Objavljeno: Sub, velj. 3rd, 2018

HSP: Predsjednik Srbije nije dobro došao u Hrvatsku dok ne ispuni pet uvjeta

Budući da je već najavljeno da će predsjednik Srbije Vučić posjetiti i srpsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj mi predlažemo da ih posjeti u Glini…“

  • MP

Svakim je danom sve očiglednije ne snalaženje hrvatske diplomacije, pa tako ovaj put i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Naime, poziv predsjedniku Republike Srbije, i još uvijek aktualnom četničkom vojvodi, Aleksandru Vučiću u službeni posjet indikativan je i što se tiče trenutka poziva. Poziv i dolazak u posjet najavljeni su netom nakon srbijanske provokativne predstave u Ujedinjenim narodima. U državama koje drže do sebe, političari itekako moraju paziti na tajmnig, jer je u međunarodnim odnosima nedopustivo „da te danas netko izvrijeđa, izvrijeđa tvoj narod i tvoju državu“, a ti ga sutradan pozoveš u službeni posjet. Neki očigledno nisu bili na nastavi kad je bilo predavanje o toj temi.
Hrvatska stranka prava, kao najstarija hrvatska politička državotvorna stranka je stava da Hrvatska mora postaviti pet temeljnih uvjeta da bi uopće prihvatila službeni posjet i dolazak političara kalibra jednog Vučića ili Dačića, a kamoli im upućivati pozivnicu za dolazak:

  • 1) Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora se ispričati Republici Hrvatskoj i svim žrtvama zbog velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku
  • 2) Prilikom dolaska u službeni posjet mora dati sve podatke o grobištima na kojima se nalaze posmrtni ostatci žrtava velikosrpske agresije i pozvati svoje sunarodnjake u Hrvatskoj, na koje očigledno ima utjecaj, da surađuju i također daju podatke o grobištima.
  • 3) Vratiti oteto kulturno i umjetničko blago koje je otuđeno u velikosrpskoj agresiji, te vratiti svu arhivsku građu koja pripada Hrvatskoj, a nalazi se na teritoriju Srbije.
  • 4) Izraziti bezuvjetnu spremnost za isplatu ratne odštete koju je počinila velikosrpska armija na teritoriju Republike Hrvatske u iznosu većem od 43 milijarde Eura
  • 5) Izraziti spremnost na reciprocitetnu zastupljenost nacionalnih manjina (hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj) u nacionalnim parlamentima.

Sve dok se ne ispune ovi uvjeti bilo koji predsjednik ili premijer iz Srbije nije dobro došao u Hrvatsku, jer sve drugo bilo bi nastavak jalove politike prema državama u okruženju. Budući da je već najavljeno da će predsjednik Srbije Vučić posjetiti i srpsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj mi predlažemo da ih posjeti u Glini, gdje bi mogao održati i prigodni govor. Okružje mu je poznato, dobar dio publike će biti isti kao 1995., a i ona stara govornica je vjerojatno negdje u blizini.

Bog i Hrvati!
Hrvatska Hrvatom!

  • Za HSP – prof. dr. Zvonko Čapko, glavni tajnik

Komentari

komentara