Objavljeno: Uto, velj. 27th, 2018

„High- Tech“ ribolov: Dron, novi ribolovni alat

Po nekima, takva primjena drona prelazi ionako preširoke granice etičnosti športskog ribolova, zbog čega je na nekim kopnenim vodama zabranjen

  • Tekst i foto Šime Duvančić

U moru je riba sve manje, posebice blizu obale, a i opreznije su, neki tvrde i pametnije nego prije. Zbog svega toga ribolovci su prisiljeni loviti na sve većim dubinama te poboljšavati postojeće i pronalaziti nove, učinkovitije načina ribolova. A svaki novi način zahtjeva barem dio nove, specijalne, u pravilu sve sofisticiranije opremu pa ribolov za one koji žele pratiti trend postaje sve više „high- tech“ zabava. Tako su posljednjih godina počeli loviti pomoću drona, daljinski upravljane bespilotne letjelice.

Za razliku od većine novotarija u ribolovu, ideja upotreba drona nije potekla iz Japan nego Sjedinjenih Američkih Država. Najprije za snimanje spektakularnih fotografija  ribolova, a potom za izviđanje, otkrivanje „hot- spot“-a, mikro lokacije na kojoj se najviše zadržavaju ribe unutar šire ribolovne zone. Osim toga, pogled odozgo omogućava proučavanje topografije ali i ponašanja riba, što sve skupa pridonosi većoj učinkovitosti ribolova. Dronom se lako otkriva velika razlika u boji vode, kao što je tamo gdje podmorska livada prestaje a počinje golo dno, tamo gdje je skalina, odnosno gdje se dubina naglo mijenja, a što su sve odlična mjesta za ribolov. Iz zraka se dobro vide i crne sjene riba, osobito u plitkoj, zelenoj vodi. To znači da se najbolji rezultate izviđanja dronom postižu na plitkim terenima, koliko dubokim ovisno o bistrini mora i stanju površine. Zato je on najbolje rješenje za brzo upoznavanje s novom priobalnom ribolovnom zonom. Međutim, izviđanje dronom daje dobre rezultate i na otvorenom moru. Dron znatno olakšava pronalaženje plitkih pučinskih brakova, plova sitne plave ribe blizu površne, ali i jata ptica koje ih prate. Neusporedivo je najučinkovitiji i u otkrivanju slobodno plutajućih predmeta oko kojih se rado zadržavaju brojne ribe poput lampuge, škarma, strijeljke, gofa, a tijekom ljeta i kirnje. Kirnja i gof najradije u sjeni, a ostale i 20, čak 50 metara od plutajućeg objekta. S plovila gledano ta zona je dvodimenzionalna, dok joj dron daje i treću dimenziju pa osim bržeg uočavanja ribolovac može procijeniti i na kojoj je dubini riba. „Bigejmaši“, lovci na tune i ostalu „visoku divljač“ puštanjem mamca u struju mora promatranjem iz zraka i 15 do 20 minuta prije napada mogu vidjeti tune kako počinju kružiti oko mamca. To im daje priliku da se pripreme, a u slučaju da napad izostane da shvate da prezentacija mamca nije dobra te da je treba poboljšati.
Osim pronalaženja, izviđanje dronom pomaže i pri otkrivanju ponašanja, ali i navika željenog plijena. Tako su „bigejmaši“ pomoću drona  uočili zanimljivo ponašanje manjih tuna koje progone jata sitne plave ribe. Otkrili su da se 15 posto tunica u jatu hrani ribicama koje progone i ne uzimaju ponuđeni mamac, a sve ostale patroliraju oko jata i drže ga na okupu, ali rado uzimaju ponuđeni mamac. Zato u takvim situacijama treba loviti na obodu plova, kako prirodnim tako i umjetnim mamcem. Također, „bigejmaši“ su promatranjem iz zraka uočili da manje tune jata plave ribe napadaju sa strane a krupnije izravno odozdo.

S obzirom da je godišnja prosječna providnost Jadrana oko 30, a na pučini južnog dijelu čak oko 50 metara, jasno je koliko su velike mogućnosti i prednosti izviđanja iz zraka. No, to nije jedina mogućnost upotrebe drona u ribolovu. On se sve više koristiti za plasiranje mamaca, posebice mekanih i živih, te primame na željeno mjesto. Što više, dron se može koristiti i za držanje mamca na površini ili točno željenoj dubini i poziciji. Sposoban je i pružati otpor potreban za kontriranje, veći modeli čak i podignuti ulov. U Velikoj Britaniji ga koriste i za potezanje mamaca po površini u lovu pastrve i jedne vrste lubina. Po nekima, takva primjena drona prelazi ionako preširoke granice etičnosti športskog ribolova, zbog čega je na nekim kopnenim vodama zabranjen. Drugi, pak, smatraju da nije u suprotnosti s etičkim načelima pogotovo usporedi li se sa sonarom.
Na sreću, vijek trajanja „baterija“ drona je ograničen na 20 minuta, barem za sada, pa je ovakva primjena drona vrlo ograničena. No, kako bilo da bilo, sigurno je da će upotreba drona eskalirati pa će se zasigurno razviti nove tehnike ribolova pomoću njega.

Komentari

komentara