Objavljeno: Sri, tra. 10th, 2019

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo: Otvoreno pismo Predsjedniku Vlade RH

“Vrijeme je da se prekine šutnja zlostavljanih očeva i dvostruki standardi institucija, koje automatski muškarce pretvaraju u nasilnike”

  • MP
  • Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo

Tko štiti djecu i očeve ?!

Poštovani gospodine Plenkoviću. Najavili ste jačanje uloge očeva! Nakon te Vaše najave ništa se nije promijenilo i dalje vrijede dvostruki standardi: jedni za majke, drugi za očeve, a za djecu nikoga nije briga!16.ožujka 2019. Na slučajnom susretu, u neformalnom razgovoru rekli ste : “Javite nam se, to je veliki problem.” Nedugo nakon toga, točnije 20.ožujka 2019. Upućujemo dopis kojim predlažemo sastanak u Vladi RH. 07. travnja 2019. Dobivamo odgovor predstojnika Ureda predsjednikaVlade RH kojim nas upućujete na ministricu N. Murganić Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dan kasnije, sazivate sastanak sa predstavnicamaa sigurnih kuća i udruga u vezi obiteljskog nasilja. Zašto na sastanak nisu pozvani predstavnici udruga koje štite djecu i očeve ?

Uz Vaše hvale vrijedne aktivnosti na zaštiti žena od nasilja pitamo Vas otvoreno i javno : Tko štiti tisuće djece i očeva izloženih manipulaciji, otuđivanju, nasilju i zašto niste spremni saslušati njihove probleme? Na sastanku ste izjavili :”Želimo da ovaj veliki zajednički pothvat unapređenja zaštite žrtve, sankcioniranja počinitelja i potpore žrtvi, obrazovanja i podizanja svijesti u javnosti bude zajednički napor, koji će u konačnici smanjiti nasilje u Hrvatskoj.

  • Zar Vi zaista mislite da ćete problem nasilja riješiti promatrajući ga iz perspektive jednog spola – ženskog namećući dvostruke standarde za majke i očeve?!
  • Jeste li upoznati s tim da je sve veći broj djece koja su izložena emocionalnom zlostavljanju?

Samo u 2016.godini 1793 djece nije moglo viđati jednog roditelja ili ga je viđalo puno manje od sudske odluke. Taj roditelj bio je u pravilu otac!

  • Znate li,gospodine Plenkoviću, da nasilje nema spol?
  • Znate li da je u porastu nasilje žena nad muškarcima i da u Hrvatskoj NEMA sigurne kuće za muškarce žrtve nasilja ?
  • Znate li da su u porastu lažne prijave za nasilje i da se to ne sankcionira?

Vrijeme je da se prekine šutnja zlostavljanih očeva i dvostruki standardi institucija, koje automatski muškarce pretvaraju u nasilnike. Kakvu poruku ovime šaljete našoj djeci i budućim očevima ? Da je majka majka pa kakva god ona  bila? Da djecu ne može nitko zaštititi i da su očevi osobe drugog reda?
Mi smo uvijek spremni za suradnju i razgovor. Nama su Vaša i naša djeca bitna. Mi ćemo uvijek stati na stranu djece i žrtve, nebitno kojeg je spola i roda. Hoćete li to, napokon, i Vi ?

  • Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo
  • Melita Požgaj/tajnica
  • Oliver Čanić/predsjednik

Komentari

komentara