

komentara