Objavljeno: Uto, lis. 16th, 2018

HGSS Makarska: Sretan kraj akcije spašavanja na Biokovu

Spašen iznemogli planinar koji se uputio sam osvajati biokovske vrhove. Na teren izašlo 8 spašavatelja HGSS stanice Makarska sa dva vozila

  • MP
  • Tekst i foto HGSS stanica Makarska

Dana 15. listopada u 16,40 sati na dežurni telefon HGSS stanice Makarska zatražena je pomoć od planinara iz Zagreba (63) koji se nalazio na Biokovu, predio Baškovića staje na 1380 metara nadmorske visine.
Na teren izašlo 8 spašavatelja HGSS stanice Makarska sa dva vozila. Prikupljenim informacijama saznali da se radi o planinaru koji se uputio sa Vošca na vrh Veliki Šibenik. Prilikom povratka sa vrha  zbog iznemoglosti, malaksalosti i pothlađenosti nije mogao dalje, a nalazio se na planinarskoj stazi oko dva sata hoda od biokovske ceste.

U 19,39 sati spašavatelji dolaze do unesrećenog koji se ipak uspio dovući do planinarske kuće Slobodan Ravlić na Lokvi. Pregledom utvrđeno da nije ozlijeđen već samo iznemogao i promrzao jer sa sobom nije ponio adekvatnu odjeću ni hranu koju je ostavio u većem ruksaku pored pješačke staze kada je krenuo na turu. Nakon utopljavanja i okrijepe u planinarskoj kući uslijedio je povratak u 20,30 sati markiranom stazom uz pratnju do Vošća i vozilom u podnožje planine. Akcija je završena u 23,22 sata kada su se spašavatelji vratili u bazu.

Osnovno pravilo prilikom posjeta planinama je da se nikada ne ide sam, a ovakvim neodgovornim ponašanjem pojedinci su zbog pečata u planinarskoj knjižici u stanju ugroziti i vlastiti život.

Komentari

komentara