Objavljeno: Ned, lis. 29th, 2017

HSP AS: Otvoreno pismo čestitke i potpore predsjedniku katalonske Vlade Carlesu Puigdemontu!

Nezavisnost Katalonije od središnje madridske vlasti, ukoliko sačuvate jedinstvo katalonskog naroda, je neupitna, a upitno je samo vrijeme koje će proteći

  • MP

Poštovani gospodine Carles Puigdemont, čestitam političkom vodstvu katalonskog naroda koje je, jednako kao i političko vodstvo hrvatskog naroda 1991. godine, uvažilo volju birača na referendumu te odlučilo proglasiti samostalnost! Najveća europska vrijednost svakako jeste  pravo pojedinca na slobodu, a samim time i pravo naroda na vlastiti izbor iz čega i proizlazi pravo katalonskog naroda da živi u državi Kataloniji!
Put kojim ste odlučili krenuti nije i neće biti jednostavan, ali nemojte dopustiti da vašu težnju za samostalnošću ugrozi neodlučnost europskih čelnika koji su, poput želje za španjolskom cjelovitošću, imali želju pod svaku cijenu očuvati i jedinstvo neodržive zajednice poznate pod imenom  Jugoslavija.

Nažalost, dijelom takve političke neodlučnosti i nerazumijevanja temeljnih načela europskih civilizacijskih vrijednosti postala je i aktualna hrvatska vlast koja nije imala dovoljno hrabrosti  da u želji Katalonaca vidi jednaku želju kakvu je imao hrvatski narod te se odlučila svrstati na stranu trenutno jačeg – Španjolske, baš kao što su europske zemlje 1991. godine diplomatskim putem i sankcijama odlučile braniti nedjeljivost Jugoslavije.
Nezavisnost Katalonije od središnje madridske vlasti, ukoliko sačuvate jedinstvo katalonskog naroda, je neupitna, a upitno je samo vrijeme koje će proteći dok tromi europski čelnici shvate kako je riječ o procesu koji se više ne može zaustaviti.

Stoga Vam ovim putem još jednom želim čestitati na činjenici po kojoj će Vas povijest pamtiti kao čovjeka koji je katalonski narod poveo prema neovisnosti baš kao što povijest pamti  prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji je poput Vas, unatoč svim protivljenjima iz kvislinških domaćih redova potpomognutih europskim i svjetskim moćnicima, hrvatski narod  doveo do samostalnosti!                

  • Hrvoje Niče Mag.oec., predsjednik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević

Komentari

komentara