Objavljeno: Wed, Nov 29th, 2017

HGM: Od Klasike do jazza – misija glazba!

Kroz priču, anegdote i zanimljivosti iz života skladatelja i glazbenika – dva iznimna koncerta s ciljem približiti djeci i mladima klasičnu i jazz glazbu

  • MP
  • Sanela Dropulić

Klasika i jazz, Simfonijski  i Jazz orkestar HRT-a – dva različita orkestra, a oba s jedinstvenim ciljem – djeci i mladima približiti klasičnu i jazz glazbu i to na dopadljiv, maštovit i zanimljiv način prihvatljiv nadolazećim naraštajima. Svijet klasične i jazz glazbe svim posjetiteljima, posebice onim mladima, dva koncerta planiranih za 1. i i 2. prosinca 2017 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, približit će kroz priču, anegdote i zanimljivosti iz života skladatelja i glazbenika Simfonijski i Jazz orkestar HRT-a, maestro Alan Bjelinski, Lucija Stanojević i Marko Tolja kao naratori, sopranistica Kristina Kolar te ostali glazbenici i izvođači. Na pozornici „Lisinskog“ prvog i drugog dana prosinca povest će djecu na divno glazbeno putovanje uz glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Petra Iljiča Čajkovskog, Miljenka Prohaske, Georga Gershwina, Larsa Möllera, Van Halena, Johanna Straussa ml., Irvinga Berlina

Riječ je o posebnom projektu Hrvatske glazbene mladeži (HGM-a) kako bi se klasična i jazz glazba što više približila djeci i mladim osobama, željnih upoznavanja i s ovom vrstom umjetničkog izričaja.

HGM, u svom je šezdeset godina dugom djelovanju usmjeren i odgoju mlade publike još od predškolskog uzrasta, preko osnovne i srednje škole, sve do završetka fakultetskog obrazovanja. Naglasak djelovanja Hrvatske glazbene mladeži stavlja se na klasičnu, umjetničku glazbu, no u našoj misiji potičemo brojne stilove i vrste glazbe, pojedinačno te grupno muziciranje, a cilj nam je i očuvanje tradicije i baštine. Djeci i mladima omogućujemo da iz prvih redova dožive ljepotu glazbene umjetnosti te da kao jedna cjelina, publika, usvoje i pravila kulturnog ponašanja. Potreba iznalaženja novih načina približavanja glazbene umjetnosti djeci i mladima – kako u smislu  aktivnog bavljenja glazbom kao profesijom, tako i u smislu  stvaranja educirane plesne publike – sve je snažnija.

Koncerti „Od klasike do jazza“ mladima će dati i odgovore na pitanja koje su sličnosti, a koje razlike u zvuku, instrumentalnom sastavu, interpretaciji, stilu, ritmu, harmonijama? Može li simfonijski orkestar svirati jazz (ili zvučati poput jazz orkestra)? Ili pak jazz orkestar klasičnu glazbu? Što je zajedničko jednima i drugima, klasičnoj i jazz glazbi?
Prodaja ulaznica na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog po cijeni od 40 kn. Pretplatnici HGM-a i vlasnici Kulturnog pokaza imaju slobodan ulaz.

  • Petak, 01. prosinca 2017. u 14:00 sati
  • Subota, 02. prosinca 2017 u 11:00 sati
  • Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
  • Simfonijski orkestar HRT-a
  • Jazz orkestar HRT-a
  • Alan Bjelinski, dirigent i narator

Dobro nam došli

Komentari

komentara