Objavljeno: Fri, May 19th, 2017

HDZ Makarske: Predstavljen drugi dio programa „Makarska je bitna“

predstavili su pet poglavlja: Komunalna infrastruktura, Mladi i obitelj, Umirovljenici, Branitelji i Kultura i sport

  • Tekst i foto JL

Makarski HDZ predstavio je, u srijedu 17. svibnja, drugi  dio predizbornog programa. Na konferenciji za medije u stranačkim prostorijama predsjednik GO HDZ i kandidat za gradonačelnika Jure Brkan i Dražen Nemčić – kandidat za zamjenika gradonačelnika, predstavili su pet poglavlja: Komunalna infrastruktura, Mladi i obitelj, Umirovljenici, Branitelji  te Kultura i sport.

S problemima komunalne infrastrukture moj pobjednički tim i ja odmah nakon što pobijedimo uhvatiti ćemo se u koštac. Kao prvo, izgradnja kanalizacije u Velikom Brdu, dijelu Zelenke i istočnom dijelu grada. Veliko Brdo postaje Makarski Beverly Hills, niču luksuzne vile s bazenima koje podižu standard turističkih smještajnih kapaciteta. Takve vile zaslužuju da imaju kanalizaciju, a do sada nije napravljena. Možda ime objektivnih okolnosti zašto to do sada nije napravljeno, ali vidim da Vodovod ima dovoljno sredstava da realizira takav projekt. Makarski Vodovod je prošle godine u temeljni kapital ugradio ogromnu dobit, u suradnji s općinom Baška Voda dobio sredstva iz EU fondova za izgradnju kanalizacije od Promajne do Krvavice. Dakle sredsstava ima. Neshvatljivo mi je da je i dio Zelenke bez kanalizacije. Nadalje od novoizgrađenog Kauflanda u istočnom dijelu grada svi dosadašnji poslovni objekti poput Superkonzuma, ERA-e, nove zgrade Vodovoda itd. nemaju kanalizaciju. Mi to namjeravamo riješiti odmah
istaknuo je Brkan spomenuvši potom problem pitke vode u Kotišini, reciklažna dvorišta i zbrinjavanje komunalnog otpada, nedostatak grobnih mjesta i izgradnja groblja Sv. Andrija u Velikom Brdu, a što su problemi rješavanju kojih će se pristupiti odmah i ozbiljno.

Predstavljajući poglavlje Mladi i obitelj Brkan najavio povećanje naknade za novorođenu djecu te izgradnju Dječjeg vrtića na Zelenci za koji kaže da ga je pokrenula trenutna gradska vlast ali četiri godine nije uradila ništa već ga uvrstila u svoj program tek pred izbore.

Jedan od bitnijih projekata su besplatni udžbenici za svu osnovnoškolsku djecu. Dosadašnja vlast je subvencionirala s 250 tisuća kuna i nisu sva djeca dobila besplatne udžbenike. Sredstva ćemo vrlo lako riješiti. Sva osnovnoškolska djeca će imati besplatne udžbenike. Ako je gospodin Bilić prošle godine dao 450 tisuća kuna samo za troškove odvjetničkog društva iz Zadra, onda ćemo mi za te novce osigurati besplatne udžbenike.
kazao je Brkan pa najavio dogradnju novih učionica u osnovnim školama kako bi se osiguralo da sva djeca školu pohađaju u jednoj smjeni, te izgradnju sportske dvorane u OŠ Petra Perice. Najavio je , također, i izgradnju Kuće sunca za djecu s posebnim potrebama, a što je, kako je kazao, dosadašnja vlast sve ove godine zanemarivala.

Tijekom dosta iscrpnog predstavljanja programskih poglavlja koja je dodatnim pojašnjenjima nadopunjavao Dražen Nemčić istaknuti su i problemi umirovljenika i braniteljske populacije. Najavljno je podizanje kvalitete zdravstvenih usluga i osiguravanje besplatnog javnog prijevoza za umirovljenike, te izgradnja stanova za branitelje i stradalnike Domovinskog rata. Što se kulture i sporta tiče, Brkan i Nemčić su, između ostaloga, najavili izgradnju kulturnog centra na lokaciji Živkin dvor, sportskog centra Platno kao i nastavak rekonstrukcije Glazbene škole s usmjeravanjem na stvaranje Umjetničke škole. Nadalje, najavljena je izgradnja Arheoparka na areheološkom lokalitetu kod crkve na poluotoku Sv. Petar. Na kraju predstavljanja programskih poglavlja Jure Brkan je još jednom uputio poziv Makarkama i Makaranima da u nedjelju 21. svibnja izađu na izbore i podrže listu HDZ-a, te njega kao kandidata za gradonačelnika podsjetivši: Makarska je bitna!  

Komentari

komentara